Την άποψη πως τα ρομπότ θα εξαλείψουν την ανθρωπότητα και θα κυριαρχήσουν τα ίδια εξέφρασε ο αστρονόμος και κοσμολόγος, Μάρτιν Ρις. Αυτό που θα φαντάζει σε μερικούς ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας φαίνεται πως είναι για τον Ρις μια αναπόφευκτη μοίρα για τους ανθρώπους.

Ο Ρις θεωρεί πως η «εποχή της ανθρωπότητας» αποτελεί μια μεταβατική εποχή ανάμεσα στην οργανική ζωή και την εποχή των μηχανών. Ακόμα, οι προβλέψεις του Ρις θέλουν τις μηχανές να κυριαρχούν για πολλά δισεκατομμύρια χρόνια στην μετά-ανθρώπινη εποχή. 

Όπως σχολίασε ο ίδιος: «Εικάζω πως αν εντοπίσουμε σημάδια εξωγήινης νοημοσύνης, δεν θα έχει καμία σχέση με εμάς. Θα είναι κάποιου είδους ηλεκτρονική οντότητα». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως: «Η περίοδος της οργανικής νοημοσύνης είναι μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην αρχέγονη ζωή και την μακρά εποχή των μηχανών. Εξαιτίας του ότι τέτοιοι πολιτισμοί αναπτύσσονται σε διαφορετικές κλίμακες είναι εξαιρετικά απίθανο να συναντήσουμε νοήμονα ζωή στο ίδιο στάδιο ανάπτυξης με εμάς. Το πιθανότερα είναι η ζωή αυτή να είναι είτε απείρως πιο απλή είτε να είναι σε στάδιο ηλεκτρονικής νοημοσύνης».

Ακόμα ο γνωστός αστρονόμος υποστήριξε πως αν και οι άνθρωποι θα καταφέρουν να ταξιδέψουν ακόμα βαθύτερα στο διάστημα, δεν θα καταφέρουν ποτέ να ταξιδέψουν σε άλλους κόσμους. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του: «Τα ταξίδια είναι πολύ μεγάλα για θνητά μυαλά και σώματα. Αν είσαι αθάνατος, ωστόσο, αυτές οι αποστάσεις θα είναι λιγότερο τρομακτικές. Για αυτό αυτά τα ταξίδια θα γίνουν από ρομπότ και όχι από εμάς».