«Συναντήθηκα με το ΕΣΡ την Παρασκευή το πρωί και αποχώρησα με την πεποίθηση, ότι μετά την τελευταία συνεδρίαση του, που είχε ως αντικείμενο την εξέταση του ΧΡΙ.Κ.Ε., της ΕΛΜΕ κ.α. πολλών,  γύρω από το περιεχόμενο του survivor και άλλων ριάλιτι,  ότι θα μετακινηθεί η μετάδοση του σε ώρες που δεν παρακολουθούν τηλεόραση τα παιδιά.

Κάτι  είναι και αυτό, αλλά φυσικά ο αγώνας δεν τελείωσε μέχρις ότου αυτό το άθλιο ριάλιτι, πάψει να «δηλητηριάζει» τις ψυχές των παιδιών μας και των συνελλήνων”

Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητος Βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, στην εκπομπή “Αποκαλυπτικά” του Etv και από τις δηλώσεις απεκαλύφθη ότι ότι επίκειται αλλαγή της ώρας μετάδοσης του survivor.

Και συνέχισε: “Δεν με ενδιαφέρει τι γράφει η ανακοίνωση του κ. Αλαφούζου και όσων άλλων μπορεί στο”βωμό” του κέρδους και της τηλεθέασης να θυσιάζουν αρχές, αξίες και τα νιάτα της Ελλάδας.

Ελπίζω ότι η απόφαση του ΕΣΡ δεν θα διαψεύσει τις ελπίδες  μας.  Και είμαι σίγουρος ότι δεν θα φορά μόνο το survivor,  κάθε παρόμοιο ριάλιτι που προβάλλεται ή πρόκειται να εμφανιστεί στο μέλλον».

Έχει, άλλωστε, καταστεί κοινή συνείδηση στους νοήμονες τούτης της χώρας ότι τέτοια «παιχνίδια» αποχαύνωσης, αποβλάκωσης, παραπλάνησης και βαρβαρότητας κουβαλάνε νερό στον «μύλο» των βαστάζων της οικονομικής κρίσης της χώρας μας, που πρωτίστως είναι βαθιά πολιτική και κοινωνική κρίση».

Ακολούθως, με έκδηλη ανησυχία ο Χριστιανοδημοκράτης Βουλευτής αναφέρθηκε στην δημοσιογραφική αποκάλυψη ότι ήδη βρίσκεται στον Άγιο Δομίνικο ψυχολόγος για να παρέξει υπηρεσίες σε «παίκτες» που βρίσκονται στα πρόθυρα ή έχουν καταρρεύσει σωματικά και ψυχολογικά.

Συγκεκριμένα υπογράμμισε:

«Όταν έκανα την πρώτη μου δημόσια παρέμβαση για το survivor, καταθέτοντας ερωτήσεις προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, έσπευσαν κάποιοι επιπόλαια και με ρηχό τρόπο να πουν ότι ήθελα να εντυπωσιάσω. Υποτίμησαν το γεγονός ότι τούτο το άθλιο ριάλιτι είναι μια, βαθιά πολιτική και κυρίως κοινωνική υπόθεση, διότι υπονομεύεται κάθε έννοια συλλογικότητας, αλληλεγγύης, αξιοπρέπειας, ηθικής και πολιτισμού.

Σε όσους με κατηγορούν θα ήθελα να υπενθυμίσω πως πάντα ως κοινωνία εισπράττουμε τα επίχειρα όταν εθελοτυφλούμε, αυτό συμβαίνει και τώρα.

Μετά και την αποστολή ψυχολόγου στον Άγιο Δομίνικο, τι έχουν να πουν πρωτίστως ο κ. Αλαφούζος και οι συν αυτώ που δήθεν εκόπτονταν για την ποιότητα των τηλεοπτικών προγραμμάτων και αφόριζαν τον ευτελισμό, τον λαικισμό, τον κιτρινισμό, καθώς οι «παραγωγοί» της σήψης, του ευτελισμού και της εξόντωσης, σωματικής και ψυχικής, συνανθρώπων μας»

Στην συνέχεια, ο Νίκος Νικολόπουλος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ως τώρα λέγοντας :

“Τέσσερις αποτελεσματικές και νικηφόρες παρεμβάσεις”

«Στις 28 Μαρτίου κατέθεσα την πρώτη ερώτηση μου σχετικά με τον στοιχηματισμό στο survivor και τα χρήματα που διακινούνταν τρεις μέρες αργότερα στις 31 Μαρτίου η Επιτροπή Παιγνίων με την γραπτή ανακοίνωση της, απαγόρευσης του στοιχήματος για το παιχνίδι, με δικαίωσε.

