Το βινύλιο επιστρέφει στις προτιμήσεις των φίλων της μουσικής, με ολοένα και περισσότερους να στρέφονται στα κλασικά δισκάκια και στα πικ απ για να ακούσουν τα αγαπημένα τους τραγούδια.

Μόδα εποχής; Νοσταλγία του παρελθόντος; Ίσως... Το σίγουρο είναι ότι όλη αυτή η τάση που έχει εξελιχθεί σε φαινόμενο στις χώρες του εξωτερικού, έχει φτάσει πλέον και στην χώρα μας.

Άτομα κάθε ηλικίας, μεγάλοι και μικροί ακόμα και αυτοί που δεν είχαν καν γεννηθεί την εποχή που οι δίσκοι μεσουρανούσαν, στρέφονται στο βινύλιο και δείχνουν την προτίμηση τους στους κλασικούς δίσκους, παρά στα c.d.

Στην Πάτρα τα καταστήματα που μπορεί να βρει κανείς δίσκους είναι μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού. Η κρίση ήταν ανελέητη με την μουσική παραγωγή και ήταν αυτή που έδωσε το χαρακτηριστικό χτύπημα στις πωλήσεις που είχαν ήδη χτυπηθεί από την πειρατεία και την αντιγραφή, αλλά και από το διαδίκτυο από το οποίο μπορεί κανείς να κατεβάσει ότι τραγούδι θέλει.

Αυτοί ήταν και οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν το c.d. στο να κλείσει τον κύκλο του, όμως σε αυτή την εποχή άνοιξε ο δρόμος για την επιστροφή στους δίσκους και στα βινύλια.


Το patrasevents.gr γνωρίζοντας την τάση αυτή και θέλοντας να ερευνήσει εις βάθος τους λόγους του φαινομένου αυτού, επισκέφτηκε δύο από τα πιο γνωστά καταστήματα της Πάτρας στα οποία μπορεί να βρει κανείς δίσκους.

Δύο καταστήματα που γεννήθηκαν μέσα στην κρίση, το Flashback στην Καραϊσκάκη και το Joe Records στην Φιλοποίμενος. Στο Flashback μπορεί να βρει κανείς εκτός από δίσκους και c.d. και είναι ένα κατάστημα που απευθύνεται σε ένα ακόμη πιο ειδικό κοινό που λατρεύει την rock και την heavy metal μουσική με όλες τις σύγχρονες παραλλαγές τους.

Στο Joe Records υπάρχουν αποκλειστικά και μόνο δίσκοι, παλιές κυκλοφορίες, αλλά και νέοι, μεταχειρισμένοι ή και καινούργιοι, με όλα τα είδη της μουσικής, ενώ πωλούνται και συσκευές πικ- απ που δύσκολα μπορεί να βρει κανείς στην αγορά.

Όπως μας λένε οι ιδιοκτήτες των δύο καταστημάτων, ο Βασίλης Τσερπές του Flashback και ο Γιώργος Σταθόπουλος του Joe Records, αποφάσισαν να κάνουν επάγγελμα το αγαπημένο τους χόμπι, καθώς και οι δύο πριν ανοίξουν μαγαζιά υπήρξαν (και είναι ακόμα) λάτρεις του βινυλίου και της μουσικής.


Πάτρα: Το βινύλιο επιστρέφει – Ρεπορτάζ στο Flashback


Πάτρα: Το βινύλιο επιστρέφει – Ρεπορτάζ στο Joe Records


Το βινύλιο δίνει την δυνατότητα στον ακροατή στην πλειοψηφία των περιπτώσεων - όταν είναι γραμμένο όπως πρέπει - να ακούσει το μέγιστο της ποιότητας της μουσικής που του αρέσει. Η επιστροφή του κοινού όμως σε αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με την οικονομική κρίση ή με οικονομικούς παράγοντες, αλλά αφορά κοινωνικά αίτια.

Την εποχή της υπέρ - πληροφόρησης και των χιλιάδων ακουσμάτων που έχουν την δυνατότητα οι φίλοι της μουσικής να ακούνε από το you tube και γενικότερα από το διαδίκτυο, υπάρχει μία μερίδα του κόσμου που επιλέγει το πιο συγκεκριμένο, το πιο ξεκάθαρο και το πιο αυθεντικό.

Στοιχεία που εμπεριέχει το βινύλιο και ο δίσκος. Όσοι, άλλωστε, πηγαίνουν σε αυτά τα δισκάδικα της Πάτρας, εκτός από το ότι αγαπούν την μουσική, πολλοί από αυτούς, ιδιαίτερα τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, είναι και συλλέκτες που δεν διστάζουν να πληρώσουν αδρά για έναν σπάνιο δίσκο ή έναν δίσκο της προτίμησης τους.


Ο κάθε δίσκος, εξάλλου, έχει από μόνος του μία μοναδικότητα, κάτι το ξεχωριστό, το πρωτότυπο και το γνήσιο, ενώ το βινύλιο κρύβει μέσα του έναν ρομαντισμό που τόσο έχει ανάγκη η εποχή μας.

Μια εποχή των χιλιάδων copies, τόσων πολλών που έχουν κάνει ακόμα και την ίδια την μουσική βιομηχανία να γίνει περισσότερο από ποτέ μαζική, με αποτέλεσμα να φτάσει στο ναδίρ, να χάσει και αυτή την κατεύθυνση της, ψάχνοντας πλέον να βρει νέους ορίζοντες, ακόμα και αν αυτοί είναι περπατημένοι.


Στο Flashback της Καραϊσκάκη


Στο Joe Records της Φιλοποίμενος