Δώσε κλώτσο να γυρίσει παραμύθι ν’ αρχινήσει...

Το τραγούδι του Σταύρου Ξαρχάκου, σε ερμηνεία Ν. Ξυλούρη, έριξε την αυλαία του 9ου Μώμου στο θέατρο Πάνθεον. Δέκα ερασιτεχνικοί θίασοι αγκαλιασμένοι υποκλίθηκαν στη σκηνή ενώπιον ενός ενθουσιασμένου κοινού που χειροκροτούσε όρθιο.

Την ανέμη του παραμυθιού γύρισε πρώτος, ο παλαιότερος όλων (Θεατρικός Όμιλος «Γ.Σουρής» από την Σύρο) που βραβεύτηκε από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων Μουσικοσυνθετών θεάτρου & Μεταφραστών (Ε.Ε.Θ.Σ.Μ.&Μ.) για την τεσσαρακονταετή προσφορά του στο ερασιτεχνικό θέατρο.

Την Παρασκευή, στο Αφιέρωμα του Μώμου παρουσίασε την σπαρταριστή κωμωδία του Laurent Baffie «Γκρουπ Θέραπι», συνεγείροντας τους θεατές με την άψογη παράσταση και φυσικά τα νοήματα του έργου. Οι αρρώστειες της ψυχής μόνο με αγάπη θεραπεύονται, ανοχή και αλληλεγγύη.

Το Σάββατο, οι ερασιτέχνες ηθοποιοί του Ρεφενέ, σαν ήρωες που απέδρασαν από τα παραμύθια και βρέθηκαν στη ζοφερή πραγματικότητα, προλόγισαν τα σατιρικά δεκάλεπτα ομάδων από το Δίστομο, την Κερατέα, το Ίλιον, το Βασιλικό, την Άνδρο, την Τήνο, τις Φιλιάτες και την Παραμυθιά.

Η Χιονάτη έγινε κωμμώτρια, ο Μικρός Ήρωας υπόχρεος ανεξόφλητου δανείου, ο Κακός Λύκος οδυρόμενος μαγκίτης, ο Ηρακλής με ψεύτικο προφίλ στο facebook και άλλα θαυμαστά κι αλούτερα που έβγαλε απ’ το καπέλο του ο βραδύγλωσσος Μάγος (Κατερίνα Λειβαδά) με τη βοήθεια του αλαφροίσκιωτου Ξωτικού (Αντώνη Αρχοντάκη).


Οι θεατές πολλές φορές διέκοψαν, με τον ενθουσιασμό τους, τα δρώμενα και κανείς δεν εγκατέλειψε την αίθουσα μέχρι να γίνει και η τελευταία απονομή.

Παρευρέθηκαν μεταξύ των άλλων οι πρόεδροι του Πολιτιστικού Τομέα και του Καρναβαλικού Οργανισμού Β. Θωμόπουλος και Ν. Χρυσοβιτσάνος, ο μουσικοσυνθέτης Κώστας Λιάκουρης (εκπρόσωπος της Ε.Ε.Θ.Σ.Μ.&Μ),ο λογοτέχνης Σ. Ιντζεγιάννης, η θεατρολόγος και κριτικός θεάτρου Χ. Κόκκοτα.

Αργά το βράδυ στήθηκε γλέντι σε γνωστό πατρινό κέντρο, ενώ την επομένη (Κυριακή το πρωί) έγινε ξενάγηση των ομάδων στο Συνεργείο Καρναβαλικών Κατασκευών και στην «Αχάϊα Κλάους». Οι φιλοξενούμενοι έφυγαν με τις καλύτερες των εντυπώσεων, υποσχόμενοι να επανέλθουν δριμύτεροι του χρόνου που θα γιορταστούν και τα 10 χρόνια του Μώμου.

Το Φεστιβάλ (συν)διοργανώνουν η Δημοτική Βιβλιοθήκη- Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων, και το Ερασιτεχνικό Σχήμα Πάτρας «Ρεφενέ», με την υποστήριξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» και του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Πάτρας (ΔΗΠΕΘΕ). Επίσης τελεί υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων Μουσικοσυνθετών Θεάτρου και Μεταφραστών (Ε.Ε.Θ.Σ.Μ &Μ).


