Αν ρωτήσεις έναν 25άρη ή 30άρη για την πόλη της Ευρώπης στην οποία θα ήθελε να ταξιδέψει, η απάντηση σίγουρα δεν θα είναι η Ρώμη, ούτε το Παρίσι, ούτε καν το Λονδίνο.

Θα είναι το Άμστερνταμ της Ολλανδίας! Αυτή είναι η πόλη όπου θα ήθελαν να μείνουν έστω και για λίγες ημέρες οι περισσότεροι νέοι, μία πόλη που είναι ταυτισμένη στην συνείδηση όλων μας με έναν διαφορετικό τρόπο ζωής.

Έναν τρόπο ζωής πιο εναλλακτικό που μοιάζει σε όλους εμάς που τον οσφραινόμαστε από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, πιο χαλαρό και πιο ήρεμο. Τι είναι αυτό που κάνει τους νέους να έχουν σαν όνειρο ζωής τους ένα ταξίδι στο Άμστερνταμ;

Ίσως τα δεκάδες coffee shops που υπάρχουν στα στενά της πόλης, όπου εκεί μπορεί κάποιος να καπνίσει ελεύθερα και χωρίς φόβο «χόρτο», το λεγόμενο χασίς ή την μαριχουάνα. Στους καταλόγους των καφέ μπορεί να επιλέξει κανείς από μία μεγάλη ποικιλία χόρτου, στην οποία το ελληνικό χασίς, αυτό της Καλαμάτας, του Πύργου ή του Αγρινίου, έχει μία ιδιαίτερη θέση.

Ίσως πάλι να είναι οι οίκοι ανοχής, στον δρόμο με τα κόκκινα φώτα, ντε Βάλλεν  με τα κορίτσια να ποζάρουν στις τζαμαρίες των «σπιτιών» τους (στο Άμστερνταμ τα σπίτια δεν έχουν κουρτίνες), δείχνοντας τα κάλλη τους στους πελάτες, προκειμένου να τους θέλξουν και να τους φέρουν μέσα.


Σίγουρα όμως το Άμστερνταμ δεν είναι μόνο αυτά. Είναι δεκάδες περισσότερα πράγματα που πηγαίνοντας εκεί κάποιος επιβάλλεται να δει. Είναι η πόλη της χρυσής εποχής της Ολλανδίας και διαθέτει ένα από τα πιο ιστορικά κέντρα που μπορεί να έχει μία ευρωπαϊκή πόλη.

Είναι η πόλη του μεγάλου ζωγράφου του εξπρεσιονισμού, Βαν Γκονγκ, αλλά και των υπολοίπων μεγάλων ζωγράφων της Ολλανδίας. Είναι η πόλη των μουσείων όπου λειτουργούν δεκάδες χώροι που έλκουν χιλιάδες τουρίστες από τον κόσμο, χώροι που αφορούν τόσο την ιστορία της τέχνης, όσο και της σύγχρονης μορφής της.

Είναι η πόλη των παλατιών και των ανακτόρων με την πλατεία Dam, στο κέντρο του Άμστερνταμ να είναι μέσα στην χλιδή, διάσημη σε όλο τον κόσμο για το Koninklijk Paleis (Βασιλικό Παλάτι) που αποτελεί την επίσημη κατοικία του βασιλιά Willem-Alexander και της οικογένειάς του.

Είναι η πόλη των δεκάδων εκκλησιών (προτεστάντων και καθολικών) και των μεγάλων δημοσίων πάρκων αναψυχής όπου οι πολίτες αθλούνται, τρέχουν, βολτάρουν, παίζουν θέατρο, ψυχαγωγούνται μέσα σε τεράστιους χώρους πρασίνου, με φόντο τα δεκάδες κανάλια των ποταμών που διασχίζουν το Άμστερνταμ.


Κύριο χαρακτηριστικό της πόλης είναι τα κανάλια, οι γέφυρες και τα δεκάδες ποδήλατα που βλέπει κανείς στους δρόμους και τα στενά, αφού είναι το κατεξοχήν μεταφορικό μέσο.

Το Άμστερνταμ, έχει μέσα του έναν ανοικτό πολιτισμό, ρεύματα και κατευθύνσεις που δεν χωρούν ταμπέλες, αλλά αντίθετα εμπεριέχουν μέσα τους μία ευρεία πολιτισμικότητα γι' αυτό άλλωστε και κατέχει τον τίτλο της πόλης με τις περισσότερες εθνικότητες στον κόσμο.

Στην πόλη αυτή βρέθηκε ο φωτογράφος του patrasevents.gr, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, ο οποίος φυσικά δεν σταμάτησε να βγάζει φωτογραφίες με τον φακό του, αποτυπώνοντας την κάθε στιγμή που έζησε εκεί, κατά την διάρκεια της διαμονής του.

Γιατί είναι μία πόλη που εκτός των άλλων, αξίζει για χιλιάδες εικόνες, χιλιάδες φωτογραφίες…