Το «Άρμα Θέσπιδος», είναι ο νέος θεσμός λαϊκού θεάτρου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, που εδραιώθηκε τη θεατρική περίοδο 2015-16 και συνεχίζει δυναμικά τη θεατρική του διαδρομή.

Στόχος του «Άρματος» είναι να φτάσουν οι πολιτιστικές δράσεις στον απλό πολίτη, στους νέους και τους μαθητές, σ’ αυτούς που δυσκολεύονται να έρθουν σε επαφή με την τέχνη του θεάτρου.

Η δράση αυτή υλοποιήθηκε από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, αξιοποιώντας μια ιδέα του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του. Πρόκειται για ένα ευέλικτο θεατρικό σχήμα που παρουσιάζει θέατρο υψηλού επιπέδου έτσι ώστε οι θεατές να ψυχαγωγηθούν και να τύχουν της καλλιέργειας και της αφύπνισης που προσφέρει η τέχνη του θεάτρου.

Την προηγούμενη θεατρική περίοδο, το «Άρμα Θέσπιδος», παρουσίασε την κωμωδία του Άντον Τσέχωφ, με τον τίτλο: «Ελιξίριον Τσέχωφ». Δόθηκαν περίπου εκατόν είκοσι (120) παραστάσεις σε συνοικίες της πόλης, επιλέγοντας τις πιο απομακρυσμένες και πιο υποβαθμισμένες κοινωνικά και οικονομικά, σε χωριά, σε σχολεία, σε γειτονικές πόλεις τόσο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όσο και στα Ιόνια νησιά. Περίπου 13.000 πολίτες παρακολούθησαν την παράσταση με ένα συμβολικό εισιτήριο και δωρεάν σε ιδρύματα της περιοχής.


Τη νέα θεατρική περίοδο 2016-2017, το «Άρμα Θέσπιδος», παρουσιάζει το «Παιχνίδι του Έρωτα και της Τύχης» του Μαριβώ. Στο έργο, η πραγματική αγάπη υπερβαίνει και καταργεί τους ταξικούς διαχωρισμούς που η κοινωνία έχει επιβάλει στα άτομα από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις. Είναι μια ρομαντική κωμωδία για  την πραγματική ταυτότητα των ανθρώπων, την τυραννία των κοινωνικών ταμπού και τον θρίαμβο της αληθινής αγάπης.


Το «Άρμα Θέσπιδος» θα δώσει δύο εορταστικές παραστάσεις στο θέατρο ΜΠΑΡΙ την Πέμπτη 5/1 και την Παρασκευή 6/1/2017 στις 9 μμ. Με γενική είσοδο 5 ευρώ.

Υπεύθυνος του Άρματος είναι ο Πέτρος Βάης, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του  ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας . Τηλ. επικοινωνίας για τις παραστάσεις εκτός θεάτρου: 69 36 585 904

Το Παιχνίδι του Έρωτα και της τύχης του Μαριβώ , μία σατανική ίντριγκα γύρω από δύο ζευγάρια που ερωτεύονται αγνοώντας το ένα  την πραγματική ταυτότητα του άλλου, ολοκλήρωσε με επιτυχία τον  1ο κύκλο παραστάσεων στο Δημοτικό Θέατρο  Απόλλων και συνεχίζει δυναμικά την επικοινωνία του με θεατές του Νομού Αχαΐας και της ευρύτερης περιφέρειας που δεν έχουν τη δυνατότητα  να δουν μία θεατρική παράσταση.

Το Άρμα Θέσπιδος με περισσότερες από 60 παραστάσεις μέσα σε δύο μήνες  επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά το στόχο του Δήμου να φτάσει το Θέατρο και στο πιο απομακρυσμένο σημείο, αλλά και να επισκεφτεί Νοσοκομεία-Ιδρύματα , Κέντρα Ψυχικής Υγείας , φυλακές με ελεύθερη είσοδο.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης σημειώνει για το έργο:

Για να ζωντανέψουμε την ροκοκό  ατμόσφαιρα του έργου, οι ηθοποιοί ασκήθηκαν σε τεχνικές της Comedia dell’Arte και στην  grammlote.  Την ιδιαίτερη αυτή «εκφραστική» γλώσσα  της Comedia όπου οι «θεατρίνοι»  μιλάνε ακαταλαβίστικα και παντομιμικά αλλά γίνονται απόλυτα κατανοητοί από το κοινό. Με αυτοσχεδιασμούς και στυλιζάρισμα προσπαθήσαμε να τονίσουμε το Marivaudage, το έντεχνο  δηλαδή στυλ γραφής των διαλόγων του Μαριβώ, όπου  με επιτήδεια και πνευματώδη λογοπαίγνια οι πρωταγωνιστές αποκαλύπτουν και τις πιο λεπτές αποχρώσεις των αισθημάτων τους στο κοινό. Αντιμετωπίσαμε «Το Παιχνίδι του Έρωτα και της Τύχης» πάνω  απ’ όλα ως  παιχνίδι. Η σκηνοθεσία  και οι  ερμηνείες των ηθοποιών είναι ένα παιχνίδι ανάμεσα στην θεατρικότητα της Comedia και την «αισθηματικότητα» της Marivaudage. Ένα παιχνίδι ανάμεσα στην μεταμφίεση των χαρακτήρων  και τον πραγματικό τους  εαυτό.

Ταυτότητα της παράστασης:

Συγγραφέας: Μαριβώ
Μετάφραση: Γιάννης Βαρβέρης

Σκηνοθεσία-Διασκευή: Χρήστος Στρέπκος

Σκηνικά-κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου

Κίνηση: Μαριμίλλη Ασημακοπούλου

Φωτισμός: Νίκος Σωτηρόπουλος
Παίζουν: Γιάννης Τσάκωνας, Βασίλης Κόκκαλης, Ελένη Καλαντζοπούλου, Κατερίνα Κολλυροπούλου