Είναι γεγονός ότι η Πάτρα, αλλά και γενικότερα η Δυτική Ελλάδα δεν είναι μία περιοχή που έχει υποδομές προσβασιμότητας για τα άτομα ΑμεΑ. Αυτό είναι κοινή διαπίστωση, παρά τα βήματα προόδου που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες.  

Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας για θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Γ’ Αντιπρόεδρος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Αντώνης Χαροκόπος προχώρησε στην εξής τοποθέτηση για το ζήτημα:

«Ο όρος «προσβασιμότητα» είναι θεμελιώδης γιατί καθορίζει την ισότητα  των ατόμων με αναπηρία με τα άλλα μέλη της κοινωνίας, την ίση παροχή ευκαιριών, την άρση των διακρίσεων σε βάρος τους, την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού, την ένταξή τους στην κοινωνία και την εξέλιξή τους σε κάθε επίπεδο.

 Στην αλλαγή στάσης, στερεοτύπων και νοοτροπιών καθοριστικό ρόλο πρέπει να διαδραματίσει η Πολιτεία με ακρογωνιαίο λίθο την παιδεία και την εκπαίδευση, η οποία μπορεί να εμφυσήσει σε όλους μία αντίληψη για τα άτομα με αναπηρία που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη και την ευαισθησία.

Δυστυχώς, τα άτομα με αναπηρία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις και εμπόδια στην καθημερινή τους ζωή. Αν και έχουν γίνει βήματα προόδου πρέπει όλοι (φορείς, Δήμος, πολίτες κλπ.) να κάνουν πολλά περισσότερα από την βελτίωση του επιπέδου πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στις πόλεις.

Ειδικά με τις θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ που έχουν οριστεί προκειμένου να διευκολύνονται τα άτομα με αναπηρία το φαινόμενο της κατάληψής τους είναι καθημερινό με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να αποκλείονται και να βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να επαναλαμβάνουμε το αυτονόητο  ότι οι πολίτες πρέπει να σέβονται,  να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και να απομονώνουν συμπεριφορές που τα παραβιάζουν».