Είναι ένα από τα παλιότερα περίπτερα της Πάτρας που είχε ζωή για αρκετές δεκαετίες, από τα χρόνια εκείνα που μετά τον πόλεμο το Μαρκάτο μεσουρανούσε και έσφυζε από εμπορική ζωή.

Εκεί βρίσκεται ακόμα και ας έχει σταματήσει να λειτουργεί εδώ και τουλάχιστον δύο χρονιά. Στην πλατεία Καποδίστρια, στην επονομαζόμενη πλατεία Μαρκάτο. Πρόκειται για ένα από αυτά τα πολυγωνικά περίπτερα, των πρώτων δεκαετιών μετά τον πόλεμο, τότε που ξεκίνησε να ανθεί το επάγγελμα του περιπτερά και με τα περίπτερα να φυτρώνουν το ένα μετά το άλλο στα μεγάλα αστικά κέντρο της χώρας, τα χρόνια που ακολούθησαν.

Από αυτή την άποψη το συγκεκριμένο περίπτερο έχει μεγάλη ιστορική αξία κάτι που το διαπιστώνουμε και από την φωτογραφία που δημοσίευσε στο patrasoldphotos o κ. Πανάγιωτης Πορφυρόπουλος με το ίδιο περίπτερο στην δεκαετία του 1980!

Μόνο που όπως είπαμε πλέον είναι κλειστό. Όπως και πολλά ακόμα πιο σύγχρονα περίπτερα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης έχουν βαρέσει λουκέτα. Οι επιχειρηματίες της περιοχής οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν τα καταστήματα τους εδώ και χρόνια εκεί, γνωρίζουν την ιστορική του αξία.

Ίσως για αυτό το έχουν στολίσει με γλαστράκια και λουλούδια κάνοντας το ακόμα πιο όμορφο και γοητευτικό για τον περαστικό από το σημείο. Σίγουρα αν υπήρχε ένα βιομηχανικό μουσείο στην Πάτρα, ένα μουσείο του αστικού πολιτισμού των νεότερων χρόνων, το συγκεκριμένο περίπτερο θα διεκδικούσε μία θέση…


1980


Σήμερα