Οι σχολικές εκδρομές έχουν ξεκινήσει και στην Πάτρα ήδη έχουν φτάσει ορισμένα σχολεία από διάφορα σημεία της Ελλάδος.

Τις προάλλες είδαμε ένα σχολείο από τον Βόλο να σταματάει στις σκάλες της Αγίου Νικολάου και να κάνει βόλτες στην άνω πόλη, ενώ το πρωί του Σαββάτου ένα ακόμα σχολείο με δεκάδες μαθητές ξεναγούταν στους χώρους του Ρωμαϊκού Ωδείου.

Οι πενταήμερες ή τετραήμερες σχολικές εκδρομές γίνονται κάθε χρόνο από την περίοδο μετά το καρναβάλι έως και λίγο πριν από το Πάσχα, έτσι ώστε να δοθεί χρόνος στους μαθητές να διαβάσουν στη συνέχεια για τις σχολικές τους εξετάσεις ή ακόμα και για τις Πανελλήνιες.

Η Πάτρα τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε επίκεντρο του λεγόμενου σχολικού τουρισμού, με τα περισσότερα σχολεία που έρχονται εδώ να ξεναγούνται σε διάφορα σημεία της άνω πόλης, όπως είναι το Κάστρο, ο ναός του Παντοκράτορα, το Ρωμαϊκό Ωδείο ή ακόμα και σε άλλα αξιοθέατα της Πάτρας, όπως είναι ο Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέα ή η Αχάια Κλάους.

Ωστόσο, αυτή η επιλογή των σχολείων της χώρας στην Πάτρα, ώστε να κάνουν εδώ την σχολική τους εκδρομή, δεν έχει και το ανάλογο αντίκτυπο, στην τοπική οικονομία.

Γιατί οι μαθητές επιλέγουν την πόλη

Οι μαθητές που έρχονται στην Πάτρα δεν αγοράζουν, έχουν χρήματα μόλις για τα απαραίτητα, ενώ και τα ξενοδοχεία, δεν μπορούν να πάρουν τις ανάσες που θέλουν -λόγω φτηνών πακέτων- σε μία εποχή λίγο πριν από την έναρξη καλοκαιρινής σαιζόν.

Λείπει η υποδομή που θα μπορούσε να δώσει τα ανάλογα μπόνους και οφέλη στην Πάτρα μέσα από την μορφή του σχολικού τουρισμού. Τα περισσότερα σχολεία που επιλέγουν την αχαϊκή πρωτεύουσα το κάνουν για την νυχτερινή ζωή που υπάρχει εδώ και κυρίως για τις φτηνές τιμές στα δωμάτια των ξενοδοχείων.  

Είναι μία πόλη, άλλωστε, που τα έχει όλα και μπορεί να ικανοποιήσει το κάθε γούστο. Έτσι, σίγουρα μέσα στις επόμενες μέρες, στο διάστημα που μεσολαβεί έως το Πάσχα (ίσως και λίγο αργότερα) πρόκειται να δούμε αρκετά σχολεία από διάφορα μέρη της χώρας να έρχονται στην αχαϊκή πρωτεύουσα.