Με την ολοκλήρωση των αυτοκινητόδρομων στη Δυτική Ελλάδα, η Ηλεία παραμένει ο μοναδικός Νομός όχι μόνο στην Περιφέρεια αλλά και στην Πελοπόννησο δίχως ένα χιλιόμετρα κλειστού αυτοκινητόδρομου. Αυτή την "αδικία" καλείται να καλύψει η κατασκευή του νέου άξονα μεταξύ Πάτρας και Πύργο μήκους 75χλμ. Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες του ypodomes, τα έργα θα ξεκινήσουν στην καλύτερη περίπτωση στις αρχές του 2018 και θα ολοκληρωθούν το 2022.

Σήμερα με την λειτουργία της Ολυμπίας Οδού, ο Πύργος ήρθε αισθητά πιο κοντά και στην Πάτρα και στην Αθήνα, όμως η λειτουργία του νέου δρόμου θα μειώσει κατά τουλάχιστον μισή ώρα τη διαδρομή Αθήνα-Πάτρα που θα διανύεται σε περίπου 2 ώρες και 30 λεπτά ενώ 2 ώρες και 45 λεπτά θα είναι η χρονοαπόσταση Αθήνα-Αρχαία Ολυμπία.

Ο δρόμος Πάτρα-Πύργος θα διαθέτει 2 λωρίδες και ΛΕΑ ανά ρεύμα κυκλοφορίας ενώ σε όλο το μήκος θα διαθέτει ανισόπεδους κόμβους, άνω και κάτω διαβάσεις.

Έργα που αντιστοιχούν περίπου στο 16% της συνολικής προόδου του έργου έχουν εκτελεστεί την περίοδο 2008-2011 όταν το τμήμα αυτό αποτελούσε μέρος της Ολυμπίας Οδού.

Συνολικά και με τις 8 εργολαβίες, το κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί σε 475 εκατ. ευρώ με την χρηματοδότηση να αναμένεται να εξασφαλιστεί από το Νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ. Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι το Υπουργείο Υποδομών.