Ο Λάμπρος Φισφής είναι σεναριογράφος αλλά και ηθοποιός. Η πρώτη του δουλειά (σενάριο) για την τηλεόραση ήταν η σειρά "Η γενιά των 592 ευρώ", ενώ η πρώτη του εμφάνιση ως ηθοποιός ή καλύτερα ως stand up comedian ήταν στο "Κάψε το σενάριο".

Το stand up comedy είναι κάτι που γνωρίζει καλά, καθώς επί δύο χρόνια βρισκόταν στην Ολλανδία και έδινε τέτοιες παραστάσεις.

Από πέρυσι παρουσιάζει το stand up comedy show, "Δες το θετικό", που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς κάνοντας πάνω από 40 sold out παραστάσεις και επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Ακροπόλ ενώ παράλληλα κάνει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου στις 21:00 θα βρεθεί στην Πάτρα και στον θέατρο Πάνθεον.

Ο Λάμπρος Φισφής στην προσπάθειά του να βρει τις θετικές στιγμές της ζωής υπεραναλύει τις λεπτομέρειες της καθημερινότητας, βάζει στο μικροσκόπιο τα ασήμαντα πράγματα που μας ενοχλούν, αυτοσαρκάζει τις αδυναμίες του και καυτηριάζει οτιδήποτε συνωμοτεί εναντίον της ευτυχίας μας.

Πριν τον απολαύσουμε πάνω στη σκηνή, πάμε να δούμε τι είπε στο patrasevents.gr με αφορμή την επίσκεψή του στην πόλη μας.


"Είναι καιρός να προσπαθήσουμε όλοι να δούμε τα θετικά"

P.E.: «Δες το θετικό». Μια παράσταση που συνεχίζει για δεύτερη χρονιά. Πείτε μας δυο λόγια για το τι θα δούμε ακριβώς.

Λ.Φ.: «Η παράσταση είναι ένα stand up comedy show, ένας μονόλογος, ο οποίος ουσιαστικά σατιρίζει την καθημερινότητα, όχι την πολιτική, ούτε την οικονομική, αλλά τα απλά πράγματα της καθημερινότητας που βιώνουμε όλοι. Από μία επίσκεψη στην ταβέρνα, ένα μπάνιο σε μία ελληνική παραλία, μία επίσκεψη σε ένα κλαμπ, το να συζείς με μία γυναίκα, μέχρι το να μεγαλώνεις ένα μωρό».

P.E.: Εσείς βλέπετε τα θετικά στοιχεία σε καταστάσεις και πράγματα; 

Λ.Φ.: «Το προσπαθώ, αυτός είναι ο στόχος. Νομίζω ότι είναι καιρός να προσπαθήσουμε όλοι να δούμε τα θετικά κι αυτό προσπαθώ να περάσω και με την παράσταση, να έρθει ο κόσμος για μιάμιση ώρα, να γελάσει, να αναχαρεί και να ξεχάσει για λίγο την αρνητική κατάσταση».

P.E.: Τι σας έκανε να ασχοληθείτε εξαρχής με το stand up comedy;

Λ.Φ.: «Νομίζω το βασικό πράγμα που κάνει τον πιο πολύ κόσμο να ασχοληθεί με την κωμωδία, είναι η επιθυμία του να κάνει τον κόσμο να γελάσει. Είναι ένα πολύ ωραίο συναίσθημα, όταν καταφέρνεις να ενώσεις 300-400 άτομα σε μια παρέα, η οποία θα γελάσει με κάτι που είπες. Ε, και μετά λίγο εθίζεσαι σε αυτό και θες να κάνεις τον κόσμο όλο και πιο πολύ να γελάσει».


"Ποτέ δεν προσβάλλω κάποιον από το κοινό"

P.E.: Σας έχει τύχει ποτέ κάτι περίεργο κατά τη διάρκεια μιας παράστασης; Ευχάριστο ή δυσάρεστο; 

Λ.Φ.: «Κάθε παράσταση έχει τα περίεργά της. Γενικά κάθε παράσταση είναι μοναδική, έχει διαφορετικό κόσμο και κάθε φορά θα βρεις κάτι ιδιαίτερο, είτε καλό είτε κακό. Στην αρχή όταν ξεκινάς, κατά βάση έχεις αναποδιές και δυσκολίες, αλλά μετά όσο βελτιώνονται τα πράγματα, πάνε καλύτερα και πάντα υπάρχουν ιδιαίτεροι χαρακτήρες στο κοινό που ζωντανεύουν την παράσταση».

P.E.: Σας αρέσει να εμπλέκετε τους θεατές στις παραστάσεις σας;

Λ.Φ.: «Ναι, γενικώς μου αρέσει να έχω έναν διάλογο με το κοινό γιατί αυτό είναι που κάνει και κάθε παράσταση μοναδική, να γνωρίσεις λίγο τον κόσμο και να τον ενώσεις. Ποτέ βέβαια δεν προσβάλλω κάποιον από το κοινό, δηλαδή κανένας δεν έχει φύγει θιγμένος από κάτι που έχω πει. Συνήθως ο κόσμος που του μιλάω στην παράσταση, είναι ο πρώτος που θα 'ρθει να μου μιλήσει στο τέλος».

