Το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας (ΜΕΤ) του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με τα Τμήματα Αγωγής Υγείας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, και την Ένωση Εικαστικών Πάτρας προκηρύσσει Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εικαστικής Δημιουργίας με Θέμα: “Ούτε θύτης, ούτε θύμα στο Διαδίκτυο”, με την υποστήριξη/έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Στόχος του Διαγωνισμού είναι να συμβάλει στην πρόληψη του Διαδικτυακού Εκφοβισμού, θέτοντας  την εικαστική δημιουργία στην υπηρεσία της ευαισθητοποίησης των μαθητών.

Το εικαστικό υλικό που θα συγκεντρωθεί μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική εικαστική συλλογή για το διαδικτυακό εκφοβισμό και να χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Τα έργα μπορούν να πραγματεύονται θέματα όπως:

  • μορφές του εκφοβισμού που τα παιδιά κάνουν ή δέχονται μέσω της χρήσης του Διαδικτύου, κινητών τηλεφώνων, είτε άλλων ψηφιακών τεχνολογιών,

  • μεθόδους εκφοβισμού που συνήθως χρησιμοποιούνται και πρέπει να αναγνωρίζονται ώστε να αποφεύγονται,

  • λόγους που προκαλούν το διαδικτυακό εκφοβισμό,

  • συνέπειές του στα παιδιά και τους εφήβους, καθώς και

  • πρόληψη και αντιμετώπισή του διαδικτυακού εκφοβισμού.

Στο διαγωνισμό δεν γίνονται δεκτές ατομικές συμμετοχές.  Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των ομάδων με τις οποίες μπορεί να λάβει μέρος ένα σχολείο. Κάθε ομάδα μπορεί να συμμετάσχει με ένα μόνο έργο. Οι συμμετοχές  χωρίζονται σε δυο ηλικιακές κατηγορίες:

α) Ομάδες μαθητών Δημοτικού

β) Ομάδες μαθητών Γυμνάσιου-Λυκείου

Η διάρκεια του διαγωνισμού καθορίζεται από την ημέρα προκήρυξης του Διαγωνισμού έως τις 31 Μαρτίου 2017. Τα βραβεία θα δοθούν στους νικητές σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί  στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας στο πλαίσιο του Εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με τίτλο «Μουσεία και Αμφισβητούμενες ιστορίες: λέγοντας αυτά που δεν μπορούν να ειπωθούν στα Μουσεία» και της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων 2017, το Σάββατο 13 Μαΐου 2017, στις 19.30. Όλα τα έργα θα εκτεθούν σε ομότιτλη έκθεση που θα εγκαινιαστεί την ημέρα της απονομής των βραβείων.  Όλες οι συμμετέχουσες σχολικές ομάδες θα λάβουν Βεβαίωση συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες:

https://www.dropbox.com/sh/b4rodiu87zxq6z2/AADBp_CCz8dR0RG6HVWiA57ea?dl=0

https://www.facebook.com/Museum-of-Science-and-Technology-109823479058588/

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση παρακαλώ επικοινωνήστε μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης stmuseum @ upatras.gr  ή στα τηλέφωνα 2610 969973/2, 2610 996732.