Ένα από τα ωραιότερα διατηρητέα κτίρια της Πάτρας διασώζεται, με τις εργασίες να έχουν ήδη ξεκινήσει σε αυτό.

Πρόκειται για το νεοκλασικό ακίνητο που βρίσκεται στην οδό Γούναρη μεταξύ Όθωνος Aμαλίας και Αγίου Ανδρέου, ένα κτίριο που πέρα από την ξεχωριστή αρχιτεκτονική που έχει είναι συνδεδεμένο με την ιστορία της Πάτρας.

Το ακίνητο ήταν το σπίτι του ευεργέτη γιατρού Χρήστου Κορύλλου, ενός σημαντικού ανθρώπου συγγραφέα και πολιτικού, αλλά και προέδρου της αθλητικής ένωσης του Παναχαϊκού, μέσα από την οποία φύτρωσε ο σύλλογος της Παναχαϊκής.

Η πρόσοψη του νεοκλασικού ακινήτου καλύφτηκε πρόσφατα, με το υπουργείο Πολιτισμού να το χαρακτηρίζει διατηρητέο και έργο τέχνης που χρειάζεται την ειδική προστασία του κράτους για να διασωθεί από την φθορά του χρόνου και την εγκατάλειψη.

Το κτίριο είναι διώροφο. Όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» στον όροφο υπάρχει ένας εξώστης εμπρός από τα τρία ανοίγματα του κεντρικού τμήματος της πρόσοψης.

Το δάπεδό του είναι μαρμάρινο και στηρίζεται σε τέσσερα διακοσμημένα φουρούσια (πρόσθετα εξαρτήματα που χρησιμεύουν ως υποστηρίγματα του εξώστη). Το κιγκλίδωμα είναι από σφυρηλατημένο σίδερο.

Μια επιβλητική εσωτερική μαρμάρινη σκάλα με χυτοσιδερένιο κιγκλίδωμα και ξύλινη κουπαστή συμπληρώνει την εικόνα του αρχιτεκτονικού κοσμήματος που σε ταξιδεύει μέσα στο χρόνο και θυμίζει το αστικό παρελθόν της Πάτρας.

(Η φωτογραφία είναι από το Google Street View).