Η φιλοσοφία

Το Κτήμα Μερκούρη με τους άριστα δημιουργημένους χώρους του προσπαθεί να φέρει κοντά τον κάθε άνθρωπο με την  Φύση, στην γνωριμία του με την ξεχασμένη αγροτική παράδοση και τον πολιτισμό. Καθημερινά καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια από τους ανθρώπους του Κτήματος Μερκούρη, ώστε να απολαμβάνουμε όλοι μας όταν το επισκεπτόμαστε σύγχρονες υπηρεσίες, που όμως παραμένουν αυστηρά μέσα στο πλαίσιο της φιλοσοφίας ενός οδοιπορικού στο αγροτικό τοπίο.Χώροι του Κτήματος Μερκούρη

Η εντύπωση

..<< ήταν όμως αναπόφευκτο, αφού όλοι μας ασφαλώς αναγνωρίζουμε ότι, πέρα από τις ανυπέρβλητες δυνάμεις της φύσης που καθορίζουν το πεπρωμένο του τόπου και του χρόνου, το όραμα, η ανθρώπινη παρουσία και θέληση αλλά και η ανθρώπινη πράξη είναι εκείνα τα στοιχεία που επιτρέπουν και συχνά προσδιορίζουν, δικαιώνοντας ή όχι ιστορικά, το αποτέλεσμα >>.

Όμορφες λέξεις, σκεφτόμουνα καθώς διάβαζα ένα έντυπο που μιλούσε για την ιστορία του κτήματος, λέξεις που βγαίνανε από ένα στόμα, από την καρδιά ενός ανθρώπου που έδωσε την αγάπη του για να θεμελιωθεί κάτι ξεχωριστό και κάτι θαυμαστό για να το απολαμβάνουμε εμείς σήμερα. Έτσι είναι, γνέφοντας καταφατικά με το κεφάλι μου, γιατί πέρα από την φύση και εμείς οι ίδιοι, οι πράξεις μας, η θέληση μας, το κατά πόσο είμαστε ικανοί και δημιουργικοί ή όχι, παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη.


Η ευχάριστη έκπληξη της επίσκεψης μας, το Αγροτικό Μουσείο του Κτήματος Μερκούρη


Το "καμάρι" του Κτήματος Μερκούρη, το Αγροτικό Μουσείο του, με την συλλογή παλιών αγροτικών εργαλείων και μηχανημάτων

Η ιστορία

Η ιστορία του μέρους ξεκινά περίπου στο 1840 όταν και γίνεται η πρώτη γνωριμία του τόπου με τον Θεόδωρο Μερκούρη. Έναν ατίθασο και ανήσυχο νέο, βορειοηπειρωτικής καταγωγής, που η οικογένεια του ήταν εγκατεστημένη στο ορεινό χωριό της Δίβρης αλλά παράλληλα διατηρούσε στενούς δεσμούς με την πόλη του Πύργου. Στα μέσα της δεκαετίας του 1860 ο Θεόδωρος Μερκούρης, αρχίζει να γίνεται ιδιοκτήτης του Κτήματος με τη διαδικασία διαδοχικών παραχωρήσεων εθνικών γαιών στον ίδιο ή και άλλους, βάσει του διατάγματος περί προικοδοτήσεως του Καποδίστρια. Κεντρικός άξονας της εκμετάλλευσης του νεοσύστατου Κτήματος είναι η σταφιδοκαλλιέργεια, που εισέρχεται τότε δυναμικά στην εμπορευματοποιημένη γεωργική παραγωγή της χώρας αλλά και η αμπελοκαλλιέργεια για την παραγωγή κρασιού.

Οι κόποι, η γνώση και η κουλτούρα του θα μεταφερθούν σιγά σιγά σε αυτό εδώ το τοπίο, αποτελώντας μια πολύτιμη αρχική υποδομή και γόνιμο σπόρο.  Στις βασικές του καλλιέργειες έχει προστεθεί η ελαιοποιήσιμη ελιά, με εκριζώσεις εκτάσεων στις οποίες προηγουμένως κυριαρχούσε η σταφιδάμπελος. Επίσης, στον χάρτη σημειώνονται εκτάσεις ως σιτοχώραφα, κριθαροχώραφα και μορεώνας (καλλιέργεια μουριάς) για την ενασχόληση με την σηροτροφία (εκτροφή μεταξοσκωλήκων για την παραγωγή μεταξιού).

Το 1870 έχουμε την κατασκευή της οικογενειακής κατοικίας και των πρώτων κτιριακών εγκαταστάσεων, ενώ κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου, ενός νέου, σύγχρονου οινοποιείου και ενός ελαιοτριβείου.


Χώροι του Κτήματος Μερκούρη

Στο σήμερα

Με προγραμματισμό και σκληρή δουλειά των ανθρώπων του, συνδυάζοντας και την αγάπη τους για τον τόπο και την φύση, το Κτήμα Μερκούρη ξεκινά να αναπτύσσεται συστηματικά, με σύγχρονη μορφή και σύνθεση που αξιοποιεί την παράδοση, την συσσωρευμένη εμπειρία και τα μηνύματα της αγοράς.

Στις παλιές βιοτεχνικές εγκαταστάσεις συγκροτείται ένα μοντέρνο και άρτια στελεχωμένο οινοποιείο. Εξίσου αξιοποιείται και ο ελαιώνας, που τροφοδοτεί πλέον την παραγωγή τυποποιημένων προϊόντων, βιολογικών και μη, με κατεύθυνση τις εξαγωγές.

Το Κτήμα Μερκούρη σήμερα διαθέτει 160 στρέμματα αμπελώνων και 80 στρέμματα ελαιώνων στο Κορακοχώρι Ηλείας, σε μια περιοχή που οι εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες βοηθούν ιδιαίτερα στην παραγωγή οίνων και ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας. 


Η παροχή Αγροτουριστικών Υπηρεσιών

Οι υπηρεσίες αγροτουρισμού που παρέχει το Κτήμα Μερκούρη απευθύνονται σε όλο το κόσμο, λάτρες τις ιστορίας, του κρασιού, της φύσης και αφορούν στην δυνατότητα επίσκεψης των εγκαταστάσεων του οινοποιείου, των αμπελώνων και των ελαιώνων του κτήματος, καθώς και του αγροτικού μουσείου.

Περιλαμβάνουν επίσης τη δυνατότητα περιπάτου στο δάσος και την παραλία και ολοκληρώνονται αν το επιθυμεί η ψυχή σας με τον καλύτερο τρόπο, με γευσιγνωσία των προϊόντων του κτήματος, κάτω από τις αιωνόβιες κουκουναριές, με θέα το Ιόνιο πέλαγος και τη νήσο Ζάκυνθο. Μια πολύ καλή ιδέα για εκπαιδευτική εκδρομή των σχολείων, που θα φέρει κοντά τους μικρούς μας φίλους σε γνωριμία με την διαδικασία παραγωγής του κρασιού και τις αγροτικής ιστορίας της περιοχής.

Το κτήμα μπορεί κανείς να το επισκεφτεί κάθε μέρα εκτός Κυριακών τις ώρες 09:00 έως 15:00. http://www.mercouri.gr

Που θα βρείτε το Κτήμα Μερκούρη


Οι νέοι μου φίλοι-συνοδοιπόροι σε αυτό το οδοιπορικό