Σίγουρα έχουμε περάσει πάμπολλες φορές από την «καρδιά» της Πάτρας και την πλατεία Γεωργίου. Επιπλέον, όσο βιαστικοί και αν είμαστε κάθε φορά, παρατηρούμε έστω και για λίγο τα συντριβάνια της πλατείας.

Τι γνωρίζουμε όμως γι' αυτά;

Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές τα συνριβάνια τοποθέτησε Γαλλική εταιρεία που είχε αναλάβει τα υδραυλικά έργα στην Πάτρα, το 1875 επί δημαρχίας Γεωργίου Ρούφου που στοίχισαν τότε το υπέρογκο ποσό για τις οικονομικές δυνατότητες της Ελλάδας, των 70.000 δραχμών.

Ήταν θαυμάσια και περίτεχνα, με το καθένα από αυτά να κοσμείται από τέσσερις μπρούτζινους γρύπες (λιονταράκια). Στην κορυφή του κάτω συντριβανιού ορθώνεται μια υδροχόος, στο δε πάνω συντριβάνι ένας αυλητής.

Τα δύο συντριβάνια έγιναν το σήμα κατατεθέν της πλατείας Γεωργίου, αφού πέρα από την ομορφιά και το κάλλος που πρόσφεραν στους Πατρινούς και στους περαστικούς, είχαν και έχουν ένα μυστηριακό περιεχόμενο.

Πίσω από την ομορφιά και την τέχνη τους κρύβονται δεκάδες συμβολισμοί που για να τους εξηγήσει κανείς θα πρέπει να ασχοληθεί με τα δύο αυτά συντριβάνια. Ορισμένα μυστικά των συντριβανιών της πλατείας Γεωργίου επιχειρεί να εξηγήσει η εκπομπή του Ionian Channel "Metropolis", σε ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα που είχε κάνει για αυτά.

Δείτε το βίντεο: