Κάλεσμα απευθύνουν τα μέλη της LGBTQI κοινότητας για το φεστιβάλ υπερηφάνειας για την απελευθέρωση φύλου, σώματος και σεξουαλικότητας ενάντια στην καταπίεση και τις διακρίσεις.

Το Patras Pride όπως το μάθαμε, επιστέφει...

Η απρόσμενα μεγάλη επιτυχία της παρέλασης – πορείας των ομάδων ΛΟΑΤ (αγγλικά LGBT, Lesbian-Gay-Bisexual-Transgender) σε Πάτρα, έθεσε τις βάσεις για γίνει και για 2η χρονιά στην Πάτρα.

Το ραντεβού δίνεται στις 23 και 24 Ιουνίου στην Αγίου Νικολάου και πιο οργανωμένο σε σχέση με την πρώτη χρονιά επιφυλάσσει δράσεις αλλά και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης!


Party οικονομκής ενίσχυσης του Patras Pride στην Αθήνα

Tην Παρασκευή 21 Απριλίου στο θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή θα γίνει το πρώτο party οικονομικής ενίσχυσης του Φεστιβάλ.

Με είσοδο ελεύθερη τα μέλη της κοινότητας θα διασκεδάσουν και θα χορέψουν σε μια προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων για την οργάνωση του patras pride μιας και είναι ένα φεστιβάλ χωρίς χορηγούς!


Το κάλεσμα:

Τον Ιούνιο του 2016 πραγματοποιήθηκε το πρώτο Pride στην Πάτρα με κεντρικό άξονα ΛΟΑΤΚΙ+ και επαρχία μέσα από το οποίο προσπαθήσαμε να φέρουμε τον κόσμο της Πάτρας σε επαφή με θέματα που αφορούν την κοινότητα και να διεκδικήσουμε την ορατότητα στο δημόσιο χώρο. Στον αγώνα μας αυτό καταλυτικό παράγοντα αποτέλεσε η παρουσία και στήριξη από τον κινηματικό χώρο.

Το περσινό φεστιβάλ ήταν ένα δυναμικό ξεκίνημα, η συνέχιση του οποίου είναι επιτακτική. Παρόλο που έχουν γίνει κάποια βήματα προόδου ως προς την διεκδίκηση LGBTQI+ δικαιωμάτων, ταυτόχρονα βρισκόμαστε σε μία διεθνή συγκυρία που οι συντηρητικές δυνάμεις κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος με την πολιτική εξουσία να ασκεί έντονο παρεμβατισμό στην αυτοδιάθεση και τη βούληση του ατόμου.

Στα παραπάνω πλαίσια κινούνται κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς όπως η Εκκλησία, η εκπαίδευση και τα ΜΜΕ. Η Εκκλησία ενθαρρύνει εγκλήματα μίσους ασκώντας την αντίστοιχη ρητορική και περιθωριοποιεί ολόκληρες κοινωνικές ομάδες. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και τα ΜΜΕ αναπαράγοντας στερεότυπα και προβάλλοντας μια στρεβλή πραγματικότητα. Το εκπαιδευτικό σύστημα ανέχεται και αναπαράγει τις κοινωνικές νόρμες, ενώ παράλληλα εθελοτυφλεί σε ζητήματα σχολικής βίας, φύλου και σεξουαλικότητας. Τέλος η κοινωνία αλληλοεπηρεάζεται και αλληλεπιδρά με τις ανωτέρω δομές δημιουργώντας, ισχυροποιώντας και προωθώντας προκαταλήψεις.

Αναδεικνύεται, έτσι, η ανάγκη για τη συνέχιση των δράσεών μας και την υλοποίηση του 2ου Patras Pride.


ΦΥΛΟ – ΣΩΜΑ – ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Απελευθέρωση Φύλου: Ελευθέρια αυτοπροσδιορισμού ανεξαρτήτως των γενετήσιων χαρακτηριστικών και αναγνώριση της ταυτότητας του ατόμου με βάση μόνο την προσωπική του απόφαση για το πως αυτοπροσδιορίζεται.

