Μεγαλώσαμε σε μια κοινωνία που ακούγαμε συχνά τη φράση « ακολούθησε το όνειρο σου» η’ «ζήσε το όνειρο σου», και πολλοί αναρωτιόμαστε τότε και τώρα για το τι είναι όνειρο σε μια πραγματικότητα που ζούμε και δύσκολα δείχνει να μπορούμε να αλλάξουμε. Σε αυτό το δίλημμα θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια ερμηνεία η’ μια διέξοδο σε όσους έχουν ακόμα αναπάντητα ερωτήματα.

Για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για τα παραπάνω θα πρέπει πρώτα να δώσουμε έναν ορισμό στο όνειρο και στη πραγματικότητα. Όνειρο λοιπόν είναι καθετί που υπάρχει στο μυαλό μας ως στόχος η’ καθετί που βλέπουμε στον ύπνο μας και εμφανίζεται ως κρυφός φόβος , παράλογα θέλω, στιγμές από τη ζωή μας και πολλά άλλα που συνήθως δε βγάζουν ξεκάθαρο νόημα. Πραγματικότητα είναι η κατάσταση των πραγμάτων όπως αυτά υπάρχουν και όχι όπως τα φανταζόμαστε ή θα μπορούσαν να είναι. Άρα από τους ορισμούς και μόνο βλέπουμε μια πάλη ανάμεσα στο υπάρχον και στο οραματικό θέλω.

Στη καθημερινότητα παρατηρούμε μαθητές να διαβάζουν και να αναζητούν το δικό τους αύριο μέσα από ένα όνειρο. Παρατηρούμε ηλικιωμένους να παλεύουν με το χρόνο και να ψάχνουν το όνειρο της αιωνιότητας . Εργαζόμενους να μοχθούν και να ζουν με το όνειρο μιας ποιοτικής ζωής . Πέρα και πάνω όμως από κάποια απλά παραδείγματα υπάρχουν και άνθρωποι που ζουν μια πραγματικότητα η οποία δείχνει τόσο προσωρινή , με όνειρα που αρνούνται να κάνουν και σκέψεις που τις πνίγουν στο βωμό της αβεβαιότητας του αύριο, και αναφέρομαι σε αυτούς τους ανθρώπους που δίνουν μια σεμνή και πολλές άνιση μάχη για τη ζωή τους σε κάποιο νοσοκομείο η’ σε ένα καναπέ στο σπίτι τους, ζώντας την αγωνία μιας καλής είδησης που θα τους δώσει τη χαρά να κάνουν μικρά όνειρα κυριολεκτικά για το αύριο.

Είναι λοιπόν η πραγματικότητα για όλους η ίδια ; Είναι τα όνειρα μια πολυτέλεια για όλους; Πιστεύω ότι το παραπάνω μας δίνει μια καλή απάντηση. Σε αυτούς τους ανθρώπους θέλω να απευθυνθώ και να τους πω ότι η πραγματικότητα είναι σκληρή αλλά το όνειρο είναι απαραίτητο για να υπάρχει αύριο και ελπίδα και διάθεση για προσπάθεια. Γιατί τελικά η πραγματικότητα του καθενός είναι μέσα στο όνειρο του.

Κάθε άνθρωπος μπορεί να πραγματοποιήσει τα όνειρά του, όταν σταματήσει τις δικαιολογίες, πιστέψει στον εαυτό του και στις δυνατότητές του και σε κάτι ανώτερο, καλύτερο, πιο τολμηρό. Είναι απόλυτα θεμιτό να θέτει στόχους στη ζωή του και να προσπαθεί με κατάλληλα βήματα να οδηγηθεί στην πραγματοποίησή τους και τελικά στην εξέλιξή του. Το μυστικό για την επίτευξη των στόχων και την πραγματοποίηση των ονείρων είναι να εστιάσει σε αυτά με ΕΠΙΜΟΝΗ και ΥΠΟΜΟΝΗ.

Κανένα όνειρο δεν γίνεται αυτόματα, ο άνθρωπος πρέπει να χρησιμοποιήσει με ευελιξία, ωριμότητα και εξυπνάδα τέσσερα βασικά κλειδιά: Όραμα, Πίστη, Δράση, Αλλαγή.

«Ονειρέψου σα να μην υπάρχει αύριο» γιατί το όνειρο είναι η βάση για να ζήσεις όσα επιθυμεί η ψυχή σου. Κάνε μια αναδρομή στο παρελθόν και αμέσως θα νοιώσεις υπερήφανος για όσα έχεις κάνει. Ας δώσουμε στον εαυτό μας τη χαρά της δημιουργικής σκέψης που θα φέρει τα όνειρα μας πιο κοντά στη δική μας πραγματικότητα .

Αφιερωμένο στους ανθρώπους που παλεύουν με το φαινομενικά αδύνατο.