Είναι μία ομάδα που ξεφεύγει από το πλαίσιο του καρναβαλικού γκρουπ.

Το group 86 είναι μία καλλιτεχνική ομάδα που αναδείχτηκε τα τελευταία χρόνια μέσα από το Πατρινό Καρναβάλι, προσφέροντας με την δουλειά της και τα όσα παρουσίαζε, πολιτισμό.

Μέσα από την ανάδειξη αυτής της ομάδας, το Πατρινό Καρναβάλι έδειξε ότι μπορεί να παράγει πολιτισμό και αυτό, κατά την άποψή μας είναι το πιο σημαντικό από όλα που αφήνει πίσω του, σε αυτόν τον θεσμό.

Το πλήρωμα φέτος θα κάνει την τελευταία του εμφάνιση ως καρναβαλικό γκρουπ στις παρελάσεις του Πατρινού Καρναβαλιού. Αποχαιρετιστήρια εμφάνιση με τον Ζωδιακό Κύκλο για ένα πλήρωμα που κάθε χρόνο εντυπωσίαζε με την δουλειά του, χωρίς τυμπανοκρουσίες, θορύβους και πολλά λόγια. Μόνο με αυτά που παρουσίαζε.

Το γκρουπ 86 πλέον, απλώνει τα φτερά του για άλλους καλλιτεχνικούς δρόμους, έχοντας δείξει τις δυνατότητες που έχει. Δυνατότητες που πηγάζουν από το ταλέντο, αλλά και την κατανομή της συλλογικής δουλειάς. Γιατί ότι βλέπαμε όλα αυτά τα χρόνια και ότι θα εξακολουθούμε να βλέπουμε από αυτή την ομάδα είναι αποτέλεσμα συλλογικότητας.

Το patrasevents.gr επικοινώνησε με τους Πάρη Λαλιώτη και Αλέξη Γεωργιόπουλο, οι οποίοι και μίλησαν για την τελευταία εμφάνιση του γκρουπ στο Πατρινό Καρναβάλι, τον απόηχο των περασμένων καρναβαλιών, αλλά και τον νέο κύκλο που ανοίγεται για αυτούς.


Πάρις Λαλιώτης, Αλέξης Γεωργιόπουλος - Η παρουσίαση της καλλιτεχνικής ομάδας G86-Πάτρα

P.E. Τελικά τι θα γίνει στην φετινή παρέλαση, ισχύει η περσινή τιμωρία εξαιτίας της καθυστέρησης της Κυριακάτικης πομπής;

G. 86: "Η μέχρι σήμερα ενημέρωσή μας είναι ότι ισχύει κανονικά η τιμωρία που μας επιβλήθηκε πέρυσι από την επιτροπή. Δεν γνωρίζουμε κάτι άλλο".

P.E. Η τιμωρία σας ήταν το κυρίαρχο θέμα στον απόηχο του Πατρινού Καρναβαλιού 2016. Που νομίζετε ότι οφείλεται αυτό; 

G. 86: «O απόηχος που έχει μένει στα μέλη του πληρώματός μας είναι η χαρά της δημιουργίας, η συντροφικότητα μεταξύ μας καθ’ όλη τη διάρκεια του καρναβαλιού, η ικανοποίηση του αποτελέσματος, η αγάπη και ο ενθουσιασμός μας για την πρωτότυπη εικαστική δημιουργία και η καλλιτεχνική ταυτότητα της ομάδας».

Αυτόν τον απόηχο επιδιώκουμε αβίαστα κάθε χρόνο και αυτόν προσδοκούμε να μεταδώσουμε στον κόσμο με κάθε μας εμφάνιση. Ο περσινός απόηχος δεν ήταν κάτι που επιδιώξαμε, ούτε προσβλέπαμε σε αυτόν. Μένουμε στα ευχάριστα, κρατάμε τις όμορφες στιγμές της διαδρομής μας και απολαμβάνουμε την προετοιμασία για την φετινή μας εμφάνιση».

P.E.: Η είσοδός σας στο Επιμελητήριο με κόκκινες καρναβαλικές στολές, σχολιάστηκε ως μία μορφή διαμαρτυρίας. Ισχύει κάτι τέτοιο;

G. 86: «Κατόπιν επικοινωνίας που είχε μαζί μας το Επιμελητήριο, μας ζητήθηκε να εμφανιστούν τα μέλη του πληρώματός μας με κάποιο καρναβαλικό στοιχείο ή με τη στολή μας, οδηγία που δόθηκε σε όλα τα πληρώματα. Ακολουθήσαμε την επιθυμία των διοργανωτών. Το ίδιο κάναμε και πέρσι στην αντίστοιχη εκδήλωση. Απολύτως καμία διαμαρτυρία εκ μέρους μας».


