Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Ο πατέρας της σαμπάνιας ο Βενέδικτος μοναχός Dom Pierre Perignon όταν την ανακάλυψε αναφώνησε: αδελφοί ελάτε γρήγορα, πίνω αστέρια! Εγώ όταν δοκίμασα πρώτη φορά σαμπάνια πριν πολλά χρόνια, ήμουν περίπου 20 χρονών, έμεινα για λίγο να κοιτάζω το ποτήρι απορημένος από τα τόσα αρώματα και την υπέροχη γεύση και συνέχισα να πίνω εκστασιασμένος.

Το αποκλειστικό δικαίωμα να ονομάζουν σαμπάνια τον αφρώδη οίνο τους το έχουν μόνο οι παραγωγοί της ομώνυμης περιοχής της Γαλλίας. Τρεις είναι οι ποικιλίες σταφυλιού που συμμετέχουν στην παραγωγή σαμπάνιας: το λευκό Chardonnay και τα ερυθρά Pinot Noir και Pinot Meunier.

Η ετικέτα της κάθε φιάλης προσδίδει την προέλευση του κρασιού, τις ποικιλίες των σταφυλιών, την χρονολογία συγκομιδής τους, την ζάχαρη που περιέχει και τα αρώματα που βγαίνουν.

NV (non-vintage): Μη χρονολογημένη σαμπάνια.            

Vintage: Σαμπάνια συγκεκριμένης χρονιάς.

Blanc de blancs: Σαμπάνια που έχει προκύψει από την οινοποίηση μόνο λευκών ποικιλιών.

Blanc de noirs: Σαμπάνια που έχει προκύψει από την οινοποίηση μόνο ερυθρών ποικιλιών.

Cuvee: Αποκλειστικό χαρμάνι που χρησιμοποιήθηκε στην οινοποίηση μιας συγκεκριμένης σαμπάνιας.

Η ποσότητα της ζάχαρης που περιλαμβάνει η κάθε σαμπάνια τις χωρίζει σε γλυκές που είναι οι sec, demi-sec και στις ξηρές που είναι οι brut, extra brut κλπ.


Σερβίρεται κρύα αλλά όχι πολύ παγωμένη και ιδανικά κρυώνει σε μεγάλες σαμπανιέρες με παγάκια ή παγωμένο νερό και όχι στην κατάψυξη. Πίνεται στους 8 με 10 βαθμούς Κελσίου και γεμίζουμε το γνωστό μακρόστενο ποτήρι μέχρι τη  μέση για να αφήσουμε χώρο έτσι ώστε να ξεκλειδωθούν τα αρώματα.

Πως όμως ανοίγουμε την σαμπάνια? Πάντως όχι όπως κάνουν οι νικητές της φόρμουλα 1, με ανακίνηση της σαμπάνιας και εκτόξευση του φελλού. Το σωστό άνοιγμα της σαμπάνιας γίνεται αθόρυβα, πρώτα ξετυλίγουμε το ειδικό μεταλλικό προστατευτικό που βρίσκεται πάνω στο φελλό και με απαλές κινήσεις περιστρέφουμε το μπουκάλι κρατώντας τον φελλό μέχρι η πίεση που υπάρχει στο μπουκάλι να τον ωθήσει προς τα πάνω και  να βγει  με έναν διακριτικό θόρυβο, το μυστικό είναι να περιστρέφουμε την μπουκάλα και όχι τον φελλό και αν το κάνουμε για πρώτη φορά καλό είναι να προσέχουμε γιατί έχουν καταγραφεί  πολλά ατυχήματα από φελλό και να θυμάστε, αθόρυβα γιατί ο κανόνας λέει όσο μεγαλύτερος ο θόρυβος και ο αφρός στο άνοιγμα τόσο μικρότερη η ευχαρίστηση στο ποτήρι.

Η σαμπάνια πίνεται ως απεριτίφ αλλά μπορεί και να συνοδεύσει ένα γεύμα από την αρχή μέχρι το τέλος.

Μην το σκέφτεστε, μέρες που είναι αξίζει μια μικρή πολυτέλεια, να ξορκίσουμε λίγο την μιζέρια των τελευταίων χρόνων και μην σκέφτεστε ότι θα ξοδέψετε μια περιουσία, υπάρχουν και μικρές συσκευασίες σε οικονομικές τιμές, αλλά αν πάλι δεν θέλετε να  ξοδέψετε χρήματα για μια σαμπάνια υπάρχουν και τα δικά μας τα ελληνικά αφρώδη κρασιά που είναι μια πιο οικονομική επιλογή και πολλά από αυτά είναι αξιόλογα.

Εις υγείαν λοιπόν ή μάλλον αφού πρόκειται για σαμπάνια a votre santé  και καλή χρονιά.

Στην νίκη αξίζουμε σαμπάνια, στην ήττα την χρειαζόμαστε (Ναπολέων Βοναπάρτης)