Εξήντα σχολικές ομάδες, 1500 μαθητές έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης του Δήμου Πατρέων. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τέλος Νοεμβρίου και μέχρι σήμερα συμμετείχαν 60 σχολικές ομάδες με περίπου 1500 μαθητές συνολικά.

Οι συμμετοχές στα εκπαιδευτικά προγράμματα για το σχολικό έτος 2016-17 έκλεισαν και στο πλαίσιο της υλοποίησής τους έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης έως 15 Ιουνίου 2017 με την συμμετοχή περίπου 1400 επιπλέον μαθητών.  

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν: Κέντρα Προσχολικής Αγωγής, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια από την Πάτρα αλλά και την ευρύτερη περιφέρεια.  

Μέσα από τις ξεναγήσεις, επιδιώκεται η εξοικείωση των μαθητών με τους μουσειακούς χώρους και η γνωριμία τους με τα εκθέματα, με σκοπό  η επίσκεψη να αποτελέσει για τους συμμετέχοντες ψυχαγωγία και διδακτική εμπειρία. 


Πολλά από τα σχολεία που επισκέπτονται το Μουσείο συμμετέχουν σε πολιτιστικά προγράμματα που συνάδουν με τις θεματικές ενότητες του Μουσείου όπου οι μαθητές έρχονται προετοιμασμένοι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται μια πιο ουσιαστική και  εποικοδομητική επαφή  των μαθητών με την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μας.

Οργανωμένες επισκέψεις στο Μουσείο πραγματοποιούνται παράλληλα και  από διάφορους συλλόγους  και οργανωμένους  φορείς της πόλης.  

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα  Τμήματα Πολιτιστικών Θεμάτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.

Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης διαθέτει συλλογές που αφορούν στη καλλιέργεια της γης και την παρασκευή ψωμιού, την καλλιέργεια του αμπελιού, την παρασκευή κρασιού και τσίπουρου, την κτηνοτροφία, στα αντικείμενα οικιακής χρήσης, την επεξεργασία του μαλλιού και την υφαντική με παραδοσιακό αργαλειό. Παρουσιάζεται επίσης υλικό από παραδοσιακά εργαστήρια όπως: Υφαντική, Τυπογραφείο,  Πιλοποιείο,  Κηροπλαστείο, Υποδηματοποιείο και Σχοινοποιείο.   

Παράλληλα διατίθεται Μουσειοσκευή με εκπαιδευτικές δραστηριότητες προετοιμασίας πριν την επίσκεψη ή επεξεργασίας στην τάξη σε περίπτωση αδυναμίας επίσκεψης, η οποία αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του τοπικού πολιτιστικού δικτύου «Οι φύλακες της Μνήμης» της Α/θμιας Εκπαίδευσης και παραχωρήθηκε από το αρμόδιο τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων στο Μουσείο.

Το μουσείο είναι ανοικτό για όλους τους επισκέπτες καθημερινά  8.00 π.μ έως 1.30 μ.μ (εκτός Κυριακής & Σαββάτου). Σε περίπτωση που υπάρχει ενδιαφέρον για οργανωμένη επίσκεψη το Σάββατο, μπορεί  να πραγματοποιηθεί μετά από επικοινωνία με την υπεύθυνη των προγραμμάτων.

Το Μουσείο δέχεται τους μαθητές κάθε Τρίτη και Πέμπτη πρωινές ώρες.

Οι οργανωμένες ξεναγήσεις των μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πραγματοποιούνται σε ομάδες μαθητών  με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς τους (μέχρι 25 άτομα).  

H είσοδος στο Μουσείο είναι δωρεάν.  

Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στεγάζεται στην αίθουσα Χάνσεν του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου Πατρών (πλατεία Κορύλλων-΄Άνω Πόλη). Το αρχειακό υλικό του Μουσείου αποτελούν ένα σύνολο από ενότητες.  

Για οποιαδήποτε πληροφορία καθώς και για το πρόγραμμα των ξεναγήσεων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο: 2610 624088, καθημερινά  και ώρα  9.00π.μ έως 2.00μ.μ (εκτός Τρίτης, Πέμπτης & Σαββατοκύριακου)