Με ένα άκρως εορταστικό Doodle, η Google εύχεται σε όλο τον κόσμο καλά Χριστούγεννα και μετρά αντίστροφα για την υποδοχή του νέου έτους.

Το συγκεκριμένο Doodle είναι εμπνευσμένο από την παράδοση που θέλει τα παιδιά να γυρίζουν την παραμονή των Χριστουγέννων (24/12) στις γειτονιές και να λένε τα Κάλαντα, ευχόμενοι στους νοικοκύρηδες χαρούμενες γιορτές.

«Εποχή για τραγούδι! Ο χειμώνας φέρνει μια σειρά από παραδόσεις, αλλά καμία τόσο παλιά και παραδοσιακή όσο τα Κάλαντα», αναφέρει η ομάδα της Google που δημιούργησε το σημερινό Doodle.

«Η χειμερινή περίοδος των γιορτών φέρνει δεκάδες παραδόσεις και έθιμα. Λίγα όμως είναι τόσο παλιά ή διασκεδαστικά όσο τα Κάλαντα. Εδώ και χιλιάδες χρόνια τα αυθεντικά Κάλαντα ήταν τοπικά τραγούδια που οι άρχοντες μοιράζονταν κατά τη διάρκεια ταξιδίων τους σε γειτονικές πόλεις. Δεν ήταν παρά στις αρχές του 19ου αι. που η πρακτική αυτή διαδόθηκε στην Αγγλία και τη Δυτική Ευρώπη, τότε που οι πόλεις διοργάνωναν υπαίθριες ορχήστρες που έπαιζαν μουσική για τους ανθρώπους ώστε να τραγουδούν καθώς περνούν από το σημείο. Πολλοί από τους περαστικούς έπιαναν ένα "τρίγωνο" και συμμετείχαν στα Κάλαντα» γράφει το βίντεο που συνοδεύει το doodle.

Κάλαντα - Η ιστορία του εθίμου

Τα Κάλαντα αποτελούν δημοτικά ευχητικά και εγκωμιαστικά τραγούδια που ψάλλονται εθιμικά κατ΄ έτος κυρίως την παραμονή μεγάλων θρησκευτικών εορτών όπως των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς (Αγ. Βασιλείου), των Θεοφανίων, ακόμη και των Βαΐων (ή Λαζάρου), με εξαίρεση εκείνων της Μεγάλης Παρασκευής που είναι κατανυκτικά. Κύρια παραδοσιακά μουσικά όργανα που συνοδεύουν τα κάλαντα είναι το τρίγωνο, το λαούτο, το νταούλι η τσαμπούνα, η φλογέρα κ.ά.
Οι τραγουδιστές - οργανοπαίκτες των καλάντων ονομάζονται "καλαντιστές"