P.E.: Τι κάνετε όταν ένα αστείο που έχετε δουλέψει πολύ, δεν έχει την ανταπόκριση που θα θέλατε; 

Λ.Φ.: «Συνήθως, στην παράσταση έχω ένα αστείο κάθε περίπου 8 δευτερόλεπτα, δηλαδή ο κόσμος γελάει περίπου 7-8 φορές το λεπτό. Τώρα αν ένα αστείο που έχει δουλευτεί και έχει δοκιμαστεί σε πολύ κόσμο και δουλεύει, γιατί είναι ένα αστείο μέσα στην παράσταση και πρέπει να δουλεύει, αλλά σε εκείνη την βραδιά όχι, δεν πειράζει. Απλώς αναρωτιέσαι γιατί έγινε, τι πήγε λάθος, αλλά οκ μετά από 8 δευτερόλεπτα θα έρθει το επόμενο, δεν έγινε και τίποτα».


"Κάθομαι σε μία γωνίτσα και παρατηρώ τον κόσμο"

P.E.: Πώς γράφεται ένα κείμενο stand up comedy; 

Λ.Φ.: «Μ' αρέσει να παρατηρώ τον κόσμο και αυτά που κάνει. Κάθομαι σε μία γωνίτσα και τους βλέπω και μελετάω τις συνήθειες, τις συμπεριφορές και αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και μετά κάθομαι και τα αναλύω στο χαρτί για να μπορέσω να τα φτιάξω με πιο κωμικό τρόπο, να βγάλω τα αστεία μέσα από αυτό που έχω παρατηρήσει».

P.E. Παράλληλα, σας βλέπουμε και στο «τιμόνι» του «Quizdom the show» για δεύτερη σεζόν. Πώς νιώθετε τώρα που έχει περάσει ήδη ένας χρόνος; 

Λ.Φ.: «Είναι πολύ ωραία, είναι μία δουλεία που μ' αρέσει. Έχει πάλι λίγο αυτό το φιλικό στοιχείο, το στοιχείο της παρέας που μαζεύεται στο σπίτι και παίζει παιχνίδια, αυτό προσπαθώ να περάσω και στην εκπομπή. Σίγουρα, όσο κάνεις μια δουλειά παραπάνω, τόσο θες να την ψάξεις και να την βελτιώσεις και να δεις λίγο τους τρόπους για να την αναλύεις και να την κάνεις καλύτερη κι αυτό είναι η δεύτερη χρονιά για μένα. Έχει φύγει το πρώτο άγχος και ψάχνω να βρω καινούρια παραθυράκια για το πώς μπορώ να την κάνω ακόμα καλύτερα».


"Διαλέγω το θέατρο τυφλά"

P.E.: Όλοι θυμόμαστε το «Κάψε το σενάριο». Θα θέλατε να ξανακάνετε μια stand up comedy εκπομπή στην τηλεόραση; 

Λ.Φ.:  «Πάντα συζητιέται η επιστροφή του «Κάψε το σενάριο», απλώς τα πράγματα τώρα, δυστυχώς είναι λίγο ζόρικα στην τηλεόραση. Και τότε που ξεκινούσε το «Κάψε το σενάριο» ήταν, αλλά τώρα ίσως είναι ακόμα πιο πολύ και δεν ρισκάρουν τα κανάλια. Είμαστε πάντα σε συζητήσεις, αλλά ακόμη δεν έχει ευδοκιμήσει κάτι, για να επιστρέψει. Αλλά σίγουρα, εμείς είμαστε έτοιμοι και θέλουμε».

P.E.: Κι αν σας έβαζα το δίλημμα θέατρο ή τηλεόραση, τι θα διαλέγατε; 

Λ.Φ.: «Θέατρο τυφλά. Μου αρέσει πολύ η τηλεόραση, αλλά το θέατρο είναι ειδικό για την κωμωδία. Η κωμωδία είναι ένα είδος θεάτρου, το οποίο πρέπει να γίνεται ζωντανά. Το ζωντανό είναι αυτό που πραγματικά έχει την μεγαλύτερη αξία και πολύς κόσμος που με έχει δει και στην τηλεόραση έρχεται μετά στο live και καταλαβαίνει ότι είναι δέκα φορές καλύτερο, γιατί η επικοινωνία που έχεις στο live με τον κόσμο, αυτό που δημιουργείται, δεν μπορείς να το έχεις στην τηλεόραση, οπότε αν είναι να μπει ένα δίλημμα ανάμεσα στα δύο, διαλέγω το θέατρο τυφλά».

P.E.: Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; 

Λ.Φ.:  «Ξεκινάμε σήμερα την περιοδεία της παράστασης από το Αγρίνιο και αύριο ερχόμαστε στην Πάτρα. Μετά συνεχίζουμε εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα και στο Θέατρο Ακροπόλ στην Αθήνα και παράλληλα, είμαι στο “Quizdom the show” στην τηλεόραση. Προς το παρόν αυτά με κρατούν απασχολημένο».