Επηρεασμένος από τη διεθνή ισλαμιστική τρομοκρατία ήταν ο ηλικίας περίπου 40 ετών, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, άνδρας που το μεσημέρι της Τετάρτης σκόρπισε τον τρόμο στο Λονδίνο σκοτώνοντας τέσσερα άτομα και τραυματίζοντας άλλα 40 πριν να πέσει και ο ίδιος νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών όταν μπήκε στον προαύλιο χώρο του βρετανικού κοινοβουλίου.

Όπως ανακοίνωσε σε νέα συνέντευξη τύπου το βράδυ της Τετάρτης εκπρόσωπος της αστυνομίας οι αρχές αντιμετωπίζουν την επίθεση στο Λονδίνο ως ένα περιστατικό που σχετίζεται με την ισλαμική τρομοκρατία αν και ακόμα η ταυτότητα του δράστη δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Η βρετανική αστυνομία επιμένει ότι πρόκειται για έναν δράστη επιβεβαιώνοντας τη θεωρία του «μοναχικού λύκου» που διατυπώθηκε τις πρώτες ώρες μετά την επίθεση.

Στο μεταξύ, στη διάρκεια της νύχτας πραγματοποιήθηκε επιχείρηση της αστυνομίας στο Μπέρμιγχαμ και συνελήφθησαν τουλάχιστον τρία άτομα. Οπως έγινε γνωστό, η επιχείρηση συνδέεται με τη διπλή επίθεση στο Λονδίνο.


Ο δράστης της επίθεσης απομακρύνεται με φορείο

 
Λάθος πληροφορίες για την ταυτότητα του δράστη
 
Αν και το βράδυ της Τετάρτης διεθνή μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν ότι ο δράστης ήταν ο 42χρονος Αμπού Ιζαντίν, λίγη ώρα αργότερα απέσυραν την πληροφορία αυτή με μέσα όπως το Channell 4 να εκδίδει και ανακοίνωση λέγοντας ότι οι πληροφορίες ήταν εσφαλμένες και ότι ο Ιζαντίν είναι έγκλειστος σε βρετανική φυλακή.

Σύμφωνα με το BBC, ο Αμπού Ιζαντίν μπαινοβγαίνει στις βρετανικές φυλακές από το 2008 και εφεξής. Η τελευταία του καταδίκη  ήταν στις αρχές του 2016 και η ποινή είναι διετής, συνεπώς βρίσκεται ακόμα στις φυλακές.

Το ένα από τα μαχαίρια του δράστη

Σύμφωνα με τον υπαρχηγό της αστυνομίας του Λονδίνου Μαρκ Ρόλεϊ οι νεκροί από την επίθεση - συμπεριλαμβανομένου του δράστη- είναι πέντε ενώ σε 40 ανέρχονται οι τραυματίες, ορισμένοι εκ των οποίων με σοβαρά τραύματα. Ανάμεσά τους σύμφωνα με τον ίδιο βρίσκονται και τρεις αστυνομικοί σε σοβαρή κατάσταση.

Την ίδια ώρα ως ήρωα αντιμετωπίζουν οι Βρετανοί τον αστυνομικό Κιθ Πάλμερ τον 48χρονο ένστολο που δέχθηκε τις φονικές μαχαιριές του αγνώστων στοιχείων δράστη. Όπως έγινε γνωστό ο Πάλμερ εργαζόταν 15 χρόνια στην αστυνομία, ήταν πατέρας και δεν έφερε οπλισμό κατά την επίθεσή του από τον τρομοκράτη.