Πιστωτικά θετικοί (Credit Positive) είναι για ομολογιούχους και καταθέτες της Monte dei Paschi οι όροι διάσωσης που ενέκρινε η ιταλική κυβέρνηση.

Τα μέτρα που υιοθέτησε η ιταλική κυβέρνηση τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής για τη στήριξη του τραπεζικού κλάδου, αρχής γενομένης με την κρατική στήριξη της Monte Dei Paschi di Siena, αναμένεται να περιορίσουν το κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης σε άλλες τράπεζες, εκτιμά η Moody's.

«Η πρόταση είναι credit positive για τους κατόχους ομολόγων υψηλής εξασφάλισης και τους καταθέτες των τραπεζών που αφορά καθώς αυξάνει την προστασία τους μέσω πρόσθετων κεφαλαίων», εξηγεί ο οίκος.

«Παράλληλα, αναμένεται να μειώσει την πιθανότητα διάχυσης της κρίσης σε ισχυρότερες τράπεζες μετά την πιθανή εκκαθάριση μιας αδύναμης τράπεζας».

Η Ιταλία ενέκρινε ένα fund ύψους 20 δισ. ευρώ για τη στήριξη των αδύναμων τραπεζών και η Monte dei Paschi ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει αίτημα για προληπτική ανακεφαλαιοποίηση από το κράτος, μετά την αδυναμία της να συγκεντρώσει 5 δισ. ευρώ από ιδιωτικές πηγές.