Ο φετινός βασιλιάς Καρνάβαλος δεν θα είναι απλά και μόνο ένα άρμα που θα εμπεριέχει ένα κοινωνικό μήνυμα για την κοινωνική και οικονομική κατάσταση που έχει φτάσει την χώρα το μνημόνιο.

Δεν θα είναι απλά και μόνο μία κραυγή διαμαρτυρίας, με την μορφή της σάτιρας απέναντι στις δυσκολίες που έχει επιβάλει το μνημόνιο ή η πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις, κάτω από τις επιταγές των εταίρων.

Ούτε μία αναπαράσταση των ταξικών ανισοτήτων που χαρακτηρίζουν ολοένα και περισσότερο τα χρόνια της κρίσης την ελληνική κοινωνία. Θα είναι επί της ουσίας, μία αναπαράσταση μιας εκ των βασικών θεωριών του Καρλ Μαρξ, του ιδρυτή του ιστορικού υλισμού, ο οποίος στο έργο του, ως γνωστόν, άσκησε δριμύ κριτική κατά του καπιταλισμού.

Όπως εξήγησε στο patrasevents.gr ο Πέτρος Βρυώνης το άρμα του βασιλιά Καρνάβαλου θα αναπαριστά την θεωρία του Καρλ Μαρξ και του Φρίντριχ Ένγκελς για τα πολλά πρόσωπα του καπιταλισμού που μεταβάλλονται και διαμορφώνονται, με το πέρασμα των χρόνων.

Η θεωρία αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία της κριτικής που άσκησε ο μαρξισμός κατά του καπιταλισμού. Σύμφωνα με αυτήν ο καπιταλισμός αλλάζει συνεχώς πρόσωπα και έχει την τάση να γίνεται ολοένα και πιο σκληρός απέναντι στον λαό και στην εργατική τάξη, έχοντας σαν απώτερο στόχο την πλήρη επικράτηση του κεφαλαίου και την υποδούλωση των λαϊκών στρωμάτων.


Ο καπιταλιστής βασιλιάς Καρνάβαλος με τα πολλά πρόσωπα

Ο βασιλιάς Καρνάβαλος θα είναι ο καπιταλιστής που το βασικό και κεντρικό του πρόσωπο θα θυμίζει κάτι σε πειρατή, όμως θα αλλάζει συνεχώς προφίλ και θα μεταλλάσσεται παίζοντας διάφορους ρόλους.

Ρόλοι που θα αναπαριστώνται με την μορφή «μικρών καρνάβαλων» πάνω στο… πειρατικό καράβι του άρματος. Στο καράβι αυτό ο λαός θα τραβά το κουπί, έχοντας φτάσει στο σημείο της πλήρους υποδούλωσης του και οι πλούσιοι θα περνούν καλά και θα γλεντούν, χορεύοντας και πίνοντας πάνω στο υποτιθέμενο κατάστρωμα. Το αποτέλεσμα, βλέπετε, είναι το ίδιο, όπως η υποστηρίζει ο μαρξισμός, όσα πρόσωπα και αν αλλάξει ο καπιταλισμός.

Το άρμα του βασιλιά Καρνάβαλου, δικαιώνει την θεωρία του μαρξισμού, όπως σύμφωνα τουλάχιστον με τους δημιουργούς του, ο μαρξισμός δικαιώνεται μέσα από την πορεία των πραγμάτων αφού το κεφάλαιο και ο καπιταλισμός σε διάφορες μορφές και εκφάνσεις του (μνημόνιο, ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Ένωση, αγορές, χρηματιστήριο κτλ) γίνεται ολοένα και πιο σκληρός απέναντι στους λαούς. Απέναντι δηλαδή, στην λαϊκή τάξη.


Ο Πέτρος Βρυώνης το έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι

Το άρμα του Βασιλιά Καρνάβαλου αποτελεί έμπνευση και δημιούργημα του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη που λέγεται, Πέτρος Βρυώνης και σίγουρα ανεξάρτητα αν κάποιος διαφωνεί ή όχι με την θεωρία του μαρξισμού, θα έχει αν μη τι άλλο την περιέργεια για να το δει να παρελαύνει στους δρόμους της Πάτρας.

Θα είναι σίγουρα ένα μοναδικό και πρωτότυπο επίτευγμα να συμπεριληφθεί μία από τις θεωρίες του μαρξισμού, του ενιαίου δηλαδή συστήματος των φιλοσοφικών, οικονομικών και κοινωνικών ιδεών που επηρέασε όσο κανένα άλλο την σύγχρονη ιστορία, αποσκοπώντας στην τελική επικράτηση του κομμουνισμού, να εμπεριέχεται σε ένα καρναβαλικό άρμα που θα σατιρίζει αφενός την κατάσταση που ζούμε και αφετέρου θα περνάει το δικό του μήνυμα, για την σύγχρονη διεθνή πολιτική.

Το άρμα αυτό ο Πέτρος Βρυώνης έχει ξεκινήσει να το δουλεύει από το καλοκαίρι του 2016 και συνεχίζει ακούραστα την εργασία του, στο Καρναβαλικό Εργαστήρι, προκειμένου να το τελειοποιήσει, αφού ήδη έχει φτάσει σε ένα προχωρημένο στάδιο.


Εντυπωσιακό, επιβλητικό, δραματικό και κωμικό

Κρίνοντας από την μακέτα του και τα όσα είδαμε στο Καρναβαλικό Εργαστήρι, πρόκειται να είναι ιδιαίτερα επιβλητικό και εντυπωσιακό, κεντρίζοντας με την παρουσία του και μόνο το ενδιαφέρον των θεατών του Πατρινού Καρναβαλιού, αποτυπώνοντας με δραματικό και ταυτόχρονα κωμικό τρόπο, μια από τις μεγαλύτερες αλήθειες της σύγχρονης ιστορίας.

Μιας αλήθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σίγουρα, από πλευράς και μόνο μηνύματος, θα είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχει αφήσει πίσω του, όλα αυτά τα χρόνια, ο Πέτρος Βρυώνης. Για την Πάτρα και το καρναβάλι της!


Οι φωτογραφίες είναι του Α.Μ. για το patrasevents.gr.