Ένα «παράθυρο» στην ιστορία της Πάτρας ανοίγει η Westia και ο ΣΚΕΑΝΑ, σε ένα μοναδικό και πρωτότυπο λεύκωμα 220 σελίδων που πρόκειται να παρουσιάσει μέσα στο επόμενο διάστημα.

Το λεύκωμα αποτελεί μία ιστορική αναδρομή στην εστίαση της Πάτρας, αλλά και στον χώρο της αναψυχής και της διασκέδασης, ξεκινώντας από τις αρχές του 20ου αιώνα και φτάνοντας έως και το millennium, όταν η ιστορία γύρισε χιλιετία.

Μέσα από τις σελίδες του λευκώματος μπορεί να δει κάποιος φωτογραφίες και να διαβάσει ιστορίες από τα δεκάδες καταστήματα εστίασης μέσα στα οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές Πατρινών. Παράλληλα με την ιστορική αναδρομή της εστίασης στην πόλη σκιαγραφείται και η ίδια η ιστορία της Πάτρας.

Γιατί κοιτάζοντας κανείς την ιστορία της Πάτρας μέσα από το "παράθυρο" της εστίασης και της διασκέδασης, μπαίνοντας στην μηχανή του χρόνου, και ταξιδεύοντας στο παρελθόν μαθαίνει τον τρόπο ζωής, τις νοοτροπίες των Πατρινών της κάθε γενιάς, αλλά και τα στοιχεία που χαρακτήρισαν σε κάθε ιστορική περίοδο, την τοπική κοινωνία.

Καταστήματα "μύθοι" για γενιές Πατρινών

Η ιδέα του λευκώματος ανήκει στον πρόεδρο του ΣΚΕΑΝΑ Γιώργο Κοτοπούλη, που μιλώντας στο patrasevents.gr τόνισε τα εξής: «92 χρόνια εστίασης στην Πάτρα χρειάστηκαν για να βγει ένα λεύκωμα που θα καταγράφει, τι που, πότε, πώς, γιατί, από ποιον και γιατί έγινε η εστίαση τον 20 αιώνα σε αυτή την πόλη.  Πιστεύω ότι το λεύκωμα που θα βγάλει η Westia θα αποτελέσει ένα ιστορικό ντοκουμέντο, όχι μόνο για τον κλάδο της εστίασης, αλλά και για την ίδια την πόλη».

Την έρευνα για το λεύκωμα και την συγκέντρωση του υλικού, την έχει αναλάβει η Πατρινή δημοσιογράφος, Γιώτα Κοντογιωργοπούλου. Το υλικό που έχει συγκεντρωθεί, σε φωτογραφίες και σε αφηγήσεις (προφορικές μαρτυρίες), είναι τόσο μεγάλο που θα χρειαστεί να εκδοθεί και νέο λεύκωμα από την Westia μέσα στο 2017.

Ο κ. Κοτοπούλης δηλώνει: «Έχω γεννηθεί μέσα στην εστίαση, αλλά ποτέ μου δεν θα πίστευα ότι δεν θα έφταναν για ιστορική καταγραφή και την παράλληλη διαδρομή της με την κοινωνία, 220 σελίδες.

Τόσα πολλά είναι τα καταστήματα της Πάτρας που στην εποχή τους το καθένα αποτέλεσε μύθο για γενιές και γενιές των Πατρινών, με πολλά από αυτά να αλλάζουν την ρότα της ψυχαγωγίας και να ανοίγουν νέους ορίζοντες».

Οι πρωταγωνιστές άνοιξαν την καρδιά τους

Στις σελίδες του λευκώματος φιλοξενούνται από γραφικούς καφενέδες, γαλακτοπωλεία, ταβέρνες, κουτούκια, πολυτελή εστιατόρια, μπουζουξίδικα, μέχρι και μεγάλα σύγχρονα club, τα οποία ζωντανεύουν μέσα από τις μαρτυρίες των πρωταγωνιστών του, των επιχειρηματιών, των σερβιτόρων, των μαγείρων, των μουσικών και γενικότερα των εργαζομένων που ασχολήθηκαν με τον χώρο της εστίασης και της διασκέδασης.

«Μιλήσαμε με τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της ιστορίας της εστίασης ή ακόμα και με συγγενείς τους γιατί κάποιοι από αυτούς, έχουν φύγει από την ζωή. Οι άνθρωποι αυτοί μας έδωσαν το υλικό, φωτογραφίες βγαλμένες από τα σεντούκια τους και μας άνοιξαν την καρδιά τους, καταθέτοντας μας την ψυχή τους, για να γίνει πραγματικότητα αυτό το λεύκωμα» τονίζει ο κ. Κοτοπούλης.

Το λεύκωμα της Westia και του ΣΚΕΑΝΑ θα κυκλοφορήσει μέσα στο επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις «δόντι». Την ευθύνη της έκδοσης έχει ο Ανδρέας Τσιλίρας. Να σημεωθεί ότι οι πρωταγωνιστές των καταστημάτων που σφράγισαν την εστίαση και την αναψυχή θα τιμηθούν σε ειδική εκδήλωση κατά τη διάρκεια της Westia για τη προσφορά τους στην πόλη και τον κλάδο.