Μία από τις χειρότερες χρονιές ήταν η φετινή για τους ελαιοπαραγωγούς, αλλά και για τους καταναλωτές.

Η συγκομιδή της ελιάς σχεδόν ολοκληρώθηκε για τους περισσότερους ελαιοπαραγωγούς, όμως το λάδι που βγήκε είναι λίγο, αφού οι ελιές είχαν μικρή καρποφορία φέτος, εξαιτίας της ξηρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και των έντονων καιρικών φαινομένων που παρατηρήθηκαν στη συνέχεια.

Ένας ακόμα αρνητικός παράγοντας που έπαιξε τον δικό του ρόλο είναι ότι πολλά από τα δέντρα της Αχαΐας και της Δυτικής Ελλάδας, είχαν δεχθεί σοβαρό πλήγμα από το δάκο. Το λιγοστό λάδι που βγήκε θα αποτελέσει έναν ακόμα βραχνά για δεκάδες σπίτια και νοικοκυριά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί από αυτούς που κάθε χρόνο βγάζουν λάδι, φέτος με δυσκολία θα καλύψουν τις ανάγκες των οικογενειών τους, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα έχουν τα περιθώρια για να το πουλήσουν.

Η τιμή του λαδιού εξαιτίας της μικρής ποσότητας αναμένεται να εκτιναχθεί στα ύψη, την ίδια στιγμή που η ζήτηση θα παραμείνει υψηλή, αφού το ελαιόλαδο είναι βασικό είδος διατροφής για τους Έλληνες.

Που θα φτάσει η τιμή του

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η τιμή του λαδιού εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 4 ευρώ το λίτρο, ενώ την περσινή χρονιά η τιμή του ήταν περίπου στα 3 ευρώ. Με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για ένα νοικοκυριό που έχει να αντιμετωπίσει μπροστά του τόσες και τόσες οικονομικές δυσκολίες.

Από την άλλη η αυξητική τάση του λαδιού, θεωρείται κάτι φυσιολογικό, από την στιγμή που οι ελαιοπαραγωγοί έχουν πάθει ζημιά που θα πρέπει με κάποιο τρόπο να καλύψουν.

Το όλο θέμα, πάντως, όπως σημειώνουν ειδικοί γεωπόνοι, θα πρέπει να απασχολήσει όσους ασχολούνται με την παραγωγή του λαδιού, ώστε να είναι πιο σωστοί στην όλη διαδικασία από την φροντίδα των δέντρων μέχρι και την συγκομιδή.