Απελευθέρωση Σώματος: Απενοχοποίηση και αποδόμηση των ιδεών που έχει η κοινωνία για το σώμα. Δυνατότητα να αποφασίζει το άτομο πως το διαχειρίζεται (π.χ. ενδυμασία, πώς το παρουσιάζει) και, ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά φύλου, το σώμα να ανήκει στην αυτοδιάθεση του ατόμου.

Απελευθέρωση Σεξουαλικότητας: Η δυνατότητα ελεύθερης ύπαρξης/πλεύσης στο φάσμα έκφρασης της σεξουαλικότητας, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις εκφάνσεις της χωρίς απαραίτητα να τις προσδιορίζει και να αναγκάζει το άτομο να δεσμεύεται σε μια απ’αυτές.


Διεκδικήσεις

Θεσμικές Διεκδικήσεις

Άρση των διακρίσεων στον χώρο εργασίας και ίση μεταχείριση ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών σε θέματα σεξουαλικής αγωγής, ταυτότητας φύλου και σεξουαλικότητας, εισαγωγή αντίστοιχου σχολικού μαθήματος και σχετική διαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού.

Η πολιτεία να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την εξάλειψη του στίγματος και των διακρίσεων προς τα οροθετικά άτομα. Να προβεί στην κατάργηση της απόλυτης και κατηγορηματικής απαγόρευσης της αιμοδοσίας των LGBTQI+ ατόμων από τον Κανονισμό Αιμοδοσίας. Η συγκατάθεση των μεσοφυλικών (Intersex) ατόμων να είναι απαραίτητη για κάθε ιατρική πρακτική και ιδίως για επεμβάσεις.

Επέκταση του συμφώνου συμβίωσης, ώστε να καλύπτει όλα τα άτομα που θέλουν να προβούν σε αυτό. Τεκνοθεσία και παρένθετη μητρότητα χωρίς διακρίσεις σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου των υποψήφιων γονέων.

Να υιοθετηθούν γρήγορες, διαφανείς και πλήρως προσβάσιμες διαδικασίες νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, βασισμένες στον αυτοπροσδιορισμό δίχως καμία προϋπόθεση αναγόμενη στα χαρακτηριστικά ενός προσώπου ή σώματος ή οποιασδήποτε ιατρικής παρέμβασης.


1o Lgbtqi+ Pride Patras 2016

Κοινωνικές Διεκδικήσεις

Τη συγκρότηση δημόσιου λόγου ενάντια στο σεξισμό, τις διακρίσεις που αφορούν στην LGBTQI+ κοινότητα, την πατριαρχία και τον ρατσισμό.

Τη διαμόρφωση της κοινωνικής συνείδησης, ώστε να επιτευχθεί πλήρης ορατότητα και ελευθερία έκφρασης στο δημόσιο χώρο.

Την ενδυνάμωση του αισθήματος αλληλεγγύης και συντροφικότητας μεταξύ των ομάδων του ευρύτερου κινηματικού χώρου.

Την αποδόμηση στερεότυπων και εννοιών που αφορούν το φύλο, το σώμα και τη σεξουαλικότητα.

Την εναντίωση στην απάθεια, τους θεσμούς και την κάθε μορφή εξουσίας που συντηρεί και αναπαράγει το μίσος στο διαφορετικό.

Την έμπρακτη υποστήριξή μας σε κάθε καταπιεζόμενο κομμάτι της κοινωνίας.

Η οργανωτική ομάδα του Patras Pride λειτουργεί συλλογικά, οριζόντια, χωρίς ιεραρχία, μέσω συνελεύσεων. Στοχεύει στην υλοποίηση ενός φεστιβάλ με αυτοοργανωμένο χαρακτήρα, χωρίς χορηγούς και διαφημίσεις, καθώς και σε μια διαδικασία αλληλουχίας δράσεων και διαρκούς παρεμβατικότητας.


Όσα συνέβησαν το 2016