Εμείς οι Πατρινοί πρέπει να είμαστε οι μόνοι στην Ελλάδα που δεν στεναχωριόμαστε τόσο πολύ όταν τελειώνουν οι γιορτές των Χριστουγέννων για ένα και απλό λόγο...

Γιατί σε λίγες ημέρες υποδεχόμαστε την τελετή έναρξης του Καρναβαλιού μας.

Με το κατευθείαν ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος μετατρέπεται σε αποκριάτικο και μόλις κρύψουμε τα δέντρα και τα στολίδια αρχίζουμε να ψάχνουμε τα καρναβαλικά μας σύνεργα και να κάνουμε τις πρώτες σκέψεις για το τι θα ντυθούμε. Έτσι η κατάθλιψη των γιορτών περνά στο άψε σβήσε.

Η τελετή της έναρξης σηματοδοτεί την αρχή του πλήθους των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού. Λίγες μέρες πριν βγαίνει ο τελάλης με το ειδικά διαμορφωμένο άρμα για να αναγγείλει το χαρμόσυνο γεγονός και το βράδυ του Σαββάτου δημιουργείται στην πλατεία Γεωργίου μια μεγάλη γιορτή με πολλές εκπλήξεις. Τα τελευταία χρόνια βέβαια λόγω κρίσης το μπάτζετ του Δήμου δεν επιτρέπει υπερβολικά έξοδα πάνω στο θέμα του Καρναβαλιού χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν γίνονται προσπάθειες για να βγει ένα καλό αποτέλεσμα.

Όλοι αυτές τις ημέρες πάντα νοσταλγούν και αναφέρονται σε ενάρξεις παλαιότερων ετών όπου τα πράγματα ήταν πιο φαντασμαγορικά και η συμμετοχή του κόσμου πολύ μεγαλύτερη. Κι αν πολλοί δεν θυμάστε πως ήταν οι ενάρξεις παλαιών ετών μπορούμε να σας φρεσκάρουμε τη μνήμη με ένα μικρό δείγμα και συγκεκριμένα με την τελετή έναρξης λίγο μετά την είσοδο του millenium, το 2000.

Μια εποχή όπου στην πλατεία Γεωργίου δεν έπεφτε καρφίτσα από τον κόσμο και τα δρώμενα ήταν πιο πλούσια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2000 ήταν η πρώτη χρονιά που το άρμα του βασιλιά Kαρνάβαλου έκανε είσοδο στην πλατεία και μπορούσε να το δει το πλήθος, καθώς μέχρι τότε πρωτοεμφανιζόταν μόνο στις παρελάσεις.

Αργότερα ο δήμαρχος Ευάγγελος Φλωράτος κηρύσσει την αρχή του μεγαλύτερου χειμερινού πολιτισμικού γεγονότος της Πάτρας και όχι μόνο, με τη συνοδεία των κλασσικών πυροτεχνημάτων. Ας ταξιδέψουμε με το βίντεο που ακολουθεί στην ιστορία του Πατρινού Καρναβαλιού κάνοντας στάση στην τελετή έναρξης του 2000.

Για να θυμούνται οι παλαιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι...