Το τελετουργικό του εθίμου είναι καθαρά μυσταγωγικό...

Η διαδρομή προς το βουνό και η τελετή στην σπηλιά είναι οι δύο άξονες πάνω στους οποίους κινείται το έθιμο στο Σανταμέρι που είναι γνωστό και ως το έθιμο "της σπηλιάς της Παναγίας"!


patrasevents.gr - Στην σπηλιά της Παναγίας στο Όρος Σκόλλις Part 1

Στις 7 το πρωί της Δευτέρας ξεκίνησαν από το χωριό δεκάδες πιστοί για να ανέβουν στο Όρος Σκόλλις όπου εκεί αναβιώνει ένα έθιμο που κρατάει από πολύ παλιά!

Περπατώντας με ξύλα στα χέρια που βοηθούσαν την ανάβαση αλλά και σακίδια στους ώμους με νερό και κάτι να τσιμπήσουν μετά στην γιορτή που θα ακολουθούσε έφτασαν στην σπηλιά και εκεί παρακολούθησαν την θεία λειτουργία σε ένα σκηνικό απόλυτα κατανυκτικό.

Το τελετουργικό τηρείται με "μονταστηριακό τυπικό" και η ατμόσφαιρα σε κάνεις να νιώθεις μαγεμένος!


Μετά την λειτουργία ο καθένας ετοιμάζεται και πάλι για την κατάβαση με την μόνη διαφορά πως θα γίνει στάση για την μικρή γιορτή που στήνεται σε ένα όμορφο μέρος που γεμίζει ζωντάνια.

Με απίστευτη θέα, γοητευμένοι άπαντες από την σπηλιά ανταλάσσουν ευχές για το Πάσχα και φυσικά ανανεώνουντο ραντεβού τους για του χρόνου.

Ένα έθιμο που διαδίδεται από στόμα σε στόμα και συγκεντρώνει τους νέους του χωριού (και των περιοχών τριγύρω) οι οποίοι ξέρουν πως πρέπει αυτά που βρήκαν από τους παπούδες τους, να τα μεταδώσουν στις γενιές που ακολουθούν!

Και του χρόνου!


patrasevents.gr - Στην σπηλιά της Παναγίας στο Όρος Σκόλλις Part 1