Cubious

P.E. Φέτος κατεβαίνετε για τελευταία φορά στο Πατρινό Καρναβάλι. Γιατί αποφασίσατε να κατεβείτε με θέμα τον Ζωδιακό Κύκλο στην αποχαιρετιστήρια εμφάνισή σας; Έκλεισε ένα κύκλος μήπως;

G. 86: «Η φετινή μας εμφάνιση στην παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού θεωρούμε ότι είναι το πιο δύσκολο εγχείρημά μας μέχρι στιγμής. Το πλήρωμα θα αποτελείται από 16 διαφορετικές στολές, 2 άρματα και πολλές κατασκευές δρόμου.

Με αυτό επιθυμούμε να κλείσουμε τον κύκλο των παρελάσεων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εδώ τελειώνει και η ενασχόλησή μας με το καρναβάλι. Επιδιώκουμε να περάσουμε σε πιο επαγγελματικά projects, όπως το θέατρο δρόμου εντός και εκτός Ελλάδος».

P.E.: Το γκρουπ σας κατά γενική ομολογία κάθε χρόνο εντυπωσιάζει. Τι θεωρείτε ότι είναι αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει και ποιο είναι το μυστικό των εμφανίσεών σας;

G. 86: «Κινητήρια δύναμη σε αυτό που κάνουμε είναι η αγάπη για την τέχνη και η αγάπη για τον κόσμο, είτε αυτόν που συμμετέχει, είτε αυτόν που παρακολουθεί. Αυτό είναι το μυστικό των εμφανίσεών μας και σε αυτό στηριζόμαστε για να προβάλουμε κάθε χρόνο τον καλύτερό μας εαυτό. Το γεγονός ότι ξεχωρίζουμε οφείλεται στον ιδιαίτερο καλλιτεχνικό χαρακτήρα που έχουμε ως ομάδα».


Burlesque

P.E. Έχετε βγάλει πληρώματα που έχουν αφήσει το καθένα την δική του σφραγίδα. Circus, Medusa, Coccoon, Burlesque, Cubious… Ποιο θα ξεχωρίζατε εσείς και γιατί;

G. 86: «Δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε κανένα από τα προηγούμενα πληρώματά μας. Το κάθε ένα είχε τον δικό του χαρακτήρα, βγήκε ύστερα από την έμπνευση της τότε στιγμής και εξέφραζε την ταυτότητά μας και τον τρόπο που βλέπουμε την τέχνη. Όλα αυτά, μαζί με το φετινό πλήρωμα, συνθέτουν την καλλιτεχνική μας άποψη και την γενικότερη εικόνα μας για την τέχνη και το καρναβάλι».

P.E. Τι είναι αυτό που σας οδήγησε στην απόφαση να αποχωρήσετε από το Πατρινό Καρναβάλι;

G. 86: «Η αποχώρησή μας από τις παρελάσεις του πατρινού καρναβαλιού σηματοδοτεί έναν κύκλο που κλείνει, παράλληλα όμως και έναν ακόμα που ανοίγει. Αυτός ο καινούριος κύκλος θα μας μεταφέρει σε πιο επαγγελματικά εγχειρήματα και σε νέες μορφές έκφρασης της τέχνης, οι οποίες φιλοδοξούμε να αφήσουν το στίγμα μας στους καλλιτεχνικούς χώρους, όχι μόνο της Πάτρας, αλλά και σε κάθε μέρος όπου υπάρχει εύφορο έδαφος για δημιουργία».


Coccoon

P.E. Εσείς φεύγετε, το Πατρινό Καρναβάλι μένει. Ποια κίνητρα θα μπορούσαν να δοθούν στους καρναβαλιστές για να βγουν και άλλα πληρώματα σαν το 86;

G. 86: «Θεωρούμε ότι υπάρχουν αρκετά πληρώματα που δίνουν ιδιαίτερο χαρακτήρα στο πατρινό καρναβάλι και είναι άξια θαυμασμού. Το πλήρωμα 86 είναι πάντα δίπλα σε όσους χρειαστούν την οποιαδήποτε βοήθεια και προωθούν την καλλιτεχνική πλευρά της πόλης μας προς τα έξω».


Πατρινό Καρναβάλι άρμα Μέδουσα

Παντομίμα 2017- Zondiac

Προετοιμασίες για το Zondiac