Πολύ ικανοποιητική ήταν η συμμετοχή στο repaircafé που διοργάνωσαν η Οικολογική Κίνηση Πάτρας και η ΚΟΙΝΣΕΠ «Ανακυκλώνω στην Πηγή», το Σάββατο 11/3/2017 στα γραφεία της ΟΙΚΙΠΑ.

Δεκάδες συμπολίτες ασχολήθηκαν με την επισκευή χαλασμένων συσκευών τους, με την καθοδήγηση έμπειρων εθελοντών τεχνικών της ΚΟΙΝΣΕΠ, σε μια χαλαρή ατμόσφαιρα με καφεδάκι και δημιουργική συζήτηση.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Αρκετοί (και αρκετές βεβαίως) διαπίστωσαν ότι η βλάβη ήταν απλή και θα μπορούσε να επισκευαστεί από τους ίδιους. Γενικότερα οι συμμετέχοντες βελτίωσαν τις γνώσεις τους και τις δεξιότητες τους και συνειδητοποίησαν ότι μπορούν να αντιδράσουν στη λογική της μιας χρήσης που πηγάζει από τις κατασκευαστικές εταιρίες, εξοικονομώντας παράλληλα χρήματα σε μια εποχή έντονης οικονομικής κρίσης.

Να αναφέρουμε ότι ανάμεσα στις συσκευές που έφεραν οι πολίτες προς επισκευή ήταν 4 λάπτοπ, 2 τάμπλετ, 2 τηλεοράσεις, 1 radio-cd, 1 μίξερ, 2 πιστολάκια όπως επίσης και ένα… ποδήλατο!

Από τις 20 περίπου συσκευές που εξετάστηκαν, οι περισσότερες επισκευάστηκαν με την ενεργό συμμετοχή των ίδιων των πολιτών, σε 4 όπου χρειάζονταν ανταλλακτικά δόθηκαν οι κατάλληλες οδηγίες και 2 εξ αυτών πήγαν για ανακύκλωση.

Ήταν ένα «διαφορετικό» εγχείρημα με πολλαπλές στοχεύσεις και μηνύματα στην κατεύθυνση διαμόρφωσης ενεργών πολιτών σε ένα περιβάλλον βιωσιμότητας και κοινωνικής αλληλεγγύης.