Το ότι η γέννηση ενός παιδιού είναι ευλογία είναι κάτι που δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς και ενώ κάποιοι γονείς και ειδικά πατεράδες μπορεί να γκρινιάξουν κάποιες στιγμές όταν σκεφτούν τις άγρυπνες νύχτες που έχουν περάσει δίπλα στο μωρό τους, τις στερήσεις και το άγχος για την ανατροφή του παιδιού τους, η παρακάτω έρευνα θα τους ενθουσιάσει καθώς σύμφωνα μ’ αυτή, ο ερχομός ενός παιδιού μπορεί να παρατείνει τη ζωή του γονέα. 

Τα ευρήματα ισχύουν τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, αν και οι πατέρες ίσως να είναι λίγο περισσότερο ευνοημένοι, καθώς το προσδόκιμο ζωής τους φαίνεται να αυξάνεται περισσότερο από τις μητέρες.

Σουηδοί ερευνητές σε θέματα υγείας, από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη παρακολούθησαν 1.5 εκατομμύρια άτομα και διαπίστωσε ότι εκείνοι που είχαν τουλάχιστον ένα παιδί είχαν ένα μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. 

Γράφοντας στο Journal of Epidemiology and Community Health, οι ερευνητές, ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Η υποστήριξη από τα ενήλικα παιδιά στους ηλικιωμένους γονείς τους μπορεί να είναι σημαντική για την υγεία των γονιών και τη μακροζωία».

Οι πατέρες σε ηλικία 60 ετών, αναμένεται να επιβιώσουν άλλα 20 χρόνια, 2 χρόνια δηλαδή περισσότερο από τους άντρες που δεν έχουν αποκτήσει κάποιο παιδί ενώ οι μητέρες αυτής της ηλικίας φαίνεται να επιτείνουν το προσδόκιμο της ζωής τους κατά 18 μήνες περισσότερο από τις γυναίκες που είναι άτεκνες. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έρευνα αφορούσε τόσο τα παντρεμένα ζευγάρια με παιδιά όσο και τις μονογονεϊκές οικογένειες, ενώ το φύλο του παιδιού και ο αριθμός των παιδιών που θα αποκτήσει κάποιος δεν επηρεάζουν καθόλου τα οφέλη που προκύπτουν από την έρευνα αυτή. 

Ο λόγος που υποψιάζονται οι ίδιοι, είναι ότι τα παιδιά παρέχουν ζωτικής σημασίας υποστήριξη στους γονείς τους, όταν αυτοί γερνούν. Αντίθετα, οι άνθρωποι που δεν έχουν παιδιά αγωνίζονται περισσότερο και προσπαθούν για κάποιο είδος κοινωνικής υποστήριξης. Άλλες εξηγήσεις για τα ευρήματα, σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν το γεγονός ότι οι γονείς επιλέγουν και έχουν ένα πιο υγιή τρόπο ζωής από εκείνους που είναι άτεκνοι, ενώ ένας τελευταίος λόγος μπορεί να είναι επίσης το γεγονός ότι οι γονείς είναι πιο υπεύθυνοι για την παρακολούθηση της υγείας τους ενώ παράλληλα λαμβάνουν λιγότερους κινδύνους στη ζωή. 

Οι βιολογικοί παράγοντες μπορούν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, καθώς σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες έχει αποδειχθεί ότι η εγκυμοσύνη προστατεύει τις γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο της μήτρας και των ωοθηκών. Αλλά οι ερευνητές ανέφεραν ότι επειδή οι άνδρες φαίνεται να ωφελούνται περισσότερο από την πατρότητα από ότι οι γυναίκες με τη μητρότητα, γι αυτούς οι κοινωνικές πτυχές φαίνεται να αποτελούν πιο σημαντικό ρόλο από ό, τι τα βιολογικά οφέλη.

Παρ’ όλα αυτά η ομάδα των ερευνητών αυτών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι: «Το να έχετε παιδιά αυτό συνδέεται με αυξημένη μακροζωία, ειδικά κατά τη διάρκεια των γειρατιών».