Στην συνέχεια, έρχεται η επιβεβαίωση των στοιχηματικών προβληματισμών  μου τόσο μέσα από την ανακοίνωση του ΣΚΑΙ, όσο και από την απόφαση των εταιρειών, που απέσυραν τον στοιχηματισμό για το survivor.

Δεύτερον μόλις μια μέρα μετά την κατάθεση ερώτησης μου στην Βουλή, έγινε κάτι που είχε επισημάνει και είχα ζητήσει την παρέμβαση των συναρμοδίων υπουργών, για την ασφάλεια των παικτών και των υπολοίπων συντελεστών, που απασχολούνται “για ένα πιάτο φαί”, σε ένα ιδιότυπο “μεσαιωνικού τύπου προσφοράς εργασίας και υπηρεσιών.

Προχτές στην Βουλή ο Υπουργός Νίκος Παππάς συμμερίστηκε τις θέσεις Γ΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και δικαίωσε τις παρεμβάσεις μου. Επίσης, όπως προείπα, το survivor απασχόλησε το ΕΣΡ και αναμένεται η δική του “ετυμηγορία”» .

Καταλήγοντας ο ανεξάρτητος βουλευτής τόνισε:

«Μπορεί τα βράδια η τηλεθέαση να «δικαιώνει» τον κ. Αλαφούζο και τους τους «παραγωγούς» αυτής της αισχρής «μπίζνας», το επόμενο πρωί, όμως, στα προαύλια των σχολείων εμφανίζονται όλες οι βλαπτικές συνέπειες της. Ψεύτης να βγω, απεύχομαι κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, όμως πολύ φοβάμαι ότι το μπούλιγκ θα παρουσιάσει έξαρση και τότε πάλι σαν κοινωνία θα χύνουμε κροκοδείλια δάκρυα….».

Τέλος, ο Νίκος Νικολόπουλος αναφέρθηκε στο νόμιμο και ηθικό ο μικρομέτοχος της NIELSEN να μετέχει στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Και δήλωσε ξεκάθαρα:

Στις μέρες μας το νόμιμο και ηθικό, δυστυχώς, έχουν αποβληθεί από το πλαίσιο των αρχών και αξιών μερικών μελών της νταβατζηδοκρατίας , που παρακάμπτουν την νομιμότητα και την ηθική όταν πρόκειται να κάνουν τη «δουλειά» τους.  

Καταθέτω ερώτηση στην Βουλή για να μας απαντήσουν οι αρμόδιοι Υπουργοί,α ν τούτο συμβαίνει και αν αληθεύουν οι καταγγελίες, που έφθασαν στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος- και αφορούν τον κ. Γιάννη Αναστασάκο, πρώην ιδιοκτήτη της AGB, που πουλήθηκε στη NIELSEN και νυν μικρομέτοχο της νέας ιδιοκτήτριας εταιρείας.

Δυστυχώς όμως είναι αλήθεια, αφού όπως αποκάλυψε στην εκπομπή σας η κ. Ντ. Γκολεμά, ο ο πρώην ιδιοκτήτης της AGB είναι διορισμένο μέλος, από την Κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών.

Και ερωτώ μπορεί να ελέγχει δηλαδή των τηλεοπτικών σταθμών δηλαδή των πελατών της NIELSEN, της οποίας- επαναλαμβάνω σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα είναι μικρομέτοχος και εάν τούτο ισχύει φυσικά εισπράττει μέρισμα από τα κέρδη της;

Τα ερωτήματα που αύριο κιόλας θέτει στον Υπουργό μέσω της κοινοβουλευτικής παρέμβασης είναι τα κάτωθι:

  1. Είναι νόμιμο και ηθικό να διορίζεται και να εξακολουθεί να παραμένει στο εν λόγω πόστο πρόσωπο που φορά δύο καπέλα, δηλαδή του μέλους της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) καθώς και μέτοχος της NIELSEN (εταιρεία μέτρησης τηλεθέασης);

  2. Ποιες σχετικές αποφάσεις της Επιτροπής που μετέχει έχει συναποφασίσει και συνυπογράψει;

  3. Είναι όντως μικρομέτοχος της NIELSEN- σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα- ο κ. Αναστασάκος;

  4. Αν ναι, ποιο ποσοστό κατέχει;

  5. Μήπως έχει και μισθοδοτική σχέση με τη NIELSEN, είτε ως εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης είτε όπως αλλιώς;

  6. Προτίθεστε να ζητήσετε την παραίτησή του;”