Αρκετές περικοπές θα έχει το φετινό πασχαλινό τραπέζι της Λαμπρής και της Κυριακής του Πάσχα, με τα περισσότερα νοικοκυριά να έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες και τις αγορές τους, σε περιορισμένη όμως κλίμακα.

Η αγοραστική κίνηση σε τρόφιμα, γλυκά και άλλων ειδών αγαθών που θα συγκροτήσουν το πασχαλινό τραπέζι έχει ξεκινήσει από τις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας και αναμένεται να κορυφωθεί έως το Μεγάλο Σάββατο, λίγες ώρες πριν από την Ανάσταση.

Οι αγορές γίνονται με ιδιαίτερη φειδώ, αφού το βαλάντιο  των νοικοκυριών έχει αποδυναμωθεί αρκετά, με τους καταναλωτές να μετράνε έως και το τελευταίο ευρώ σε ότι λογαριάζουν να πάρουν.

Οι καταναλωτές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επαγγελματιών, έχουν περιορίσει τις ποσότητες των αγαθών που είναι να αγοράσουν για το πασχαλινό τραπέζι και παίρνουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα.

Ακόμα και ο παραδοσιακός οβελίας που σουβλίζουμε την Κυριακή του Πάσχα έχει μπει σε καθεστώς μνημονίου και λιτότητας. Τα περισσότερα νοικοκυριά δεν αγοράζουν ένα ολόκληρο αρνί και αν το κάνουν, «τσοντάρουν» δύο και τρεις οικογένειες μαζί, έτσι ώστε να περιοριστούν τα έξοδα.

Τα αρνιά που αγοράζουν, ωστόσο, είναι μικρά, παρόλο που η τιμή τους έχει πέσει σε σύγκριση με πέρυσι και έχει διαμορφωθεί στα 7 με 9 ευρώ το κιλό. Άλλοι πάλι που προφανώς θα περάσουν την Κυριακή του Πάσχα μέσα στην πόλη, προτιμούν, αντί για το αρνί να αγοράσουν χοιρινό, ενώ την «τιμητική» τους έχουν τα κοκορέτσια.

Περιορισμένες είναι οι αγορές και στα παραδοσιακά γλυκίσματα του Πάσχα. Οι καταναλωτές παίρνουν πασχαλινά κουλούρια και τσουρέκια, σοκολατένια αυγά, χωρίς όμως να προχωρούν σε επιπλέον αγορές γλυκών που παλιότερα ήταν απαραίτητα στο πασχαλινό τραπέζι.

Όσο για τις τιμές τους τα κουλούρια μπορεί να τα βρει κανείς στα 7 με 8 ευρώ το κιλό, τα τσουρέκια στα 3 με 4 ευρώ το τεμάχιο, ενώ η τιμή των σοκολατένιων αυγών κυμαίνεται από τα 4 ευρώ έως τα 10 με 12.