ΕΡΩΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΜΒΑ

Της Σοφίας Καψούρου

6, 7 και 8 Μαρτίου ώρα 9:30 μμ

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημερας της Γυναίκας 2017

ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ

ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Οι «Ερωμένες στον καμβά» της Σοφίας Καψούρου ασχολούνται αποκλειστικά με τον έρωτα εκτός των κοινωνικών κλισέ, την τέχνη του έρωτα αλλά και τον έρωτα της τέχνης

μέχρι τα κράσπεδα του θανάτου…

Μάνος Στεφανίδης για τις «Ερωμένες στον Καμβά»

Ένα ρέκβιεμ για την ερωμένη.

Η ερωμένη μας μιλά ζωγραφίζοντας με λουλάκι, ώχρα, χονδροκόκκινο, σιένα και πράσινο του σμαραγδιού,

το μαυσωλείο όπου θα ταφεί σε μια λαμπερή μοναξιά.

Πέπη Ρηγοπούλου για τις «Ερωμένες στον Καμβά»  

«…Των ερωμένων φυγείν αδύνατον…»

Το Θέατρο «Λιθογραφείον» παρουσιάζει το θεατρικό έργο της Σοφίας Καψούρου «Ερωμένες στον Καμβά» στις 6, 7 και 8 Μαρτίου ώρα 21:30.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο και πρωτότυπο έργο που αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς, παίχτηκε με επιτυχία για δύο συνεχόμενες χρονιές στην Αθήνα με πρώτο σταθμό το Τρένο στο Ρουφ και δεύτερο σταθμό τον Πολυχώρο Vault, ενώ ταξίδεψε και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι «Ερωμένες στον Καμβά» είναι ένας ύμνος στον έρωτα και τη γυναίκα. Στον παράνομο έρωτα που ποτέ δε νομιμοποιείται με τα δεσμά του γάμου. Στον παθιασμένο έρωτα που αρχικά ζωογονεί και τελικά θανατώνει. Ο άντρας δημιουργός. Η γυναίκα ερωμένη, η γυναίκα μούσα, η γυναίκα μοντέλο, η γυναίκα πηγή τέχνης και ηδονής.

Οι ερωμένες είναι πολλές. Είναι δεκάδες, χιλιάδες, εκατομμύρια. Άλλες ανώνυμες, άλλες επώνυμες. Άλλες κρυφές, άλλες γνωστές. Από όλες αυτές τις ερωμένες θα αναδυθούν δύο, η ερωμένη και μούσα του αναγεννησιακού ζωγράφου Ραφαήλ, Φορναρίνα και η ερωμένη και μοντέλο του «καταραμένου» ζωγράφου Αμεντέο Μοντιλιάνι, Ζαν Εμπιτέρν.

Οι ιστορίες τους είναι η Ιστορία της Τέχνης. Πρέπει να ξύσεις τον καμβά, για να βρεις την αλήθεια. Πρέπει να ξύσεις τις πληγές, για να βρεις τη γυναίκα.

Για πρώτη φορά στο ελληνικό θέατρο σκιαγραφείται τόσο ζωντανά και τολμηρά η σχέση των εραστών μέσα από την Ιστορία της Τέχνης.

Η Φορναρίνα και η Ζαν έρχονται από μιαν άλλη εποχή, αλλά ανήκουν στην εποχή μας. Είναι όλες οι γυναίκες μαζί και κάθε γυναίκα ξεχωριστά. Είναι η γυναίκα που ερωτεύεται ολοκληρωτικά, παθιασμένα, χωρίς φόβο και έλεος.

Τη Φορναρίνα ερμηνεύει η Ασπασία Κοκόση, ενώ τη Ζαν Εμπιτέρν η Σοφία Καψούρου. Επί σκηνής σε ρόλο performer οι εικαστικοί / φοιτήτριες της Καλών Τεχνών Δέσποινα Βιλλιώτη και Εμμέλεια Φιλιπποπούλου.

Ένας μοναδικός διάλογος θεάτρου και ζωγραφικής.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Σοφία Καψούρου

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Παναγόπουλος

Επιμέλεια κοστουμιών: Δέσποινα Βιλλιώτη, Άρτεμις Κατσαμπάνη, Σοφία Παππά

Εικαστική δημιουργία / Εικαστικός χώρος:

Δέσποινα Βιλλιώτη, Ελισσάβετ Παπαδημητρίου, Σοφία Παππά, Μαρίνα Τσιρώνη, Εμμέλεια Φιλιπποπούλου (συνεργάτες και σπουδαστές του Εργαστηρίου Σχεδίου – Ζωγραφικής για την εισαγωγή στις Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών Γρηγόρη Κολιζέρα), Άννα Τζώρτζη

Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου

Face painiting αφίσας / φωτογραφιών: Δέσποινα Βιλλιώτη

Βοηθοί σκηνοθέτη: Χριστίνα Μανουσάκη, Μιχάλης Μουλακάκης

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Σοφία Καψούρου (Μελαχρινή Ερωμένη, Ζαν Εμπιτέρν)

          Ασπασία Κοκόση (Ξανθιά Ερωμένη, Φορναρίνα)

Εικαστική διάδραση: Δέσποινα Βιλλιώτη, Εμμέλεια Φιλιπποπούλου

Η παράσταση «Ερωμένες στον Καμβά» βραβεύτηκε από τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων και εκπροσώπησε την Ελλάδα στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης και Τεχνών 'Grito de Mujer' - "ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ" (Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών για την καταπολέμηση της βίας με θέμα τη βία κατά των γυναικών.).

Το έργο «Ερωμένες στον Καμβά» κυκλοφορεί σε βιβλίο από τις εκδόσεις SESTINA.

Η παράσταση «Ερωμένες στον Καμβά» παρουσιάστηκε για 2η συνεχή χρονιά στον Πολυχώρο Vault υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων.

Σημειώνεται ότι το έργο «Σούμαν» της Σοφίας Καψούρου παρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο από 1 έως 18 Φεβρουαρίου στα πλαίσια της δράσης «Ο συγγραφέας του μήνα» και κυκλοφορεί σε βιβλίο από τις Εκδόσεις Σοκόλη.

Ερωμένες στον καμβά, της Σοφίας Καψούρου

6, 7 & 8 Μαρτίου 2017, 9:30 μμ

Θέατρο Λιθογραφείον

Μαιζώνος 172 &Τριών Ναυάρχων

Γενική είσοδος 12 €

Φοιτητικό, ανέργων 8 €

Προπώληση – κρατήσεις στο 2610 328394, στο ταμείο του θεάτρου Λιθογραφείον Μαιζώνος 172 & Τριών Ναυάρχων, ή στην σελίδα του θεάτρου στο Facebook