Βραβεύσεις:

* 1ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ: Θ. Ο. Τήνου «Θεατροποιείο» με το δρώμενο «Τα ραδίκια ανάποδα» από το έργο «Επικήδειοι» του Γιώργου Γαλίτη

* 2ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ: Θ.Ο. ΦΙΛιατών» με το δρώμενο «Fake book» του Δημήτρη Σκεύη (Πρωτότυπο)

* 3ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ: Θεατρικό Εργαστήρι Διστόμου «Θεατροφρένεια» με θεατροποιημένες επιλογές από το λεύκωμα «Χαμηλές πτήσεις» του «Αρκά»

* Ειδικό Βραβείο πρωτότυπου κειμένου από την Ε.Ε.Θ.Σ.Μ.&Μ. στον Δημήτρη Σκεύη από την ομάδα των Φιλιατών

* Ειδικό Βραβείο επίκαιρου κειμένου από την Ε.Ε.Θ.Σ.Μ.&Μ. στην ομάδα ΘεατρΊλιον που αλίευσε γραπτό του 19ου αιώνα, άγνωστου συγγραφέα υπό το ψευδώνυμο «Γ.Η.Ησαΐας»

* Ειδικό Βραβείο στην ομάδα «Θ.Ε.Α.Τ.Ο. Παραμυθιάς» για την εικοσαετή προσφορά της στο ερασιτεχνικό θέατρο, από την Ε.Ε.Θ.Σ.Μ.&Μ.

* Ανακοινώθηκε τέλος, ότι ο Γιάννης Γεωργακάκης/ ιδρυτικό μέλος του Ρεφενέ προτάθηκε από τον πρόεδρο της Ε.Ε.Θ.Σ.Μ.&Μ. Γιώργη Χριστοφιλάκη και ανακηρύχτηκε παμψηφεί τακτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων Μουσικοσυνθετών Θεάτρου & Μεταφραστών (του αρχαιότερου, μαζί με την Ακαδημία Αθηνών, πολιτιστικού ιδρύματος στη χώρα). Την ταυτότητα του μέλους παρέδωσε στον τιμώμενο συγγραφέα ο εκπρόσωπος της Εταιρείας, Κώστας Λιάκουρης.


Ευχαριστίες:

* Στην ομάδα παραγωγής του Ρεφενέ (Χρήστος Αβραντινής , Ελένη Αγγελοπούλου, Μαρία Αλανιάδη, Αντώνης Αρχοντάκης, Ουρανία Αναστασοπούλου, Πέπη Γαλανοπούλου, Γιάννης Γεωργακάκης, Μαρίζα Γεωργαλά, Παντελής Ζαπατιώτης, Καλλιόπη Ζερβού, Φωτεινή Καραβασίλη, Ζωή Κοκολιού, Ανδρέας Κολοβούρης, Ελένη Κουτροκόη, Κατερίνα Λειβαδά, Ελένη Μούγιου, Αντώνης Μπαρμπέτας, Νίκος Πραγιάννης, Ανδρέας Σκιαδαρέσης, Κωνσταντίνα Σομαλακίδη, Άκια Σταμάτη, Παναγιώτα Σφακιανάκη, Θεόδωρος Στεφανίδης,Μαρία Χονδρομάρα, Δημοσθένης Χριστόπουλος, Δημήτρης Χουρδούμης.

* Στη Επιτροπή Επιλογής των 10λέπτων Περικλής Βασιλόπουλος, ηθοποιός, σκηνοθέτης, εκπρόσωπος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Χριστίνα Κόκκοτα Φιλόλογος, Θεατρολόγος & μέλος της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών Ε. Θεοφιλά, Μ. Ξυνή, εκπρόσωποι της Ένωσης Αποφοίτων Τμήματος Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

* Στους υπαλλήλους του Καρναβαλικού Οργανισμού και του πολιτιστικού τομέα

* Στην ομάδα των εθελοντών «Πανταχού παρών».

* Στις ερασιτεχνικές ομάδες που κατέθεσαν υποψηφιότητα συμμετοχής, και δεν επιλέχτηκαν στην τελική δεκάδα.