Aναμφισβήτητα η φωτογραφία που κυκλοφορεί περισσότερο και διαδίδεται με ρυθμούς αστραπής στα social media από το βράδυ της Τετάρτης είναι ένα μείγμα πολιτικής ιστορίας και cult gossip ελληνικού δράματος που βίωσε με τον πιο εμφατικό τρόπο η Ελλάδα πριν από 29 ολόκληρα χρόνια.

Το νεύμα του Ανδρέα Παπανδρέου στη Δήμητρα Λιάνη είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό ντοκουμέντο της πολιτικής ζωής της Ελλάδας τη δεκαετία του '80, μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1981.

Μια φιλόδοξη έκθεση που άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό από την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων την Τετάρτη, πραγματεύεται όλη αυτή τη δεκαετία που αν και μοιάζει πλέον μακρινή, φαίνεται πως έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της στη χώρα. Και από μια τέτοια έκθεση, δεν θα μπορούσε να λείπει ένα τέτοιο στιγμιότυπο!

Έτσι, όπως αναφέρει το news247, οι πρώτοι της επισκέπτες στάθηκαν ιδιαίτερα στην μακέτα που αναπαριστά το "νεύμα του Ανδρέα" από το αεροδρόμιο, στις 22 Οκτωβρίου 1988.

Με φιγούρες Playmobil, ο δημιουργός αποτύπωσε με εντυπωσιακή ακρίβεια, τόσο το σκηνικό στον αερολιμένα του Ελληνικού, το κοινό με τις σημαίες του ΠΑΣΟΚ και φυσικά το ζευγάρι στα σκαλιά του αεροπλάνου.

Ο δημιουργός τους με το ψευδώνυμο Grecobil ασχολήθηκε επί τρεις μήνες με την ολοκλήρωση της αναπαράστασης. Μάλιστα, τα επιπλέον στοιχεία, πέραν των διάσημων Playmobil - όπως ο Πύργος Ελέγχου, ο στήσιμο του χώρου του αεροδρομίου, οι πινακίδες κτλ - είναι δικής του κατασκευής.

Όπως μάθαμε, ασχολείται με τη συλλογή Playmobil από το 1996 και εδώ και καιρό εκθέτει παρόμοιες δημιουργίες σε μεγάλα event και εκθέσεις.


Το χρονικό τις κίνησης

Ο Ανδρέας Παπανδρέου επιστρέφει στην Ελλάδα από το Λονδίνο και στο αεροδρόμιο τον περιμένει πλήθος οπαδών του ΠΑΣΟΚ της αλλαγής με σημαίες στα χέρια.

Έχει μόλις υποβληθεί σε επέμβαση μπάι-πας και κατεβαίνει τα σκαλιά του αεροσκάφους της Ολυμπιακής Αεροπορίας συνοδευόμενος από στελέχη και συνεργάτες, σε μια επάνοδο που έρχεται να κλείσει τα στόματα όσων αμφισβητούσαν την ικανότητά του να βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας.

Στο βάθος, διακρίνεται η φιγούρα μιας αεροσυνοδού, της Δήμητρας Λιάνη που μόλις ξεπροβάλει από την πόρτα του αεροσκάφους. Ξαφνικά, ο Ανδρέας κοντοστέκεται, στρέφει το βλέμμα του προς τα πίσω και κάνει νόημα στην αεροσυνοδό, που αυτόματα γίνεται γνωστή στο πανελλήνιο ως Μιμή.

Ένα χρόνο αργότερα, η Δήμητρα Λιάνη θα παντρευτεί τον Ανδρέα Παπανδρέου και θα τον συνοδεύσει ως σύντροφός του και σύζυγος πρωθυπουργού, ως το τέλος της ζωής του.


ΑΦΙΞΗ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (1988) ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΧΕΡΦΙΛΝΤ

Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη είναι μια πρωτότυπη ιστορική και πολιτισμική αναδρομή στην δεκαετία του ’80 η οποία έχει στόχο να προσφέρει στον επισκέπτη μια μοναδική αναβιωτική εμπειρία.

Πολιτική, τρόποι ζωής, τέχνες και τεχνολογία του ’80, θα ανασυσταθούνσε 18 περίπτερα, μέσα από ένα συνδυασμό άμεσης πληροφορίας, οπτικοακουστικών εκθεμάτων και διαδραστικών εφαρμογών.

Ο επισκέπτης αντιμετωπίζει μεταξύ άλλων, τα μεγάλα μεγέθη του πολιτικού ανταγωνισμού της εποχής, τις σημαντικές πολιτικές που ασκήθηκαν από τις κυβερνήσεις, την κινητοποίηση των μαζών και την πολιτική στράτευση, καθώς και τα βασικά πολιτικά γεγονότα της περιόδου (εκλογικές αναμετρήσεις, πολιτικοί πρωταγωνιστές, πολιτική επικοινωνία, νομοθετικό έργο, σκάνδαλα, κομματικό φαινόμενο).

Η έκθεση διοργανώνεται από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, με πρόγραμμα παράλληλων δράσεων στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Διάρκεια έκθεσης: 25 Ιανουαρίου – 12 Μαρτίου 2017.



Το νεύμα του Ανδρέα Παπανδρεου στην Λιάνη έγινε… playmobil