Οι γνωρίζοντες όμως τα οικονομικά, και δη τα νέα μέτρα που εφαρμόζονται από 1-1-2017, συμπεραίνουν ότι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού δεν ήταν παρά ευχετήριες αυταπάτες για άλλη μια φορά.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση στους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι αντιλαμβανόμενοι τί ισχύει στο νέο ασφαλιστικό, έδειξαν τις προθέσεις τους ήδη από το 2016, όταν χιλιάδες από αυτούς έκλεισαν τα βιβλία τους, δεν ανανέωσαν τις άδειές τους, αδυνατώντας παράλληλα να καταβάλλουν τα ήδη χρωστούμενα στους ασφαλιστικούς τους φορείς. Είναι μία πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε καθημερινά, στο άμεσο περιβάλλον μας, με μοναδική, έως γραφική, την αισιοδοξία της κυβέρνησης, ότι με αυτόν τον νόμο θα σωθούν τα ταμεία.

Ένα από τα κραυγαλέα και παράλογα του νέου ασφαλιστικού είναι ο υπολογισμός των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους από 1-1-2017 με τα εισοδήματα του 2015. Αναρωτιέται κανείς για τον ιθύνοντα νου που συνέλαβε τις διατάξεις, ενώ ταυτόχρονα οι κυβερνώντες δεν ακούν ή δεν θέλουν να ακούσουν έμπειρους εργατολόγους και δικηγόρους, που τονίζουν ότι ο νέος νόμος καταργεί την αρχή της αναλογικότητας. Επομένως, θα υπάρξουν πολλές προσφυγές στο ΣτΕ και κανείς δεν αποκλείει να κριθεί ο νόμος αντισυνταγματικός. Δεν είναι δυνατόν να σταθεί έναν νόμος ως δίκαιος όταν ο ασφαλισμένος με εισφορές άνω των 1.000 Ευρώ μηνιαίως θα λαμβάνει ως σύνταξη ακριβώς το ίδιο ποσό με αυτόν που είχε 150 Ευρώ εισφορά, ενώ κατά τη περίοδο ασφάλισης θα απολαμβάνουν ακριβώς τις ίδιες παροχές. Και όπως αποδείχτηκε από τον νόμο για τα κανάλια, τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης περί συνταγματικότητας είναι ανύπαρκτα.

Σε μία δε περίοδο που το κράτος έχει ανάγκη εσόδων, προωθώντας και εφαρμόζοντας εξωφρενικά φορολογικά μέτρα και με δεδομένη την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών-επιχειρήσεων έρχεται ένας νόμος που ευνοεί εξόφθαλμα το μαύρο χρήμα και την απόκρυψη εισοδημάτων. Χιλιάδες επιχειρήσεις θα κλείσουν είτε γιατί δεν αντέχουν να πληρώνουν μέχρι και 87% τους εισοδήματος τους στο κράτος, είτε γιατί θα κινηθούν προς αφανή-μαύρη λειτουργία. Αυτό θα οδηγήσει σε μεγάλη μείωση εσόδων, αύξηση ανεργίας και εν τέλει σε νέα πρόσθετα φορολογικά μέτρα για τη κάλυψη των απωλειών. Ανοίγει ένας φαύλος κύκλος που δύσκολα θα κλείσει τα επόμενα χρόνια.

Κανένα ταμείο δεν θα σωθεί, καμία ανάπτυξη δεν θα έρθει με αυτό το ασφαλιστικό. Όσο δεν εισρέει νέο χρήμα στην οικονομία με επενδύσεις, η ύφεση θα είναι εδώ και η κρίση θα βαθαίνει, με τον υψηλό ΦΠΑ, την δυσβάσταχτη φορολογία και τα νέα μέτρα του 2017 περί ασφαλιστικών εισφορών. Οι προβλέψεις τους για άλλη μια φορά θα διαψευσθούν, με την διαφορά ότι τώρα δεν θα μπορούν να επικαλεστούν τους «κακούς» ξένους.

Η λανθασμένη οικονομική πολιτική, με επιστέγασμα το ασφαλιστικό (που στην ουσία του είναι βαρύ φορολογικό νομοσχέδιο), είναι έργο αποκλειστικά των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και πρέπει το συντομότερο να καταπέσει. Οι αυταπάτες τους κόστισαν αρκετά και οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο να πληρώνουν τις ιδεοληψίες τους και τις έωλες προσδοκίες τους.