Επίδομα γάμου δικαιούνται και όσοι έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης, σύμφωνα με νέα εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας που δημοσιοποιήθηκε στη Διαύγεια.

Όπως αναφέρει εξομοιώνονται πλήρως οι αντισυμβαλλόμενοι στο σύμφωνο συμβίωσης με τους εγγάμους ως προς κάθε δικαίωμα, παροχή, υποχρέωση ή περιορισμό που προκύπτει από τις διατάξεις της εν γένει κοινωνικοασφαλιστικής, προνοιακής και εργατικής νομοθεσίας, καθώς και υλοποίησης πολιτικών απασχόλησης.

Ενδεικτικά, η χορήγηση επιδόματος γάμου, άδειας γάμου, τα κριτήρια συμμετοχής και κατάταξης στα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ κ.λπ.

Ο νόμος 4356 του 2015 που θεσμοθετεί το νέο Σύμφωνο Συμβίωσης, προβλέπει με μια γενική διάταξη πως στους συντρόφους που υπογράφουν Σύμφωνο αναγνωρίζονται δικαιώματα, τα οποία μέχρι πριν από την ψήφιση του νόμου δεν απολάμβαναν και τα οποία απορρέουν από πληθώρα διατάξεων και κλάδων δικαίου (π.χ. ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό, φορολογικό, εργατικό, δημοσιοϋπαλληλικό κ.ά.). Ειδικά για τα ασφαλιστικά – εργασιακά προβλέπεται έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που θα προσαρμόζει τις κείμενες διατάξεις του εργατικού δικαίου και του δικαίου κοινωνικής ασφάλισης στις απαιτήσεις του νόμου για το Σύμφωνο.

Όπως όμως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νόμου, η ύπαρξη των εν λόγω δικαιωμάτων κατοχυρώνεται στον παρόντα νόμο, ενώ με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα απλώς θα ρυθμίζονται οι επιμέρους λεπτομέρειες για την άσκησή τους.