Υλικά για 4 άτομα
- 40 μύδια
- 4 κ.σ. ανάμεικτα μυρωδικά (μαϊντανό, βασιλικό, δεντρολίβανο, μαντζουράνα και θυμάρι)
- 2 κ.σ. άσπρο ψωμί θρυμματισμένο εκείνη τη στιγμή
- ½ ποτήρι λευκό κρασί
- 1 ματσάκι ανάμεικτη σαλάτα
- 4 πατάτες
- 4 σκελίδες σκόρδο
- Χυμό από ½ λεμόνι
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Τοποθετούμε τα μύδια σε ένα τηγάνι μαζί με το κρασί και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να ανοίξουν τα κελύφη τους.
- Κόβουμε σε καθένα από τα μύδια το ένα από τα δύο κελύφη και τα πετάμε. Τοποθετούμε τα κελύφη που έμειναν σε ένα ταψί.
- Φιλτράρουμε το υγρό βρασίματος και το ξαναβάζουμε να βράσει μέχρι να φτάσει στο μισό.
- Ενώνουμε το υγρό που έμεινε μετά τη μείωση με τα αρωματικά βότανα και το ψωμί.
- Μοιράζουμε την κομπόστα επάνω στα μύδια, τα οποία τοποθετούμε στα άδεια κελύφη στο ταψί και γκρατινάρουμε στο φούρνο.
- Παίρνουμε δύο πατάτες, τις κόβουμε σε ψιλές φέτες και τις τηγανίζουμε. Ετοιμάζουμε την κρέμα σκορδαλιάς.
- Βράζουμε τις δύο πατάτες που έμειναν και μετά τις χτυπάμε στο μίξερ με το σκόρδο, το λεμόνι και το ελαιόλαδο. Τέλος αλατίζουμε.
- Τοποθετούμε στο πιάτο τα μύδια, τις φέτες τηγανητής πατάτας με τη σκορδαλιά και μερικά φύλλα σαλάτας. Τα αρωματίζουμε όλα με λίγο ελαιόλαδο.