Η «βασίλισσα της σόουλ», όπως δικαίως την έχει χαρακτηρίσει ο Μπάρακ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι αυτός θα είναι ο τελευταίος χρόνος που διανύει στη σκηνή και τη δισκογραφία.

Πριν αποσυρθεί από τα μουσικά δρώμενα ωστόσο, αναμένεται να κυκλοφορήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ο δίσκος με τη συνεργασία της με τον Στίβι Γουόντερ.

Τη βαρύγδουπη δήλωση περί «σύνταξης» πραγματοποίησε η ίδια η 74άχρονη τραγουδίστρια σε θυγατρικό κανάλι του NBC στο Ντιτρόιτ: 

«Ξέρω τι λέω, φέτος θα βγω στη σύνταξη. [...] Δεν πρόκειται να καθίσω και να μην κάνω τίποτα. Αυτό δεν θα ήταν καθόλου καλό», ανέφερε η Φράνκλιν, επισημαίνοντας ότι θα γίνει ακόμη πιο επιλεκτική στις συνεργασίες της, διότι σκοπεύει να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στα εγγόνια της.

Αν και δεν το παραδέχεται βέβαια, σημαντικό ρόλο στην απόφασή της αυτή, σίγουρα έπαιξε και το γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ταλαιπωρηθεί ιδιαίτερα με προβλήματα υγείας.

Παρότι αρχικά είχε αρνηθεί ότι υπέφερε από καρκίνο στο πάγκρεας, τελικά επιβεβαίωσε ότι το 2010 χρειάστηκε να υποβληθεί σε εγχείριση αφαίρεσης όγκου με αποτέλεσμα τη διαδοχική ακύρωση συναυλιών της.