Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά εξαιρετικής ομορφιάς φαράγγια, που βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα, τόσο της ηπειρωτικής όσο και της νησιωτικής χώρας, και προσφέρουν έντονες συγκινήσεις στους λάτρεις τους.

Στα απρόσιτα τοιχώματά τους φυτρώνουν σπάνια αγριολούλουδα ή βρίσκουν ασφαλείς θέσεις φωλιάσματος πολλά πουλιά. Μικρότερα ή μεγαλύτερα σε μέγεθος, κερδίζουν το θαυμασμό μας καθώς συνδυάζουν πεζοπορία, αναρρίχηση, κατάβαση βράχων, πέρασμα ποταμιών και κολύμπι ή ακόμα και άλματα από ύψος στο νερό, όταν στη διαδρομή τους συναντήσουμε καταρράκτες.

Το patrasevents.gr συγκέντρωσε τα πιο γνωστά φαράγγια που δεσπόζουν στους νομούς της δυτικής Ελλάδας και σας τα παρουσιάζει.


ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΒΟΥΡΑΙΚΟΥ

Ο νόμος της φύσης έχει δώσει στο μοναδικό αυτό φαινόμενο αξεπέραστη ομορφιά και στην περιοχή χιλιάδες τουρίστες. Η κοιλάδα του Βουραϊκού ήταν λίμνη όπως και όλη η περιοχή γύρω από τα Καλάβρυτα.

Τα νερά της αναζήτησαν διέξοδο προς τη θάλασσα και έπλασαν το μεγαλόπρεπο αυτό φαράγγι. Ξεκινά 3 χλμ βόρεια του χωριού κάτω Ζαχλωρού σε υψόμετρο 730 μ. και συνεχίζει παράλληλα με το ποτάμι διανύοντας απόσταση 20 χλμ για να καταλήξει στο χωριό Διακοπτό. Καταρράκτες χειμάρρων, σπήλαια με σταλακτίτες και σταλαγμίτες και η πλούσια εναλλασσόμενη βλάστηση από πλατάνια, έλατα, ελιές και πικροδάφνες φτιάχνουν ένα τοπίο πρωτόγονης ομορφιάς. Αυτό το απροσπέλαστο μέρος δαμάστηκε με σεβασμό από την τεχνολογία το 1896 όταν άρχισε το ταξίδι του ο οδοντωτός σιδηρόδρομος. Το τρενάκι συνεχίζει το ταξίδι του χρόνο χαρίζοντας υπέροχες στιγμές στους επιβάτες ξεκινώντας από το Διακοπτό και περνώντας μέσα από γέφυρες, σήραγγες και μοναδικά τοπία καταλήγει στην πόλη των Καλαβρύτων.


ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ

Σε μια εντυπωσιακή περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, 15 χιλιόμετρα από το Αγρίνιο, βρίσκεται το φαράγγι της Κλεισούρας, ανάμεσα από την οποία περνάει ο εθνικός δρόμος Αντιρρίου - Αγρινίου.

Εκεί όπου σχηματίζεται γωνία, στη δεξιά πλευρά κατευθυνόμενοι προς Αγρίνιο, στο τέρμα της ανηφόρας, το φαράγγι σχηματίζει μεγάλο λούκι, το οποίο είναι βατό και χρησιμοποιούνταν παλαιότερα από κτηνοτρόφους. Στο σημείο της αφετηρίας υπάρχει χώρος στάθμευσης της εθνικής οδού, κιόσκι ξύλινο του δασαρχείου, μικρό αλσύλιο με πεύκα κάτω από τα γκρεμνά και συχνά εκεί υπάρχει αυτοκινούμενη καντίνα. Τοίχοι ασβεστόλιθων περισσότερο από 150 μ. ψηλοί, γκρίζοι και πορτοκαλιοί υψώνονται και στις δύο πλευρές του δρόμου. Πολλοί από αυτούς καταδεικνύουν τους τεράστιους σταλακτίτες ψηλά επάνω στο φαράγγι. Σκαρφαλωμένο στη μια πλευρά του είναι το εκκλησάκι της Παναγίας της Ελεούσας. Το φαράγγι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αναρριχήσεις.


ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΣΚΑ

Αν και βρίσκεται μια ανάσα από την πόλη της Ναυπάκτου, πολλοί λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν τις ομορφιές που κρύβει το φαράγγι του Σκα.

