Ο κανόνας που θέλει την εμπορική αγορά να βρίσκεται σε μία διαρκή πτωτική πορεία, δεν έκανε την εξαίρεση του, ούτε για την πασχαλινή περίοδο.

Τα εμπορικά καταστήματα της Πάτρας δεν είχαν την ανάλογη κίνηση και οι επαγγελματίες έμποροι δεν μπόρεσαν να ανασάνουν οικονομικά, ούτε τις μέρες των γιορτών, παρά τις φθηνές και συμφέρουσες τιμές που υπήρχαν στις βιτρίνες των μαγαζιών.

Όχι βέβαια ότι οι περισσότεροι από αυτούς περίμεναν κάτι διαφορετικό για την πασχαλινή περίοδο. Ο πρόεδρος του συλλόγου των εμπόρων του Ιστορικού Κέντρου της Πάτρας, Δημήτρης Παλούμπης, μιλώντας στο patrasevents.gr τονίζει:

«Από τον Οκτώβριο και μετά η αγορά της Πάτρας βρίσκεται σε μία διαρκή και σταθερή πτώση. Η πτώση αυτή επικράτησε την περίοδο των Χριστουγέννων και κυριάρχησε και στις μέρες του Πάσχα.

Μέσα στην πτώση αυτή δεν υπήρξε σε καμία στιγμή  κάποια ανοδική τάση, χωρίς φυσικά να αποτελούν εξαίρεση οι γιορτές. Η κρίση έχει αλλάξει για τα καλά τον τρόπο που κινείται ο καταναλωτής και πλέον για αυτόν δεν υπάρχει καμία περίοδος γιορτών».

Οι περικοπές στις συντάξεις είναι χρήματα που «κόβονται» από την αγορά

Όσο για τα ποσοστά της πτωτικής αυτής τάσης, σε σύγκριση με τις περσινές περιόδους, άγγιξε για την πλειοψηφία των καταστημάτων, το 10% με 20%, αν και ακόμα δεν μπορούμε να πούμε κάτι με απόλυτη ακρίβεια.

«Σε κάθε συγκρίσιμη περίοδο, παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν και αυτοί υπόψη για να είμαστε σε θέση να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα. Ακόμα κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αφού δεν έχει ολοκληρωθεί το δίμηνο του Απριλίου και του Μαΐου» τονίζει ο κ. Παλούμπης.  

«Η αίσθηση όμως που κυριαρχεί στην αγορά είναι ότι υπάρχει μία γενική πτώση η οποία επιβεβαιώνεται και μέσα από τους τζίρους που κάνει το κάθε κατάστημα». Πού μπορεί να φτάσει αυτή η κατάσταση από την στιγμή που η κατρακύλα της εμπορικής κίνησης δεν δείχνει να έχει σταματημό;

«Η μείωση της δύναμης του καταναλωτή, μέσα από τις περικοπές συντάξεων και μισθών, μέσα από την υπερφορολόγηση, τα χρήματα, δηλαδή που αφαιρούνται από την τσέπη των πολιτών, είναι χρήματα που κόβονται από την αγορά». Μοιραία, με λίγα λόγια, η πτώση θα συνεχιστεί…