Έχοντας περάσει για τα καλά στην Σαρακοστή, ξεκίνησε η προετοιμασία για τις ημέρες του Πάσχα, με πλήθος κόσμου να συγκεντρώνεται στους ιερούς ναούς της Πάτρας, κάθε Παρασκευή.  

Τόσο στους Α’ Χαιρετισμούς, όσο και στους Β’ Χαιρετισμούς που έχουν γίνει έως τώρα οι εκκλησίες της Πάτρας γέμισαν από κόσμο που έσπευσε να παρακολουθήσει την Θεία Λειτουργία, να προσευχηθεί και να ανάψει το κεράκι του στο όνομα της Παναγίας.

Οι Χαιρετισμοί Της Παναγίας ή ο Ακάθιστος Ύμνος, όπως λέγεται αλλιώς είναι ο δημοφιλέστερος ύμνος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ο πιο γνωστός  εκκλησιαστικός ύμνος σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Ακάθιστος Ύμνος «ποιητικά» ανήκει στα Κοντάκια.

Ψάλλεται κατά την έναρξη Των Νηστειών ή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και κατά τις πρώτες πέντε εβδομάδες, αμέσως μετά την Καθαρή Δευτέρα και κάθε Παρασκευή, σε τμηματική διαδικασία, κατά τις πρώτες τέσσερεις Παρασκευές και ολόκληρος την πέμπτη Παρασκευή.

Ο ύμνος είναι χωρισμένος σε τέσσερεις στάσεις: α' στάση – β' στάση – γ' στάση – δ' στάση + την «ολοκληρωμένη» ε" στάση, ενώ κάθε στάση περιλαμβάνει και ένα τμήμα του Ύμνου κατά την αλφαβητική ανάπτυξη αυτού.

Είναι ένα από τους ύπνους (ακολουθία) που ψέλνουν οι Ορθόδοξοι χριστιανοί ακόμα και στις προσευχές τους, τις νύχτες πριν κοιμηθούν, ενώ παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον όταν ψέλνονται από τους ιερούς ναούς, για αυτό και οι πιστοί δίνουν το παρών στις εκκλησίες.

Ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, όπου ολοένα και περισσότεροι πιστοί στρέφονται προς την εκκλησία, στους Χαιρετισμούς γίνεται το αδιαχώρητο.

Το ίδιο γίνεται και φέτος, ενώ παρόμοιο σκηνικό αναμένεται να διαμορφωθεί και τις υπόλοιπες τρεις Παρασκευές που απομένουν για την ολοκλήρωση των Χαιρετισμών.


(Οι φωτογραφίες είναι από το site της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών).