Το Εργαστήριο Εικαστικών Τεχνών 
του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών, 
στο πλαίσιο του προγράμματος διαλέξεων και δραστηριοτήτων σε δημόσιους χώρους, συντονίζεται με το πρόγραμμα προβολών Κείμενα της Ντοκουμέντα 14
και σας καλεί αυτή τη Δευτέρα 20 Μαρτίου στις 23:00 στο θέατρο Λιθογραφείον (Μαιζώνος 172Β) στην προβολή της ταινίας «Ηλίας Πετρόπουλος: Ένας υπόγειος κόσμος» της Καλλιόπης Λεγάκη

Η προβολή θα είναι σε απ ευθείας σύνδεση με την ΕΡΤ 2 και την εκπομπή Κείμενα της Ντοκουμέντα 14, στις 12 τα μεσάνυχτα

Ο Ηλίας Πετρόπουλος ήταν ένας ρηξικέλευθος συγγραφέας που έγραψε την ιστορία του «υποκόσμου» της Ελλάδας.

Αντί να γράφει για πολιτικούς και στρατηγούς, ο Πετρόπουλος προτιμούσε να γράφει για το ρεμπέτικο, τους μποέμ, τους αλήτες και τους εγκληματίες. Το ντοκιμαντέρ έχει ως επίκεντρο μια συνέντευξη με τον συγγραφέα στο Παρίσι, λίγους μήνες πριν από το θάνατό του, το 2003.

Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στο Παρίσι, όπου ο Ηλίας Πετρόπουλος πέρασε ως αυτοεξόριστος τα τελευταία τριάντα χρόνια της ζωής του. Έλαβε μέρος έμπρακτα στην Αντίσταση κατά των ναζί στην Κατοχή και αργότερα επέκρινε απερίφραστα την καταστολή και τη λογοκρισία, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να διαφύγει στη Γαλλία λόγω της χούντας το 1974.

Στο σύντομο εισαγωγικό κείμενο που γράφτηκε αποκλειστικά για το πρόγραμμα ταινιών «Κείμενα», η Μαρία Γεντέκου και η σκηνοθέτις Καλλιόπη Λεγάκη περιγράφουν τον Πετρόπουλο ως «έναν από τους τελευταίους ρομαντικούς της εποχής μας».

Συντελεστές:

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής Ελλάδας 2005
Σκηνοθεσία-σενάριο: Καλλιόπη Λεγάκη
Φωτογραφία: Γιάννης Μισουρίδης
Μουσική: Νίκος Παπαδογούλας
Αφήγηση: Γιώργος Κέντρος
Παραγωγή: ΕΡΤ, ΕΚΚ και PORTOLANOS FILMS
Εισαγωγικό κείμενο: Καλλιόπη Λεγάκη και Μαρία Γεντέκου
Διάρκεια: 61΄


Είσοδος ελεύθερη