Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εορτάστηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2017 για 14η συνεχόμενη χρονιά σε περισσότερες από 130 χώρες της υφηλίου. Διοργανώνεται από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης (INSAFE) μέσω του επίσημου εκπροσώπου στην Ελλάδα, του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ και του δικτύου INHOPE. Στόχος είναι η προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των διαδικτυακών τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων παγκοσμίως.

Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ.  Γαβρόγλου, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου υπογράμμισε ότι: "Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει προτεραιότητά του τη δημιουργία ενός ψηφιακά εγγράμματου πολίτη, που θα γνωρίζει πώς θα χρησιμοποιεί δημιουργικά το διαδίκτυο αλλά και πώς θα προστατεύεται στο διαδικτυακό κόσμο και θα αναπτύσσει κριτική σκέψη ως προς το μέσο".  Ήδη η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας με το πρόγραμμα EduWeb συγκλίνει προς αυτή την κατεύθυνση.                                                       

Παράλληλα το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων θέτοντας υπό την αιγίδα του τις δράσεις του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, όπως τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, τους πανελλήνιους διαγωνισμούς που έγιναν και την πανελλαδική εκστρατεία του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, με θέμα τη διασύνδεση των γενεών μέσα από ένα ωφέλιμο διαδίκτυο, Το σχολείο μπορεί και οφείλει να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς μέσα από την εκπαίδευση δίνεται η δυνατότητα της άμεσης πρόσβασης σε υπηρεσίες διαδικτύου στο σύνολο της μαθητικής κοινότητας (ανεξάρτητα από την ηλικία, το εισόδημα ή την προέλευση) στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας όλων των φορέων κυκλοφόρησε αφίσα με την Πρέσβειρα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Νατάσσα Μποφίλιου με θεματολογία τους κινδύνους του Διαδικτύου. Με αφορμή την αφίσα και τα μηνύματα που περνάει σχετικά με τους κινδύνους του διαδικτύου (συνομιλία με αγνώστους, cyberbullying, κατάχρηση διαδικτύου, έκθεση προσωπικών δεδομένων) πραγματοποιούνται συζητήσεις στις σχολικές μονάδες πάνω στα θέματα αυτά. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν πού μπορούν τα παιδιά και οι γονείς να ζητήσουν βοήθεια, αν αντιμετωπίζουν προβλήματα:

  • Γραμμή Βοήθειας Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου 2106007686 www.helpline.gr  
  • Ανώνυμη Γραμμή Αναφορών για παράνομo και επιβλαβές περιεχόμενο

και τέλος στην ιστοσελίδα ενημέρωσης του κέντρου www.saferinternet4kids.gr καθώς και στην αντίστοιχη του ΠΣΔ http://internet-safety.sch.gr