Η γιαγιά μου είναι ένα από αυτά… Η γιαγιά μου, που σηκωνόταν το πρωί νωρίς για να με ξυπνήσει για τα κάλαντα. Που με μάθαινε την αγάπη και τη φροντίδα των άλλων...

Που με τάιζε κρυφά στο στόμα γλυκίσματα. Που τα γλυκά της είχαν άρωμα κανέλας και γαρίφαλου. Που μάζευε ρούχα και φαγητά κρυφά για να τα δώσει με το δικό της μαγικό τρόπο στους ανθρώπους που είχε φροντίσει να μάθει πως δυσκολεύονται και δεν έχουν. Κινήσεις με αρχή, μέση και τέλος πάντα την ανθρωπιά.

Επίσης έφτιαχνε τσουρέκια, στόλιζε το σπίτι με επιμέλεια και μαγείρευε τα πιο εκπληκτικά φαγητά για τον παππού, τα παιδιά και τα εγγόνια της.

Είστε πολύ τυχεροί όσοι έχετε ηλικιωμένους στο σπίτι αυτές τις άγιες μέρες.

Δεν μπορούμε να τους ξανακάνουμε νέους. Όμως, μπορούμε να τους βοηθήσουμε να ζήσουν στη θέρμη ενός ηλιοβασιλέματος που το κάνει πιο όμορφο η αβρότητά μας, η μέριμνά μας και η ενεργός και γνήσια αγάπη μας.

Τα Χριστούγεννα είναι το πνεύμα τού να δίδουμε χωρίς τη σκέψη να πάρουμε. Είναι ευτυχία, επειδή βλέπουμε τη χαρά στους ανθρώπους. Είναι μια εποχή όπου ξεχνάμε τον εαυτό μας και βρίσκουμε χρόνο για τους άλλους. Είναι η απόρριψη των ασήμαντων και η έμφαση στις αληθινές αξίες.

Είναι γαλήνη, στις διδασκαλίες τού Σωτήρος. Είναι ο καιρός που συνειδητοποιούμε βαθύτατα ότι όσο περισσότερη αγάπη δίδεται τόση περισσότερη υπάρχει για όλους. Οι γιορτές επίσης είναι τα παιδιά… τα παιδιά όλων.

Δυστυχώς όμως, το πραγματικό «νόημα» των Χριστουγέννων χάνεται καθώς όλο και περισσότερα παιδιά αγνοούν τι γιορτάζουμε. Σύμφωνα με νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.000 παιδιών, στο βρετανικό εμπορικό κέντρο Brent Cross, ένα στα πέντε παιδιά πιστεύει ότι ο Ιησούς Χριστός είναι... ποδοσφαιριστής της Τσέλσι!

Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, το 52% των παιδιών, ηλικίας 5 έως 12 ετών, θεωρούν πως ανήμερα της 25ης Δεκεμβρίου γιορτάζουμε τα γενέθλια του Αη-Βασίλη! Εν τω μεταξύ, το 10% πιστεύει ότι ο Ρούντολφ το ελαφάκι βρισκόταν μέσα στο στάβλο τη στιγμή της γέννησης του Θεανθρώπου.

Τέλος, το 25% πιστεύει ότι οι βοσκοί βρήκαν τη φάτνη με τη χρήση Google Maps, ενώ το 15% θεωρεί πως οι Μάγοι με τα Δώρα του έδωσαν ως δώρο μια τιάρα, ένα ραβδί και φτερά!

Ανάμεσα σε εκείνους που δεν πιστεύουν ότι ο Ιησούς είναι παίκτης της Τσέλσι -και μάλιστα επιθετικός- θεωρούν πως είναι αστροναύτης ή παίκτης στο X-Factor. Γελάς ε; Μη γελάς καθόλου...

Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας τη σημασία της φιλανθρωπίας.

Να τους μιλήσουμε για τη σημασία του να προσφέρει κανείς σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Τα Χριστούγεννα είναι η ιδανική περίοδος να «αναζητήσουμε» τα συναισθήματά μας και να τα μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας. Μια ευκαιρία για εμάς, ένα σπουδαίο δώρο για τα παιδιά…

Η εύρεση τής αληθινής χαράς των Χριστουγέννων δεν έρχεται με τη βιασύνη να κάνουμε περισσότερα ούτε βρίσκεται στην αγορά δώρων.

Τώρα που ήρθαν οι γιορτές ας δώσουμε κάτι παραπάνω στα παιδιά μας. Νομίζουμε πως γίνονται ευτυχισμένα μόνο με τα υλικά πράγματα, αλλά δεν είναι έτσι.

Να τα γεμίσουμε με αναμνήσεις, αναμνήσεις αγάπης, τρυφερότητας μα πάνω από όλα, ας τους μάθουμε την ανθρωπιά.

Την αξία που τόσο ξεχάσαμε.

Τα Χριστούγεννα έφτασαν!

Ανοίξτε τις καρδιές σας και αφήστε την αγάπη να τρυπώσει! Κάντε δώρα και φιλανθρωπίες.

Πιστέψτε με θα νιώσετε τόσο όμορφα… Είναι η ευκαιρία να πάρετε ένα δώρο και στον εαυτό σας. Δουλέψατε σκληρά, αποζημιώστε τον!

Κάντε βόλτες στην στολισμένη πόλη! Φάτε κάστανα και πιείτε ζεστή σοκολάτα!

Αγκαλιάστε αυτούς που αγαπάτε και πείτε τους «σ’ αγαπώ!».

Είναι τόσο ωραία η καλοσύνη! Η καλοσύνη και η ζεστή καρδιά είναι πόλος έλξης για όλους.

Καλά Χριστούγεννα λοιπόν όπως τα έχω εγώ στο μυαλό μου... όπως μου τα έμαθε η γιαγιά μου και όπως ακόμα μου τα μαθαίνει η μαμά... Να ελπίζουμε περισσότερο, να ευχόμαστε με την καρδιά μας, να συμπονούμε και να αγκαλιάζουμε με ειλικρίνεια τους γύρω μας.

Να ακούμε τις παιδικές φωνούλες να τραγουδούν…

Και να ανοίξει επιτέλους μια γρίλια μικρή, τόση δα μικρούλα μέσα μας….

Καλές γιορτές!!!