Μείζον εκπαιδευτικό έργο πραγματοποιείτε στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Αθηνών με την παρουσίαση της αριστουργηματικής μοντέρνας όπερας βασισμένης στην τραγωδία του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης» σε Μουσική Παναγιώτη Καρούσου και Σκηνοθεσία Βασίλη Ασημακόπουλου.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 31 Ιανουαρίου 2017 από το 18o Γυμνάσιο Αθηνών, στα Άνω Πατήσια, όπου στον ίδιο χώρο ξανά παρουσιάστηκε σήμερα με τεράστια επιτυχία.

Στο εγκεκριμένο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας με τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων συμμετείχαν οι λυρικοί καλλιτέχνες:

Προμηθέας: Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος - Ιώ: Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο - Ωκεανός/Ερμής: Θεόδωρος Μπιράκος, τενόρος - Βία/Αθηνά: Δήμητρα Καμίτση, σοπράνο - Βικτωρία Κιαζίμη, πιάνο.

Προηγήθηκε το Σεμινάριο: «Η προσωδία ως συνδετικός κρίκος της όπερας με την αρχαία ελληνική τραγωδία».

Η παρουσίαση του σεμιναρίου έγινε από τον Ηλία Κουτσή, Διευθυντή του 18ου Γυμνασίου Αθηνών, την Δρ Χρυσούλα Τσίγκρη, Σχολική Σύμβουλο Δ.Ε. ΠΕ05 Α΄ Αθήνας, τον Φιλόλογο Δρ. Αναστάσιο Κουτσούκο, που είχε τον συντονισμό, την Παρασκευή Μακρινού, μουσικό και τον συνθέτη Παναγιώτη Καρούσο. Συμμετείχε η μαθηματικός Σοφία Παπαδατου και η Βασιλική Πάτα της Χορωδίας του 18ου που τραγούδησε ένα δείγμα προσωδίας σε μια φράση του Προμηθέα συνοδευόμενη στο πιάνο από την μουσικό Παρασκευή Μακρινού.

Οι μαθήτριες της Τρίτης Γυμνασίου του 18ου Γυμνάσιου Αθηνών: Άννα Μαρία Μπούρα, Γεωργιτίνα Κλειάσιου, Ιωάννα Σέχου, Παναγιώτα Βίτσιου, διάβασαν το 2ο Χορικό της Τραγωδίας Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου, και η Αθανασία Δανιηλίδου διάβασε κείμενο αναφοράς στην προσωδία και την μουσική.

Παραβρέθηκαν δυο Τμήματα του 48ου Γυμνασίου Αθηνών συνοδεία της Διευθύντριας Δέσποινας Δάρας και των Καθηγητών Γαλλικών και Γερμανικών, τρία Τμήματα του 59ου Γυμνασίου Αθηνών συνοδεία του καθηγητή θεολογίας, και δυο Τμήματα Γαλλικών του 18ου Γυμνασίου συνοδεία της καθηγήτριας Ζωής Χωριανοπούλου.

Στο σεμινάριο καλύφθηκαν οι τομείς: Η Μουσική στην Αρχαία Ελλάδα, Το αρχαίο ελληνικό μουσικό σύστημα, Τα όργανα της ορχήστρας στο αρχαίο ελληνικό δράμα, Οι αρχαίοι Έλληνες τραγικοί, Το αρχαίο ελληνικό θέατρο, επιμελημένα από τον φιλόλογο Δρ. Αναστάσιο Κουτσούκο. Η μουσικός του σχολείου Παρασκευή Μακρινού διάβασε: Τα είδη των φωνών στην όπερα. Ο συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος ανέπτυξε την σημασία της προσωδίας σε σχέση με την ανάπτυξη του λυρικού τραγουδιού και την διαφορά πρόζας-προσωδίας στην αρχαία ελληνική τραγωδία. Επίσης αναφέρθηκε στην σύνδεση όπερας - αρχαίας ελληνικής τραγωδίας και στην συνεισφορά της προσωδίας στην δημιουργία της κλασικής μουσικής.

Την παρουσίαση έκανε ο Ηλίας Κουτσής, διευθυντής του 18ου Γυμνάσιου Αθηνών: «Είναι μεγάλη τιμή για το σχολείο μας που πραγματώνουμε ένα σπουδαίο εκπαιδευτικό εγχείρημα του Υπουργείου Παιδείας, μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους ένας δημιουργός του ύψους του συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου βρίσκεται σήμερα μαζί μας με τους άξιους συνεργάτες του λυρικούς ερμηνευτές να μας αναλύσουν και παρουσιάσουν την όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης».

Παρακολούθησαν πάνω από 200 μαθητές οι οποίοι χειροκρότησαν με ενθουσιασμό τις υπέροχες εκτελέσεις των πρωταγωνιστών ερμηνευτών της όπερας. Η Δρ Χρυσούλα Τσίγκρη, Σχολική σύμβουλος Δ.Ε. ΠΕ05 Α΄ Αθήνας συνεχάρη τους λυρικούς τραγουδιστές ερμηνευτές της όπερας, τον συνθέτη Παναγιώτη Καρούσο, και όλους τους συντελεστές και συμμετέχοντες στο αξιόλογο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας.