Με την παρουσία του Εξοχώτατου Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, το Αίγιο τιμά φέτος την Πολιούχο του Παναγία Τρυπητή, την Παρασκευή του Πάσχα 21 Απριλίου.

Το Ιστορικό Προσκύνημα «Ζωοδόχος Πηγή» γνωστό σαν «Παναγία η Τρυπητή» του Αιγίου είναι από τα ωραιότερα και πρωτότυπα θρησκευτικά μνημεία της Ελλάδος.


ΠΕΜΠΤΗ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ

ΜΕΓΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ: Στις 7μ.μ. θά τελεσθεί Μέγας Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ.κ. Αμβροσίου, συμπαραστατουμένου και υπό άλλων Αρχιερέων. Τους Εκκλησιαστικούς Ύμνους θα αποδώσει η Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Αιγίου «ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΚΟΥΚΟΥΖΕΛΗΣ» υπό την διεύθυνση του Προέδρου κ. Φωτίου Θεοδωρακοπούλου.

ΟΛΟΝΥΚΤΙΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ: Περί ώρα 11μ.μ. θά τελεσθεί ολονύκτιος κατανυκτική Αγρυπνία, ήτοι Παράκληση, Όρθρος & Θεία Λειτουργία. Πέρας ολονυκτίας, περί ώρα 02:30 πρωινή.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: Κατά την κυριώνυμο ήμερα της εορτής, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ.κ. Αμβροσίου και συλλειτουργούντων των προσκεκλημένων Αρχιερέων Βρεσθένης κ.κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ, Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ και Θηβών & Λειβαδιάς κ.κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ, θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά το ακόλουθο πρόγραμμα:

ΟΡΘΡΟΣ

ΩΡΑ 7π.μ.: Έναρξη Όρθρου.

ΩΡΑ 7.30π. μ.: Προσέλευση των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών.

ΩΡΑ 8.20π.μ.: Έναρξη Θείας Λειτουργίας.

ΩΡΑ 9.30 έως 9.45π.μ.: Άφιξη των επισήμων.

ΩΡΑ 10:30π.μ. περίπου: Άπόλυσις Θείας Λειτουργίας.

ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ

ΩΡΑ 10.45π.μ.: ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΠΟΜΠΗΣ.

Η Ιερά πομπή θα κατευθυνθεί στην πλατεία Αγίας Λαύρας, όπου και θα αναπεμφθεί δέηση και θα εκφωνηθεί πανηγυρική ομιλία. Ακολούθως ή Ιερά Εικόνα της Θεομήτορος θα τοποθετηθεί επί ανοικτού αυτοκίνητου και θα καταλήξει στο Ιερό Προσκύνημα, διά της καθιερωμένης διαδρομής. Θα ακολουθήσει δεξίωση για τους επίσημους προσκεκλημένους, στο Παναγιωτοπουλέικο Αρχοντικό.

Αυτές τις ημέρες θα είναι ανοιχτά και το παλιό και το νέο λιμάνι Αιγίου, στη διάθεση των προσκυνητών και των οχημάτων τους. Όσοι έρχονται από την οδό Μενελάου της Μυρτιάς, θα εξυπηρετούνται στο νέο λιμάνι και όσοι έρχονται από Ζωοδόχου Πηγής στο παλιό.

ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΙΜΩΝ: Οι προς την Ιερά Εικόνα της Θεομήτορος οφειλόμενες τιμές θα αποδοθούν υπό τιμητικών αγημάτων του Πεζικού, του Π. Ναυτικού και της Π. Αεροπορίας. Εκλήθησαν να συμμετάσχουν και Φιλαρμονικές.

ΤΕΛΕΤΑΡΧΑΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ: Ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Τσάκαλος, Αρχιερατικός Επίτροπος Αιγίου και ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Πετρόπουλος, Εφημέριος Ι. Ν. Άγιου Ιωάννου Αιγίου.

ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ: Ή προϊσταμένη του Τμήματος Υποστήριξης Πολιτικών ‘Οργάνων του Δήμου Κωνσταντίνα Μουγκάση και οι υπάλληλοι, Χρήστος Τρίψας, Αριστομένης Σταματόπουλος.

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ: Περί ώρα 7μ.μ. της ιδίας θα ψαλεί Εσπερινός, χαιρετισμοί & Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ – ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ (23-4-2017)

Μέχρι της Κυριακής του Θωμά, η Ιερά Εικόνα θα παραμείνει στο κέντρο του Ναού και στην διάθεση των ευλαβών προσκυνητών. Ακολούθως και περί ώρα 7μ.μ. χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ.κ. Αμβροσίου, θα ψαλλούν oι Χαιρετισμοί της Υπεραγίας Θεοτόκου – Ζωοδόχου Πηγής, μετά το πέρας των οποίων η θαυματουργός Ιερά Εικόνα της Θεομήτορος θα τοποθετηθεί και πάλι στον Θρόνο της.

Στα πλαίσια της εορτής της Πολιούχου την Κυριακή 23ην Απριλίου 2017 και ώρα 11η πρωινή στο κινηματοθέατρο «ΑΠΟΛΛΩΝ» θα προβληθεί ντοκιμαντέρ σχετικό με την Παναγία Τρυπητή με τίτλο: Η ΚΥΡΑ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ. Το ντοκιμαντέρ επιμελήθηκαν μαθητές του 1ου Γυμνασίου Αιγίου.