Σε όποιον αρέσει να πηγαίνει και να βολτάρει στους πάγκους της λαϊκής, γνωρίζει ότι εδώ και αρκετό καιρό ανάμεσα στους μικροπωλητές που πουλάνε ροδάκινα, μαρούλια, καρότα και λάχανα, μπορεί να βρει έως και… νυφικά.

Για παράδειγμα στην λαϊκή αγορά της Τετάρτης που γίνεται στην περιοχή του Σκαγιοπουλείου (Θεμιστοκλέους, Κορίνθου κτλ), σε μία από τις μεγαλύτερες λαϊκές της Πάτρας, το patrasevents.gr συνάντησε και έναν μικροπωλητή που πουλούσε μαζί με την γυναίκα του νυφικά!

Εκεί μας έφτασε η κρίση; Μπα, όχι ακόμα. Το ζευγάρι αυτό των τσιγγάνων, που από ότι μάθαμε προέρχεται από τον καταυλισμό στην Κοζάνη, κοντά στα Κοίλα, δεν πουλούσε βέβαια μόνο νυφικά στον πάγκο του.

Πουλούσε και άλλα αμπιγιέ φορέματα, σορτσάκια, όμως, τα νυφικά σε μία λαϊκή αγορά, πώς να το κάνουμε, κέντριζαν την προσοχή στους περαστικούς. Η τιμή κυμαινόταν από τα 60 με 80 ευρώ και έφτανε ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν στα 150 με 200 ευρώ.

Φυσικά υπήρχαν και ορισμένα που προορίζονταν για τις απόκριες, κρίνοντας από το γεγονός ότι το ζευγάρι των εμπόρων, καλούσε τους περαστικούς να τα πάρουν όσο – όσο και να ντυθούν με αυτά εν όψει του καρναβαλιού. Αυτά με λίγο παζάρι μπορούσε να τα πάρει κάποιος στα 25 με 30 ευρώ, ίσως και λιγότερα.

Γάμος αλά Ελληνικά...

Μάλλον, παρά την κρίση, την φτώχεια και την ανεργία που υπάρχει στην κοινωνία, οι νύφες που θα πάνε στην λαϊκή για να πάρουν ένα νυφικό δεν είναι και τόσες πολλές. Ο γάμος αλά Ελληνικά επιβάλει, ακριβά νυφικά, έτσι ώστε να μην έχει να πει την κουβέντα του ο γείτονας ή ο συγγενής.

Ωστόσο, υπήρχαν και αρκετά νυφικά που ήταν σε καλή κατάσταση και με ένα πλύσιμο ή ένα σιδέρωμα θα πήγαιναν «τζι- τζι» στις μέλλουσες νύφες, μη διαφέροντας σε πολλά (τουλάχιστον με το μάτι) από τα νυφικά που υπάρχουν στα σχετικά καταστήματα.

Όμως ποια Ελληνίδα νύφη θα πήγαινε να ψωνίσει νυφικό από τους πάγκους της λαϊκής; Μόνο σηκωτή και τότε θα έβαζε τα κλάματα κιόλας από τον θυμό και την αγανάκτησή της για το κακό που της κάνανε. Αντίθετα στο εξωτερικό η νοοτροπία είναι διαφορετική. Να βάλουμε και ένα στοίχημα;

Αν από τους πάγκους της λαϊκής περνούσε κάποια Γερμανίδα ή μία Αμερικανίδα μέλλουσα νύφη- που θα είχε στάνταρ και περισσότερο χρήμα στην τσέπη από την Ελληνίδα ή την πεθερά που θα της το έκανε δώρο - το συμπαθές ζευγάρι τσιγγάνων από την Κοζάνη που τους τελευταίους μήνες ζει στην Πάτρα, δεν θα προλάβαινε να ξεπουλήσει.

Είπαμε, είναι θέμα νοοτροπίας…