Ο χείμαρρος Σκα πηγάζει στην περιοχή των χωριών Νιόκαστρο και Άνω Μαμουλάδα και διασχίζει τα βουνά της Κάτω Ναυπακτίας. Στις ορεινές ρεματιές, η ροή του είναι μόνιμη, όμως χαμηλότερα η κοίτη του μέσα στο φαράγγι είναι ξερή και γεμάτη κροκάλες. Στις έντονες βροχοπτώσεις κατεβάζει μεγάλους όγκους νερού και γίνεται ορμητικός κι αρκετές φορές επικίνδυνος. Στη πορεία της ροής του συναντάμε διαδοχικούς εντυπωσιακούς καταρράκτες που ρέουν σε μικρά βάραθρα που σχηματίστηκαν από τη διάβρωση του νερού. Στις δυτικές πλαγιές του φαραγγιού συναντούμε την ιστορική μονή του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, με πρόσβαση από το χωριό Βομβοκού. Στις ανατολικές πλαγιές συναντούμε τον αρχαιολογικό χώρο Ασκληπείον εν Κρούνοις, με πρόσβαση μόνο με τα πόδια από την περιοχή του χωριού Σκάλα ή μέσω του μονοπατιού στο φαράγγι. Κάθε χρόνο ο Ορειβατικός Σύλλογος Ναυπάκτου σε συνεργασία με τον Εκπολιτιστικό- Εξωραϊστικό Σύλλογο Νεοκάστρου πραγματοποιεί Πέρασμα του φαραγγιού του Σκα το μήνα Ιούνιο, με μεγάλη συμμετοχή φυσιολατρών.


ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΚΑΚΑΒΟΥ

Βρίσκεται κοντά στο πανέμορφο χωριό της Άνω Χώρας Ναυπακτίας.

Το μονοπάτι του Κάκαβου είναι γνωστό στους κατοίκους της περιοχής και ως μονοπάτι του Ηρακλή. Σύμφωνα με μια μελέτη του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου, από το μονοπάτι αυτό περνούσε ο Ηρακλής προερχόμενος από την αρχαία Πλευρώνα (κοντά στο σημερινό Μεσολόγγι) προκειμένου να φτάσει στην Εύβοια για να παντρευτεί την Διηάνειρα κόρη του Πλεύρωνα. Η περιοχή είναι πνιγμένη σε έλατα, καστανιές, κέδρους, πουρνάρια, ιτιές και πλατάνια. Εντυπωσιάζει ο μεγάλος καταρράχτης των 35 μέτρων ο οποίος κατεβάζει νερό με αρκετή ορμή. 


ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΝΕΔΑΣ

Το φαράγγι της Νέδας, το οποίο διασχίζει κι ο ομώνυμος ποταμός, αποτελεί μια σπάνια και συνάμα ανεξερεύνητη μέχρι πρόσφατα γωνιά της Ελληνικής φύσης.

Ο ποταμός πηγάζει από τους πρόποδες του Λυκαίου όρους, κοντά στο χωριό Πέτρα, και μοιράζεται ανάμεσα σε Αρκαδία, Ηλεία και Μεσσηνία. Τα νερά της Νέδας, του μοναδικού θηλυκού ποταμού της Ελλάδας, συναντούν χείμαρρους και παραπόταμους από τα γύρω βουνά, ακολουθούν μια εκπληκτική πορεία μέσα από στενά φαράγγια, δροσερά πλατώματα και χαράδρες πνιγμένες στη βλάστηση, περνούν κάτω από πέτρινα τοξωτά γεφύρια και μέσα από σκοτεινές σπηλιές και καταρράκτες, για να καταλήξουν στο Κυπαρισσιακό κόλπο, καλύπτοντας μια διαδρομή 32 χιλιομέτρων. Οι συνεχείς εναλλαγές του τοπίου, η πλούσια βλάστηση με τα πλατάνια, τις αγριοβελανιδιές, τις συκιές και τα πουρνάρια, οι τεράστιες ποταμίσιες πέτρες μέσα στα ανοιχτοπράσινα νερά και οι επιβλητικοί βράχοι κάνουν το πέρασμα από φαράγγι της Νέδας μια αληθινή πρόκληση αλλά και μια μοναδική απόλαυση. Σε διάφορα σημεία του ποταμού υπάρχουν καταρράκτες, που καταλήγουν σε μικρές κολυμπήθρες όπου η διαύγεια και οι γαλαζοπράσινοι χρωματισμοί του νερού εντυπωσιάζουν.