Το «Life» αφηγείται την ιστορία των έξι μελών του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού που βρίσκεται μπροστά σε μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις στην ιστορία του ανθρώπου: την ύπαρξη εξωγήινης ζωής στον Άρη. Όσο το πλήρωμα ερευνά, τόσο οι μέθοδοί τους καταλήγουν να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες και η ξένη μορφή ζωής αποδεικνύεται πιο έξυπνη απ’ όσο θα περίμενε κανείς.

Δεν χρειάζεται να είσαι φυσικός για να παρατηρήσεις τα παράλογα και τα λάθη της ταινίας σε επιστημονικό επίπεδο. Ωστόσο, τα περιστασιακά παράπονά μου για το σενάριο δεν μετρίασαν το σασπένς, τις δυνατές ερμηνείες και τις έντονες στιγμές τρόμου που δημιούργησε ο σκηνοθέτης Ντάνιελ Εσπινόζα, βασιζόμενος σε μια ιστορία, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ως «Άλιεν» με ένα μεγαλύτερο ποσοστό επιστημονικής αλήθειας. Μπορεί ακόμα να περιγραφεί ως ένας συνδυασμός του «Gravity» και του «The Andromeda Strain». Πρόκειται ουσιαστικά για έναν αξιόλογο συνδυασμό επιστημονικής φαντασίας και φανταστικού τρόμου, που δεν αφήνει σε καμία περίπτωση τους νόμους της φυσικής να βάλουν εμπόδια στον στόχο του, ο οποίος είναι η ψυχαγωγία. Το βασικό προτέρημα του «Life» είναι η απλότητα της δομής του. Αντί να μας μεταφέρει στον Άρη, όλη σχεδόν η δράση συμβαίνει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μετατρέποντάς τον μεταφορικά σε μια «εγκαταλειμμένη» έπαυλη υψηλής τεχνολογίας. Έτσι δημιουργείται μια κλειστοφοβική ατμόσφαιρα, όπου οι χαρακτήρες δεν έχουν έξοδο διαφυγής και πρέπει να αντιμετωπίσουν την αρειανή απειλή με περιορισμένο οπλοστάσιο, βασιζόμενοι στην ευφυία τους και την δημιουργικότητά τους ώστε να μείνουν ζωντανοί και να εξαλείψουν τον κίνδυνο που προήλθε από την ανακάλυψη τους.

Από τεχνικής πλευράς το «Life» είναι εντυπωσιακό. Το ψηφιακό περιβάλλον είναι απόλυτα ενσωματωμένο στο πραγματικό και η προσομοίωση της βαρύτητας είναι καλύτερη από παρόμοιες ταινίες όπως το «Gravity». Η σκηνοθεσία του Εσπινόζα είναι ακριβής και ουσιαστική, ενώ δεν παραβλέπει και το συναισθηματικό υπόβαθρο των χαρακτήρων.

Οι σεναριογράφοι Ρετ Ρηζ και Πολ Γουέρνικ πλάθουν αληθινούς χαρακτήρες, προσδίδοντας τους ψυχολογικό βάθος, ενώ αναδεικνύουν τα συνήθη θέματα του «ανθρώπου που μπαίνει στην θέση του Θεού», της «υπερβολικής επιστημονικής αναζήτησης» και του «πρόσεχε τι εύχεσαι». Και το σημαντικότερο, οι χαρακτήρες κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας και κερδίζουν την συμπάθειά μας χάρη στις καλές ερμηνείες των Τζέηκ Τζίλενχαλ, Ράιαν Ρέινολντς, Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Όλγκα Ντιχοβίτσναγια, Χιρογιούκι Σανάντα και Αριγιόν Μπακαρέ.

Συμπερασματικά, απόλαυσα το «Life», παρά τις κάποιες παράλογες στιγμές του που σπάνε την ψευδαίσθηση της «σοβαρής επιστημονικής φαντασίας». Αυτό, όμως, σε καμιά περίπτωση δεν με αποτρέπει από το να προτείνω την ταινία αυτή ως ένα δυνατό μείγμα επιστημονικής φαντασίας και τρόμου που κρατά μια άψογη ισορροπία ανάμεσα σε αυτά τα δύο είδη.

Σκηνοθεσία: Ντάνιελ Εσπινόζα
Σενάριο: Ρετ Ρηζ, Πολ Γουέρνικ
Πρωταγωνιστούν: Τζέικ Τζίλενχαλ, Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Ράιαν Ρέινολντς, Χιρογιούκι Σανάντα, Όλγκα Ντιχοβίτσναγια
Διάρκεια: 104'

Παίζεται στον κινηματογράφο ODEON VESO MARE

Αίθουσα: 03 ΠΑΤ

Κυριακή
23/04 : 19:50 | 22:15

Δευτέρα
24/04 : 19:50 | 22:15

Τρίτη
25/04 : 19:50 | 22:15

Τετάρτη
26/04 : 19:50 | 22:15