Άγνωστο με την έννοια ότι οι περισσότεροι Έλληνες έχουμε ως πασχαλινά έθιμα τα πολυδιαφημισμένα όπως είναι το “σπάσιμο των κανατιών” στην Κέρκυρα ή τον σαϊτοπόλεμο στην Καλαμάτα.

Προορισμούς όπως είναι το Σανταμέρι Αχαΐας, στα 37χλμ από την Πάτρα πολλοί δεν τους έχουν συνδέσει μετά το Πάσχα εκτός και αν είναι η καταγωγή τους από εκεί.

Έτσι, λοιπόν χωρίς να αδικούμε αυτά τα όμορφα έθιμα της χώρας και τα μέρη εκείνα που κάθε χρόνο γεμίζουν με επισκέπτες, συνιστάμε μια ξεχωριστή και απόλυτα κατανυκτική εμπειρία που έστω και μία φορά πρέπει να βιώσετε.

Δευτέρα του Πάσχα στην σπηλιά της Παναγίας στο Όρος Σκόλλις αναβιώνει το έθιμο όπου συγκεντρώνει τόσο Σανταμεριάνους όσο και επισκέπτες από την Δυτική Αχαΐα.


Η διαδρομή

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι πιστοί την Δευτέρα του Πάσχα ανεβαίνουν στο βουνό Όρος Σκόλλις μέχρι να φτάσουν στην Σπηλιά της Παναγίας.

Σύμφωνα με την παράδοση εκεί πριν από πολλά χρόνια, δεν μπορεί να προσδιοριστεί χρονικά,ένας βοσκός βρήκε την εικόνα της Παναγίας μέσα στην σπηλιά... από τότε μέχρι και σήμερα γιορτάζουν την ημέρα της Παναγίας.

Η ανάβαση ξεκινάει γύρω στις 7 το πρωί στους τους πρόποδες του βουνού. Από εκεί οι συμμετέχοντες περπατούν ανάμεσα σε πέτρες και θάμνους μέχρι να φτάσουν στον προορισμό.

Μπορεί η διαδρομή να είναι λίγο δύσκολη για κάποιον ο οποίος δεν την έχει ξανακάνει, παρόλα αυτά αποζημειώνεται από την θέα αφού από εκεί βλέπει όλη την Αχαία και μέρος της Ηλείας.

Αφού φτάσουν και μάλιστα σε ένα πολύ ευχάριστο κλίμα αφού όλοι γίνονται μία παρέα παρακολουθούν την θεία λειτουργία σε ένα υπέροχο σκηνικό που σε γεμίζει δέος.

Όσο ακούγονται οι ψαλμοί πέφτουν σταγόνες από τους σταλακτίτες που βρίσκονται στο εσωτερικό της σπηλιάς. Είναι μάλιστα τόσοι, που υπάρχει και ένα δοχείο που γεμίζει με νερό καθ-όλη τη διάρκεια του έτους. Στο τέλος της λειτουργίας γίνετε παράκληση στην Παναγία για ξεκινήσει η επιστροφή...


Η γιορτή...

Η επιστροφή από την σπηλιά της Παναγίας γίνεται με μια μικρή γιορτή... Οι πιστοί ανηφορίζουν στα λεγόμενα αλώνια... τα οποία βρίσκονται στην κορυφή του βουνού.

Εκεί ξεκινά γλέντι με φαγητό/ρεφενέ και κουβεντούλα σε μια απίστευτη τοποθεσία!Είναι από εκείνα τα έθιμα που σας καλούν να συμμετάσχετε φέτος αν θέλετε να είστε στο επίκεντρο των γεγονότων του Πάσχα στην περιοχή.

Την γοητεία αυτών των εθίμων την αντιλαμβάνεστε μόνο αν την ζήσετε!

Καλό Πάσχα!