Για διάφορους λόγους που έχουν να κάνουν είτε με τις συγκυρίες, είτε με την ηλικία του παιδιού, η διαδικασία του ντυσίματός του συνήθως καταλήγει σε αδιέξοδο.

Πάμε να δούμε τι μπορείτε να κάνετε για να μειωθούν οι εντάσεις στο συγκεκριμένο θέμα:

  • Το σίγουρο είναι πως θα πρέπει να «οπλιστείτε» με υπομονή για τη συγκεκριμένη διαδικασία, μέχρι το παιδί να γίνει απόλυτα συνεργάσιμο και να μειωθεί κατά πολύ ο χρόνος που αφιερώνετε για το ντύσιμό του. Γενικά, τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται γιατί πρέπει να κάθονται ήσυχα όσο εσείς πασχίζετε να τα ντύσετε.
  • Τουλάχιστον μέχρι κάποια ηλικία, βασικό κριτήριο στην αγορά ρούχων για το παιδί σας θα πρέπει να είναι το να μπορείτε να τους τα βάζετε και να τα βγάζετε εύκολα για να κάνετε τη ζωή σας λίγο πιο εύκολη. Προτιμήστε λοιπόν κάποια ρούχα τα οποία σας αρέσουν λιγότερο αλλά είναι ευκολοφόρετα και πρακτικά, παρά άλλα που είναι πιο κοντά στα γούστα σας, όμως απαιτούν μεγαλύτερη προσπάθεια στο ντύσιμο.
  • Όταν ντύνετε το παιδί για να πάτε κάπου, φροντίστε να μην το κάνετε τελευταία στιγμή, μέσα στο άγχος. Έτσι θα έχετε χρόνο να αντιμετωπίσετε ορθολογικά την απουσία διάθεσης για συνεργασία του παιδιού και θα αποφύγετε να το ντύσετε νευρικά και είτε να το πονέσετε, είτε να του δημιουργήσετε πρόσθετο εκνευρισμό.
  • Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, χρήσιμο θα ήταν να παίζει χαλαρή μουσική ή να μιλάτε ήρεμα στο παιδί για να νιώσει πιο ήρεμο και γενικά να είναι αλλού η προσοχή του.
  • Μετά από κάποια ηλικία που θα θέλει να έχει άποψη στο τι θα φορέσει, μη λειτουργείτε πάντοτε αντιδραστικά σε όσα προτείνει, προσπαθώντας να του επιβάλετε κάτι που θεωρείτε πιο ταιριαστό. Σε αυτή τη λογική, θα ήταν μια καλή ιδέα να το παίρνετε μαζί σας όταν είναι να πάτε για αγορά δικών του ρούχων.
  • Τέλος, όταν τα πράγματα φαίνεται πως θα καταλήξουν για μια ακόμα φορά σε αδιέξοδο, φροντίστε να κάνετε αμοιβαίες υποχωρήσεις και να καταλήξετε κάπου στη μέση αναφορικά με την επιλογή ρούχων και παπουτσιών που τελικά θα βάλει. Αυτό θα εξομαλύνει την κατάσταση τόσο εκείνη τη στιγμή, όσο και μακροπρόθεσμα, καταλήγει το mother.