Το Διεθνές Όπερα-Στούντιο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, στο πλαίσιο της στρατηγικής του για την ανάδειξη του μουσικού θεάτρου και την προσέλκυση κοινού ώστε το λυρικό θέατρο να καταστεί προσφιλές είδος ψυχαγωγίας προσθέτει στις καλλιτεχνικές του δράσεις τις Λυρικές Βραδιές, opera Life.

Στόχος του η μουσική απόλαυση, η υψηλή καλλιτεχνική ποιότητα, η διείσδυση σε ένα ποικιλόμορφο κοινό με σκοπό την προώθηση της κλασικής μουσικής με έμφαση στα είδη του μουσικού θεάτρου. Το opera Life στηρίζει την επαφή με την τέχνη της μουσικής, ιδίως της λυρικής, ως μια διαδικασία δια βίου μάθησης, αλλά και ως διεργασία διεύρυνσης κοινού γιατί πιστεύει ότι μεταξύ άλλων και η ακροαματική συμμετοχή στη μουσική δημιουργία από μικρή ηλικία οδηγεί σε μελλοντικούς υποστηρικτές της τέχνης και της μουσικής. Στόχος είναι λοιπόν η βαθύτερη σύνδεση με το κοινό, τις τοπικές κοινότητες και κοινωνίες μέσω μίας ουσιαστικότερης γνωριμίας με τη μαγική τέχνη του λυρικού τραγουδιού. Με αυτή την καλλιτεχνική του δράση το opera Lifeτου Διεθνούς Όπερα-Στούντιο Πάτρας ευελπιστεί να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός κοινού μετέχοντος στην τέχνη καθώς επίσης και στη μετέπειτα διατήρησή του με δυναμικές στρατηγικές .

Η προσέλκυση νέων στο χώρο της κλασικής μουσικής - είτε πρόκειται για καινούργιους, είτε για νέους ηλικιακά - είναι μια πραγματική πρόκληση γι' αυτό το μουσικό είδος. 

Μετά από την Λυρική Βραδιά χριστουγεννιάτικης θεματολογίας (19 και 20 Δεκεμβρίου 2016) και την Λυρική Βραδιά με αφιέρωμα στον  W.A.Mozart με τίτλο: VivaMozart(23 και 24 Ιανουαρίου 2017), το operaLifeσυνεχίζει τις εκδηλώσεις του με ένα αφιέρωμα στην λυρική μουσική του Ρομαντισμού με τίτλο: «ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ manontroppo».

Το κυριότερο κοινό χαρακτηριστικό της μουσικής του 19ου αιώνα, του αιώνα του Ρομαντισμού,  είναι η απαίτηση για ελευθερία της δημιουργικής φαντασίας και του ατομικού συναισθήματος. H ελεύθερη έκφραση του πόνου, της αγάπης, της χαράς και της θλίψης, η αναζήτηση της έμπνευσης στο «ενθουσιαστικό πάθος», στο όνειρο, στον εφιάλτη, στη μαγεία, στο άγχος, στον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου, όπως επίσης και η στενή σχέση του ανθρώπου με τη φύση, τη θρησκευτική πίστη και τις λαϊκές παραδόσεις κυριαρχούν και στη φωνητική μουσική της περιόδου αυτής. Τα κομμάτια που έχουν επιλεγεί μπορεί να μην εκφράζουν στο σύνολό τους τον Ρομαντισμό στη μουσική με την αυστηρή μουσικολογική έννοια του όρου, μαρτυρούν όμως με τον καλύτερο τρόπο τις παραπάνω τάσεις της έκφρασης των συνθετών όπερας και Lied που έζησαν και δημιούργησαν κατά τον 19ο αιώνα.

Η Λυρική Βραδιά «ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ manontroppo» θα πραγματοποιηθεί απόψε 24 Απριλίου 2017 στις 21:00 στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων.

Η ίδια εκδήλωση θα επαναληφθεί και την Τρίτη 25 Απριλίου 2017 στις  21:00 στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων. 


Συντελεστές

ChristinaSchönbach, υψίφωνος

Λίνα Γερονίκου, υψίφωνος

Σοφία Μπεράτη, υψίφωνος

Αγγελική-Ζωή Καραγκούνη, υψίφωνος

Μαρία Κατριβέση, υψίφωνος

Μάριος Μανιατόπουλος, τενόρος

Χρύσα Πανταζοπούλου, μεσόφωνος

Λένα Σουρμελή, υψίφωνος 

Στο πιάνο: OlenaFedko, Βασίλειος Λάζαρης, Αναστάσιος Σπηλιωτόπουλος.

Μουσική Διδασκαλία: Γεώργιος Γαλάνης

Σκηνοθετική Επιμέλεια: MichaelSeibel 

Ινφο:

3η Λυρική Βραδιά: 24 και 25 Απριλίου 2017, Δημοτικό Θέατρο Απόλλων /  Ώρα: 21:00

Συμμετέχουν οι μονωδοί του Int. OperaStudio Πάτρας:  

Τιμή εισιτηρίων: 10 € κανονικό, 8 € φοιτητικό, 5 € ανέργων